Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θαλασσινά υγεία: Επιλέξτε χαμηλά στην αλυσίδα των θαλασσινών. Γιατί;

Θαλασσινά υγεία: Επιλέξτε χαμηλά στην αλυσίδα των θαλασσινών. Γιατί;

Θαλασσινά υγεία: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν ψάρια στη διατροφή τους για τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.


Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν ψάρια στη διατροφή τους για τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά μπορεί να είναι καιρός να παραλείψετε τον σολομό και τον τόνο και να πιάσετε τροφές χαμηλότερα στην αλυσίδα θαλασσινών, όπως σαρδέλες και μύδια. Η αλλαγή της διατροφής σας με θαλασσινά ώστε να ενσωματώνει κυρίως μικρότερα ψάρια μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών στα οποία οι άνθρωποι έχουν συνήθως έλλειψη, όπως:

  • ψευδάργυρο,
  • σίδηρο,
  • βιταμίνη Β12
  • και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα,

 

λέει ο Christopher Golden, καθηγητής διατροφής και πλανητικής υγείας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. «Από όλες τις διαφορετικές τροφές με βάση την ιππασία και τα υδρόβια, τα μικρά ψάρια είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών για αυτά τα είδη σε βάση ανά βάρος», λέει ο Golden στο CNBC Make it. «Επομένως, παρόλο που χρησιμοποιούνται ελάχιστα, είναι πολύ καλά στην παροχή αυτών των ειδών θρεπτικών συστατικών».

Τα δίθυρα, όπως τα μύδια, είναι επίσης μια «πραγματικά υγιεινή επιλογή», σημειώνει ο Golden, και είναι εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου και ασβεστίου. Τα δίθυρα είναι «ένας τύπος μαλακίων, όπως το στρείδι, που έχει το σώμα του μέσα σε δύο συνδεδεμένα κελύφη». Δείτε τι συνιστά ο Golden να προσθέσετε στη διατροφή σας για να αντικαταστήσετε τροφές όπως το κόκκινο κρέας και ο σολομός εκτροφής. Φάτε αυτά τα 8 μικρά ψάρια, δίθυρα για ζωτικά θρεπτικά συστατικά:

  • Ρέγγα
  • Σκουμπρί
  • Σαρδέλες
  • Γαύρος
  • Μύδια
  • Στρείδια

 

Τούτου λεχθέντος, το να τρώτε χαμηλότερα στην αλυσίδα των θαλασσινών είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάτι περισσότερο από τη διατροφική αξία. Υπάρχουν άλλοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είναι μια υγιής απόφαση να πάρεις, λέει ο Golden.

Τα μικρότερα ψάρια και τα δίθυρα μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου

Ενώ ο Golden ερευνά ενεργά εάν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των επιπέδων υδραργύρου σε μικρότερα ψάρια και μεγαλύτερα ψάρια, επιστημονικά αποδεικνύεται ότι όταν τρώτε τροφές που είναι υψηλότερες στην αλυσίδα των θαλασσινών, «θα έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο υδραργύρου τοξικότητα στα τρόφιμα που τρώτε και έκθεση στον υδράργυρο», λέει. «Τρώγοντας τα μικρότερα ψάρια, είναι πιο πιθανό να έχετε μικρότερο φορτίο υδραργύρου από μερικά από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ψάρια», λέει η Golden.

Τα δίθυρα, συμπεριλαμβανομένων των αχιβάδων και των στρειδιών, θα έχουν επίσης πολύ χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ειδικά σε γεωγραφικές περιοχές με λιγότερη ρύπανση, προσθέτει. «Δίθυρα από υγιή νερά και μικρά ψάρια είναι πραγματικά η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε», λέει ο Golden.

Το να τρώτε χαμηλότερα στην αλυσίδα των θαλασσινών είναι καλύτερο για το περιβάλλον

«Αυτά τα είδη τροφίμων είναι οι καλύτερες δυνατές πηγές ζωικής προέλευσης από άποψη βιωσιμότητας», λέει ο Golden. Επίσης, φιλτράρουν το νερό και δεσμεύουν τον άνθρακα που μπορεί να εξαλείψει τη ρύπανση και τους ρύπους μέσα τους και να παρέχουν «μια υπηρεσία οικοσυστήματος», προσθέτει. Ένας άλλος τρόπος για να υποστηρίξετε το περιβάλλον είναι προσθέτοντας στη διατροφή σας υδρόβιες φυτικές τροφές όπως φύκια και φύκια. «Τα φύκια είναι χαμηλά σε θερμίδες, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν επίσης ιώδιο, ένα μέταλλο που απαιτείται για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών», σύμφωνα με ένα άρθρο της Harvard Health Publishing.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 αλλαγές στον τρόπο ζωής για την ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με βραδύτερη εξέλιξη της ALS

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;

5 βασικά συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε σούσι στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon