Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θαλασσινά: Ποια βοηθούν στη φυσική αύξηση της βιταμίνης Β12;

Θαλασσινά: Ποια βοηθούν στη φυσική αύξηση της βιταμίνης Β12;

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υποστήριξη της σύνθεσης του DNA.


Τα θαλασσινά είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υποστήριξη της σύνθεσης του DNA. Για άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης Β12, ορισμένοι τύποι θαλασσινών παρέχουν εξαιρετικές επιλογές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Β12 και της συνολικής διατροφικής τους αξίας.

1. Όστρακα

Τα όστρακα θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών μαγειρεμένων οστράκων μπορεί να προσφέρει πάνω από 80 μικρογραμμάρια Β12, που είναι πάνω από 33 φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Τα όστρακα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλες βιταμίνες, κάνοντάς τα μια εξαιρετική επιλογή για συνολική θρεπτική αξία.

2. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή όταν πρόκειται για Β12. Γεμάτες θρεπτικά συστατικά, μια μόνο μερίδα σαρδέλας μπορεί να προσφέρει πάνω από το 300% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Β12. Είναι επίσης πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία, και αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή θαλασσινών λόγω της θέσης τους στη διατροφική αλυσίδα.

3. Σκουμπρί

Το σκουμπρί είναι ένα λιπαρό ψάρι, γνωστό για την πλούσια γεύση του και το θρεπτικό προφίλ του. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, με μια μερίδα 3 ουγγιών να προσφέρει περίπου 20 μικρογραμμάρια, ή πάνω από το 300% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης, το σκουμπρί είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, ειδικά σε ωμέγα-3, που υποστηρίζουν την καρδιακή και γνωστική λειτουργία.

4. Σολομός

Ο σολομός είναι δημοφιλής για τη γεύση και την ευελιξία του στη μαγειρική, αλλά είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών σολομού περιέχει περίπου 4,9 μικρογραμμάρια Β12, ή το 200% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Επιπλέον, ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

5. Τόνος

Ο τόνος, είτε φρέσκος είτε σε κονσέρβα, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών μαγειρεμένου τόνου προσφέρει περίπου 2,5 μικρογραμμάρια Β12. Ο τόνος είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνες και χαμηλός σε λιπαρά, προσφέροντας μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή.

6. Πέστροφα

Η πέστροφα αποτελεί άλλη μία εξαιρετική επιλογή για την αύξηση της πρόσληψης Β12. Μια μερίδα μαγειρεμένης πέστροφας μπορεί να παρέχει περίπου 7,5 μικρογραμμάρια Β12.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο θρεπτικά τα ψάρια ή τα θαλασσινά; 

Πόσο σημαντικά είναι τα βιώσιμα θαλασσινά για τη διατροφή μας;

Θαλασσινά: Τι να προσέξετε

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά θαλασσινά φαγητά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon