Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θαλασσινά: Ποια βοηθούν στη φυσική αύξηση της βιταμίνης Β12;

Θαλασσινά: Ποια βοηθούν στη φυσική αύξηση της βιταμίνης Β12;

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υποστήριξη της σύνθεσης του DNA.



Τα θαλασσινά είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υποστήριξη της σύνθεσης του DNA. Για άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης Β12, ορισμένοι τύποι θαλασσινών παρέχουν εξαιρετικές επιλογές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Β12 και της συνολικής διατροφικής τους αξίας.


1. Όστρακα

Τα όστρακα θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών μαγειρεμένων οστράκων μπορεί να προσφέρει πάνω από 80 μικρογραμμάρια Β12, που είναι πάνω από 33 φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Τα όστρακα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλες βιταμίνες, κάνοντάς τα μια εξαιρετική επιλογή για συνολική θρεπτική αξία.

2. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή όταν πρόκειται για Β12. Γεμάτες θρεπτικά συστατικά, μια μόνο μερίδα σαρδέλας μπορεί να προσφέρει πάνω από το 300% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Β12. Είναι επίσης πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία, και αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή θαλασσινών λόγω της θέσης τους στη διατροφική αλυσίδα.

3. Σκουμπρί

Το σκουμπρί είναι ένα λιπαρό ψάρι, γνωστό για την πλούσια γεύση του και το θρεπτικό προφίλ του. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, με μια μερίδα 3 ουγγιών να προσφέρει περίπου 20 μικρογραμμάρια, ή πάνω από το 300% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης, το σκουμπρί είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, ειδικά σε ωμέγα-3, που υποστηρίζουν την καρδιακή και γνωστική λειτουργία.

4. Σολομός

Ο σολομός είναι δημοφιλής για τη γεύση και την ευελιξία του στη μαγειρική, αλλά είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών σολομού περιέχει περίπου 4,9 μικρογραμμάρια Β12, ή το 200% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Επιπλέον, ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

5. Τόνος

Ο τόνος, είτε φρέσκος είτε σε κονσέρβα, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών μαγειρεμένου τόνου προσφέρει περίπου 2,5 μικρογραμμάρια Β12. Ο τόνος είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνες και χαμηλός σε λιπαρά, προσφέροντας μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή.

6. Πέστροφα

Η πέστροφα αποτελεί άλλη μία εξαιρετική επιλογή για την αύξηση της πρόσληψης Β12. Μια μερίδα μαγειρεμένης πέστροφας μπορεί να παρέχει περίπου 7,5 μικρογραμμάρια Β12.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο θρεπτικά τα ψάρια ή τα θαλασσινά; 

Πόσο σημαντικά είναι τα βιώσιμα θαλασσινά για τη διατροφή μας;

Θαλασσινά: Τι να προσέξετε

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά θαλασσινά φαγητά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon