Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θυρεοειδής φαγητό: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή

Θυρεοειδής φαγητό: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή

Θυρεοειδής φαγητό: Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υγείας του θυρεοειδούς. 



Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υγείας του θυρεοειδούς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν υποφέρετε από προβλήματα θυρεοειδούς, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Διαβάζοντας παρακάτω θα βρείτε σίγουρα σημαντικές πληροφορίες για τα φαγητά που πρέπει να αποφύγετε.


Σόγια

Η σόγια έχει συνδεθεί με αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς . Περιέχει φυτοοιστρογόνα και βρογχογόνα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Επιπλέον, το γάλα σόγιας, που συχνά καταναλώνεται ως εναλλακτική λύση στα γαλακτοκομικά, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) και μπορεί να επηρεάσει τα επινεφρίδια, επηρεάζοντας περαιτέρω τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη σόγια και τα προϊόντα με βάση τη σόγια.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα σνακ με ζάχαρη, προκαλούν ταχεία αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Αυτό μπορεί να διαταράξει τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης, ο οποίος περιλαμβάνει τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών. Οι χρόνιες ανισορροπίες σε αυτόν τον άξονα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιθρεπτικά συστατικά

Οι φυτικές τροφές περιέχουν διάφορα αντιθρεπτικά συστατικά όπως λεκτίνες, οξαλικά και φυτικά. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να είναι προβληματικές για άτομα με υποθυρεοειδισμό . Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη φυτικών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιθρεπτικά συστατικά και σκεφτείτε το μούλιασμα, το μαγείρεμα ή τη ζύμωση τους, καθώς αυτές οι μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της περιεκτικότητας σε αντιθρεπτικά συστατικά.

Στρυχνοειδή

Τα λαχανικά, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και οι πατάτες, περιέχουν αλκαλοειδή που μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες ευαισθησίες έως έξαρση των συμπτωμάτων. Παρακολουθήστε τη δική σας ανταπόκριση και εξετάστε το ενδεχόμενο να αποφύγετε τα νυχτολούλουδα εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν για ορισμένα άτομα, καθώς περιέχουν οξαλικά και φυτικά άλατα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Όσοι έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να τα βρουν επιβαρυντικά. Μερικοί ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι καλύτεροι από άλλους. Αλλά θα πρέπει να τα μουλιάζετε πριν τα φάτε για να μειώσετε την περιεκτικότητά τους σε αντιθρεπτικά συστατικά.

Σπόροι

Παρόμοια με τους ξηρούς καρπούς, οι σπόροι μπορεί να είναι προβληματικοί για άτομα με ήδη ερεθισμένο έντερο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και φυτικά άλατα στους σπόρους μπορεί να επιδεινώσει τα πεπτικά προβλήματα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ελαχιστοποιήσετε ή να αποφύγετε τους σπόρους εάν αντιμετωπίζετε πεπτική δυσφορία ή ερεθισμό.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και το λάχανο συνδέονται συχνά με προβλήματα θυρεοειδούς λόγω των βρογχογόνων ιδιοτήτων τους. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορούν ακόμα να τα καταναλώνουν σε περιορισμένες ποσότητες. Το μαγείρεμα και η ζύμωση σταυρανθών λαχανικών συμβάλλει στη μείωση του βρογχογόνου φορτίου τους.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λυσοζύμη, η οποία μπορεί να σχηματίσει ένα σύμπλεγμα που ερεθίζει την επένδυση του εντέρου σε ορισμένα άτομα. Εάν παρατηρήσετε έξαρση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση αυγών, καλό είναι να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψή τους.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά θεωρούνται γενικά ευεργετικά για την υγεία του θυρεοειδούς λόγω του ιωδίου και της υψηλής θρεπτικής τους πυκνότητας. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με τα ψάρια που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως ο τόνος και ο ξιφίας. Η υπερβολική πρόσληψη υδραργύρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς, επομένως επιλέξτε επιλογές θαλασσινών με χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το ραδιενεργό ιώδιο ή η χειρουργική επέμβαση σχετίζονται με αυξημένη επιβίωση στον υπερθυρεοειδισμό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Χασιμότο

Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος θυρεοειδούς στα νεογνά;

Είναι καλή η κατανάλωση βρώμης για τον θυρεοειδή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon