Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θαλασσινά υγεία: Επιλέξτε χαμηλά στην αλυσίδα των θαλασσινών. Γιατί;

Θαλασσινά υγεία: Επιλέξτε χαμηλά στην αλυσίδα των θαλασσινών. Γιατί;

Θαλασσινά υγεία: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν ψάρια στη διατροφή τους για τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.


Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν ψάρια στη διατροφή τους για τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά μπορεί να είναι καιρός να παραλείψετε τον σολομό και τον τόνο και να πιάσετε τροφές χαμηλότερα στην αλυσίδα θαλασσινών, όπως σαρδέλες και μύδια. Η αλλαγή της διατροφής σας με θαλασσινά ώστε να ενσωματώνει κυρίως μικρότερα ψάρια μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών στα οποία οι άνθρωποι έχουν συνήθως έλλειψη, όπως:

  • ψευδάργυρο,
  • σίδηρο,
  • βιταμίνη Β12
  • και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα,

 

λέει ο Christopher Golden, καθηγητής διατροφής και πλανητικής υγείας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. «Από όλες τις διαφορετικές τροφές με βάση την ιππασία και τα υδρόβια, τα μικρά ψάρια είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών για αυτά τα είδη σε βάση ανά βάρος», λέει ο Golden στο CNBC Make it. «Επομένως, παρόλο που χρησιμοποιούνται ελάχιστα, είναι πολύ καλά στην παροχή αυτών των ειδών θρεπτικών συστατικών».

Τα δίθυρα, όπως τα μύδια, είναι επίσης μια «πραγματικά υγιεινή επιλογή», σημειώνει ο Golden, και είναι εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου και ασβεστίου. Τα δίθυρα είναι «ένας τύπος μαλακίων, όπως το στρείδι, που έχει το σώμα του μέσα σε δύο συνδεδεμένα κελύφη». Δείτε τι συνιστά ο Golden να προσθέσετε στη διατροφή σας για να αντικαταστήσετε τροφές όπως το κόκκινο κρέας και ο σολομός εκτροφής. Φάτε αυτά τα 8 μικρά ψάρια, δίθυρα για ζωτικά θρεπτικά συστατικά:

  • Ρέγγα
  • Σκουμπρί
  • Σαρδέλες
  • Γαύρος
  • Μύδια
  • Στρείδια

 

Τούτου λεχθέντος, το να τρώτε χαμηλότερα στην αλυσίδα των θαλασσινών είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάτι περισσότερο από τη διατροφική αξία. Υπάρχουν άλλοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είναι μια υγιής απόφαση να πάρεις, λέει ο Golden.

Τα μικρότερα ψάρια και τα δίθυρα μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου

Ενώ ο Golden ερευνά ενεργά εάν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των επιπέδων υδραργύρου σε μικρότερα ψάρια και μεγαλύτερα ψάρια, επιστημονικά αποδεικνύεται ότι όταν τρώτε τροφές που είναι υψηλότερες στην αλυσίδα των θαλασσινών, «θα έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο υδραργύρου τοξικότητα στα τρόφιμα που τρώτε και έκθεση στον υδράργυρο», λέει. «Τρώγοντας τα μικρότερα ψάρια, είναι πιο πιθανό να έχετε μικρότερο φορτίο υδραργύρου από μερικά από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ψάρια», λέει η Golden.

Τα δίθυρα, συμπεριλαμβανομένων των αχιβάδων και των στρειδιών, θα έχουν επίσης πολύ χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ειδικά σε γεωγραφικές περιοχές με λιγότερη ρύπανση, προσθέτει. «Δίθυρα από υγιή νερά και μικρά ψάρια είναι πραγματικά η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε», λέει ο Golden.

Το να τρώτε χαμηλότερα στην αλυσίδα των θαλασσινών είναι καλύτερο για το περιβάλλον

«Αυτά τα είδη τροφίμων είναι οι καλύτερες δυνατές πηγές ζωικής προέλευσης από άποψη βιωσιμότητας», λέει ο Golden. Επίσης, φιλτράρουν το νερό και δεσμεύουν τον άνθρακα που μπορεί να εξαλείψει τη ρύπανση και τους ρύπους μέσα τους και να παρέχουν «μια υπηρεσία οικοσυστήματος», προσθέτει. Ένας άλλος τρόπος για να υποστηρίξετε το περιβάλλον είναι προσθέτοντας στη διατροφή σας υδρόβιες φυτικές τροφές όπως φύκια και φύκια. «Τα φύκια είναι χαμηλά σε θερμίδες, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν επίσης ιώδιο, ένα μέταλλο που απαιτείται για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών», σύμφωνα με ένα άρθρο της Harvard Health Publishing.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 αλλαγές στον τρόπο ζωής για την ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με βραδύτερη εξέλιξη της ALS

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;

5 βασικά συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε σούσι στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon