Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θαλασσινά: Ποια βοηθούν στη φυσική αύξηση της βιταμίνης Β12;

Θαλασσινά: Ποια βοηθούν στη φυσική αύξηση της βιταμίνης Β12;

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υποστήριξη της σύνθεσης του DNA.

Τα θαλασσινά είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υποστήριξη της σύνθεσης του DNA. Για άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης Β12, ορισμένοι τύποι θαλασσινών παρέχουν εξαιρετικές επιλογές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Β12 και της συνολικής διατροφικής τους αξίας.

1. Όστρακα

Τα όστρακα θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών μαγειρεμένων οστράκων μπορεί να προσφέρει πάνω από 80 μικρογραμμάρια Β12, που είναι πάνω από 33 φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Τα όστρακα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλες βιταμίνες, κάνοντάς τα μια εξαιρετική επιλογή για συνολική θρεπτική αξία.

2. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή όταν πρόκειται για Β12. Γεμάτες θρεπτικά συστατικά, μια μόνο μερίδα σαρδέλας μπορεί να προσφέρει πάνω από το 300% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Β12. Είναι επίσης πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία, και αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή θαλασσινών λόγω της θέσης τους στη διατροφική αλυσίδα.

3. Σκουμπρί

Το σκουμπρί είναι ένα λιπαρό ψάρι, γνωστό για την πλούσια γεύση του και το θρεπτικό προφίλ του. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, με μια μερίδα 3 ουγγιών να προσφέρει περίπου 20 μικρογραμμάρια, ή πάνω από το 300% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης, το σκουμπρί είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, ειδικά σε ωμέγα-3, που υποστηρίζουν την καρδιακή και γνωστική λειτουργία.

4. Σολομός

Ο σολομός είναι δημοφιλής για τη γεύση και την ευελιξία του στη μαγειρική, αλλά είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών σολομού περιέχει περίπου 4,9 μικρογραμμάρια Β12, ή το 200% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Επιπλέον, ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

5. Τόνος

Ο τόνος, είτε φρέσκος είτε σε κονσέρβα, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών μαγειρεμένου τόνου προσφέρει περίπου 2,5 μικρογραμμάρια Β12. Ο τόνος είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνες και χαμηλός σε λιπαρά, προσφέροντας μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή.

6. Πέστροφα

Η πέστροφα αποτελεί άλλη μία εξαιρετική επιλογή για την αύξηση της πρόσληψης Β12. Μια μερίδα μαγειρεμένης πέστροφας μπορεί να παρέχει περίπου 7,5 μικρογραμμάρια Β12.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο θρεπτικά τα ψάρια ή τα θαλασσινά; 

Πόσο σημαντικά είναι τα βιώσιμα θαλασσινά για τη διατροφή μας;

Θαλασσινά: Τι να προσέξετε

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά θαλασσινά φαγητά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon