Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θερμίδες: Οι μύθοι που συχνά πιστεύουμε

Θερμίδες: Οι μύθοι που συχνά πιστεύουμε

Θερμίδες: Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις θερμίδες και την κατανάλωσή τους, που συχνά οδηγούν σε παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις για τη διατροφή και την υγεία. Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι όλες οι θερμίδες


Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις θερμίδες και την κατανάλωσή τους, που συχνά οδηγούν σε παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις για τη διατροφή και την υγεία. Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι όλες οι θερμίδες είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως της πηγής τους. Στην πραγματικότητα, οι θερμίδες από διαφορετικές τροφές δεν έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα. Για παράδειγμα, θερμίδες από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες θα επηρεάσουν διαφορετικά τον μεταβολισμό σε σχέση με θερμίδες από επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι το σώμα καίει όλες τις θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό. Στην πραγματικότητα, ο μεταβολισμός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυσική κατάσταση και η ποσότητα της μυϊκής μάζας. Όσο περισσότερους μύες έχει κάποιος, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Ένας ακόμη κοινός μύθος είναι ότι το σώμα καίει τις θερμίδες μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αν και η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την καύση θερμίδων, το σώμα συνεχίζει να καίει θερμίδες και όταν δεν γυμνάζεται, μέσω των φυσιολογικών διαδικασιών όπως η πέψη και η αναπνοή. Επίσης, η κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια του ύπνου ή των καθημερινών δραστηριοτήτων δεν είναι αμελητέα.

Τέλος, υπάρχει η πεποίθηση ότι η μείωση των θερμίδων οδηγεί άμεσα σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, ο υπερβολικός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να προκαλέσει ανισορροπίες στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χρόνος γευμάτων: Πως επηρεάζει την υγεία των εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες;

Αυτές είναι οι συμπεριφορές που συχνά δεν αναγνωρίζουμε

Η διαφορά μεταξύ συναισθηματικής πείνας και πραγματικής πείνας;

Λάθη που καταστρέφουν τη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.

6+1 Είδη τσαγιού για την καταπολέμηση του πρηξίματος

Φούσκωμα τσάι: Το φούσκωμα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητα. Η κατανάλωση ορισμένων βοτάνων και τσαγιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα

Είναι πράγματι οι σαλάτες πάντα τόσο υγιεινές;

Σαλάτες: Οι σαλάτες συχνά θεωρούνται ένα υγιεινό γεύμα, καθώς περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, και άλλες θρεπτικές τροφές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές όσο φαίνονται, καθώς διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την θρεπτική τους αξία.

Υπέροχες συνταγές με cottage cheese για γλυκές απολαύσεις

Cottage cheese: Ένα εξαιρετικό συστατικό για την παρασκευή νόστιμων και υγιεινών γλυκών. Από απλές συνταγές με μέλι και ξηρούς καρπούς, μέχρι πιο σύνθετα επιδόρπια όπως μους και κέικ σοκολάτας, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Πώς να συμπεριλάβετε τους σπόρους κολοκύθας στη διατροφή σας;

Κολοκυθόσποροι: Με λίγη φαντασία μπορείτε να τα εντάξετε σε πολλές καθημερινές συνταγές και να απολαύσετε τη θρεπτική τους αξία. Δοκιμάστε το σήμερα για να δώσετε στη διατροφή σας μια υγιεινή και νόστιμη ανατροπή.

Τρόφιμα που δεν χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο 

Οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια, καθώς και οι σπόροι, όπως οι σπόροι κολοκύθας και ηλιόσποροι, μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι καλύτερα να φυλάσσονται σε αεροστεγή δοχεία για να διατηρηθούν φρέσκοι.

Τα απίστευτα ωφέλιμα λαχανικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας 

Η πιο γνωστή τους θρεπτική ιδιότητα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη A, η οποία προέρχεται από την βήτα-καροτίνη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία. Η βιταμίνη A είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών, καθώς συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της όρασης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Close Icon