Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θερμίδες: Οι μύθοι που συχνά πιστεύουμε

Θερμίδες: Οι μύθοι που συχνά πιστεύουμε

Θερμίδες: Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις θερμίδες και την κατανάλωσή τους, που συχνά οδηγούν σε παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις για τη διατροφή και την υγεία. Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι όλες οι θερμίδες


Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις θερμίδες και την κατανάλωσή τους, που συχνά οδηγούν σε παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις για τη διατροφή και την υγεία. Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι όλες οι θερμίδες είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως της πηγής τους. Στην πραγματικότητα, οι θερμίδες από διαφορετικές τροφές δεν έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα. Για παράδειγμα, θερμίδες από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες θα επηρεάσουν διαφορετικά τον μεταβολισμό σε σχέση με θερμίδες από επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι το σώμα καίει όλες τις θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό. Στην πραγματικότητα, ο μεταβολισμός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυσική κατάσταση και η ποσότητα της μυϊκής μάζας. Όσο περισσότερους μύες έχει κάποιος, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Ένας ακόμη κοινός μύθος είναι ότι το σώμα καίει τις θερμίδες μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αν και η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την καύση θερμίδων, το σώμα συνεχίζει να καίει θερμίδες και όταν δεν γυμνάζεται, μέσω των φυσιολογικών διαδικασιών όπως η πέψη και η αναπνοή. Επίσης, η κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια του ύπνου ή των καθημερινών δραστηριοτήτων δεν είναι αμελητέα.

Τέλος, υπάρχει η πεποίθηση ότι η μείωση των θερμίδων οδηγεί άμεσα σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, ο υπερβολικός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να προκαλέσει ανισορροπίες στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χρόνος γευμάτων: Πως επηρεάζει την υγεία των εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες;

Αυτές είναι οι συμπεριφορές που συχνά δεν αναγνωρίζουμε

Η διαφορά μεταξύ συναισθηματικής πείνας και πραγματικής πείνας;

Λάθη που καταστρέφουν τη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απολαυστική συνταγή για σοκολατένια πατατάκια

Σοκολατένια Πατατάκια: Τα τσιπς σοκολάτας είναι η τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τον πρωτότυπο συνδυασμό γεύσεων. Είναι εύκολα, γρήγορα και ιδανικά για πάρτι ή ως σνακ για λαχτάρα.

Το ζελέ βοηθά στην απώλεια βάρους;

Ζελέ: Χάρη στη χαμηλή θερμιδική του αξία, την υψηλή περιεκτικότητα σε ζελατίνη και την ικανότητα να μειώνει την πείνα, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Close Icon