Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θαλασσινά: Ποια βοηθούν στη φυσική αύξηση της βιταμίνης Β12;

Θαλασσινά: Ποια βοηθούν στη φυσική αύξηση της βιταμίνης Β12;

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υποστήριξη της σύνθεσης του DNA.


Τα θαλασσινά είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υποστήριξη της σύνθεσης του DNA. Για άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης Β12, ορισμένοι τύποι θαλασσινών παρέχουν εξαιρετικές επιλογές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Β12 και της συνολικής διατροφικής τους αξίας.

1. Όστρακα

Τα όστρακα θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών μαγειρεμένων οστράκων μπορεί να προσφέρει πάνω από 80 μικρογραμμάρια Β12, που είναι πάνω από 33 φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Τα όστρακα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλες βιταμίνες, κάνοντάς τα μια εξαιρετική επιλογή για συνολική θρεπτική αξία.

2. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή όταν πρόκειται για Β12. Γεμάτες θρεπτικά συστατικά, μια μόνο μερίδα σαρδέλας μπορεί να προσφέρει πάνω από το 300% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Β12. Είναι επίσης πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία, και αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή θαλασσινών λόγω της θέσης τους στη διατροφική αλυσίδα.

3. Σκουμπρί

Το σκουμπρί είναι ένα λιπαρό ψάρι, γνωστό για την πλούσια γεύση του και το θρεπτικό προφίλ του. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, με μια μερίδα 3 ουγγιών να προσφέρει περίπου 20 μικρογραμμάρια, ή πάνω από το 300% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης, το σκουμπρί είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, ειδικά σε ωμέγα-3, που υποστηρίζουν την καρδιακή και γνωστική λειτουργία.

4. Σολομός

Ο σολομός είναι δημοφιλής για τη γεύση και την ευελιξία του στη μαγειρική, αλλά είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών σολομού περιέχει περίπου 4,9 μικρογραμμάρια Β12, ή το 200% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Επιπλέον, ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

5. Τόνος

Ο τόνος, είτε φρέσκος είτε σε κονσέρβα, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών μαγειρεμένου τόνου προσφέρει περίπου 2,5 μικρογραμμάρια Β12. Ο τόνος είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνες και χαμηλός σε λιπαρά, προσφέροντας μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή.

6. Πέστροφα

Η πέστροφα αποτελεί άλλη μία εξαιρετική επιλογή για την αύξηση της πρόσληψης Β12. Μια μερίδα μαγειρεμένης πέστροφας μπορεί να παρέχει περίπου 7,5 μικρογραμμάρια Β12.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο θρεπτικά τα ψάρια ή τα θαλασσινά; 

Πόσο σημαντικά είναι τα βιώσιμα θαλασσινά για τη διατροφή μας;

Θαλασσινά: Τι να προσέξετε

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά θαλασσινά φαγητά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon