Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θρεπτικά συστατικά: Ποια είναι απαραίτητα κατά την εγκυμοσύνη;

Θρεπτικά συστατικά: Ποια είναι απαραίτητα κατά την εγκυμοσύνη;

Θρεπτικά συστατικά: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι διατροφικές ανάγκες μιας γυναίκας αυξάνονται σημαντικά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού, καθώς και της ίδιας.


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι διατροφικές ανάγκες μιας γυναίκας αυξάνονται σημαντικά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού, καθώς και της ίδιας. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της καλής υγείας και των δύο. Υπάρχουν αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Φολικό οξύ (Φυλλικό οξύ):
Το φολικό οξύ είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά κατά την εγκυμοσύνη, καθώς βοηθά στην πρόληψη ανωμαλιών στον νευρικό σωλήνα του εμβρύου, όπως η δισχιδής ράχη. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τις εγκύους είναι 600 μικρογραμμάρια. Το φυλλικό οξύ υπάρχει σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, φασόλια και εμπλουτισμένα δημητριακά, ενώ συχνά συνιστάται και η λήψη συμπληρωμάτων για να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη.

2. Σίδηρος:
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να υποστηρίξει την αυξημένη ποσότητα αίματος που χρειάζεται κατά την εγκυμοσύνη και για την πρόληψη της αναιμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει κούραση και επιπλοκές. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περίπου 27 χιλιοστόγραμμα σιδήρου την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν άπαχα κρέατα, σπανάκι, φασόλια και εμπλουτισμένα δημητριακά. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, οπότε είναι ωφέλιμο να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια ή φράουλες.

3. Ασβέστιο:
Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού. Αν μια έγκυος δεν προσλαμβάνει αρκετό ασβέστιο, το σώμα της μπορεί να τραβά από τα δικά της αποθέματα, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε οστεοπόρωση στο μέλλον. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, καθώς και τα εμπλουτισμένα φυτικά προϊόντα και πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο.

4. Πρωτεΐνη:
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, και βοηθά στην αυξημένη παραγωγή αίματος στη μητέρα. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν περίπου 70 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το τόφου, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

5. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού. Συνιστάται η πρόσληψη 200 έως 300 χιλιοστογραμμάριων την ημέρα, κυρίως μέσω ψαριών όπως ο σολομός ή εμπλουτισμένων τροφών και συμπληρωμάτων.

6. Βιταμίνη D:
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στηρίζει την ανάπτυξη των οστών του μωρού. Οι έγκυες χρειάζονται 600 μονάδες βιταμίνης D καθημερινά, η οποία μπορεί να προσληφθεί μέσω της έκθεσης στον ήλιο, εμπλουτισμένου γάλακτος και λιπαρών ψαριών.

7. Φυτικές ίνες:
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να επιβραδύνουν την πέψη, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μέσω δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Συνολικά, μια ισορροπημένη διατροφή με αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Έλλειψη διατροφής: Πώς να αναγνωρίσετε ότι χρειάζεστε περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Ποια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χρειάζεται το σώμα για καλή υγεία;

Η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά απόλαυση της φύσης για υγεία και ευεξία

Οι πιο συχνές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon