Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τεχνολογία τροφίμων: Πώς ελέγχονται τα τρόφιμα για ρύπους;

Τεχνολογία τροφίμων: Πώς ελέγχονται τα τρόφιμα για ρύπους;

Τεχνολογία τροφίμων: Τα τρόφιμα που παράγουμε δεν πρέπει μόνο να είναι θρεπτικά, πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένα από ρύπους.


Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πρόσφατα ξεπέρασε τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους, η παραγωγή αρκετής τροφής για να συντηρηθούν όλοι είναι μια πρόκληση από μόνη της. Αλλά τα τρόφιμα που παράγουμε δεν πρέπει μόνο να είναι θρεπτικά, πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένα από ρύπους. Αυτό περιλαμβάνει βακτήρια, ιούς και παράσιτα, αλλά και χημικές και βιολογικές τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία.

Για το λόγο αυτό, διάφορα κυβερνητικά όργανα σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει πρότυπα δοκιμών τροφίμων για παραγωγούς εντός της δικαιοδοσίας τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διεξάγουν ακριβείς διαδικασίες δοκιμών που στοχεύουν σε συγκεκριμένους ρύπους, οι οποίες πληρούν τις καθιερωμένες οδηγίες και είναι αρκετά απλές και οικονομικά αποδοτικές ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν σε κλίμακα, καθιστώντας την ανάλυση τροφίμων πιο δύσκολη από ποτέ. Γενικά, τα τρόφιμα ελέγχονται με μία από τις ακόλουθες τρεις μεθόδους:

Χημικές δοκιμές

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτός ο τύπος δοκιμών επικεντρώνεται στον εντοπισμό μη ασφαλών επιπέδων ορισμένων χημικών ουσιών στα τρόφιμα. Γενικά, αυτές οι χημικές ουσίες εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Μέσα καθαρισμού, τα οποία μπορεί να έχουν μολύνει τα τρόφιμα όταν έρχονται σε επαφή με πρόσφατα απολυμανμένες επιφάνειες, εργαλεία ή δοχεία
  • Υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στα φρέσκα προϊόντα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία για όσους το καταπίνουν
  • Ουσίες ανά και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες (PFAS) ή για πάντα χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν στα τρόφιμα μέσω της περιβαλλοντικής έκθεσης και να βιοσυσσωρευτούν σε μη ασφαλείς συγκεντρώσεις
  • Χημικές ιδιότητες, όπως υπερβολικά επίπεδα οξύτητας που μπορεί να έχουν εκπλυθεί στα τρόφιμα από το μεταλλικό δοχείο (αλουμίνιο ή κασσίτερο) στο οποίο περιέχεται
  • Ίχνη μολυσματικών ουσιών, που μπορεί να υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία

Οι χημικές δοκιμές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον ποσοτικό προσδιορισμό του θρεπτικού και θερμιδικού περιεχομένου των τροφίμων, αν και αυτό στοχεύει περισσότερο στην ενημέρωση των καταναλωτών παρά στην προστασία τους από τη ρύπανση.

Μικροβιολογικός έλεγχος

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα μέσω της περιβαλλοντικής ρύπανσης, η οποία συνήθως συμβαίνει λόγω προβλήματος με τις ίδιες τις πρώτες ύλες ή τις μεθόδους με τις οποίες υποβάλλονται σε επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευση. Αυτά τα παθογόνα περιλαμβάνουν πράγματα όπως π. coli, λιστέρια, νοροϊό, σαλμονέλα και χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο και μπορούν να συμβάλουν σε μερικές από τις πιο σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες και ασθένειες.

Ενώ τα τρόφιμα που περιέχουν τέτοια παθογόνα μπορεί να έχουν εμφανώς αλλοιωθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να ελέγχονται διεξοδικά. Αυτή μπορεί να είναι μια αρκετά εντατική και χρονοβόρα διαδικασία, καθώς τα δείγματα των τροφίμων πρέπει να ελέγχονται για κάθε μεμονωμένο παθογόνο ξεχωριστά, καθώς όλα απαιτούν διαφορετικό πρωτόκολλο. Παρόλα αυτά, παράγει εξαιρετικά αξιόπιστα αποτελέσματα.

Φυσικός έλεγχος

Τα προϊόντα διατροφής μπορούν επίσης να μολυνθούν με φυσικά αντικείμενα, όπως βρωμιά, έντομα ή θραύσματα μετάλλου. Κανονικά, τέτοια στοιχεία φιλτράρονται από την παραγωγή στο στάδιο των πρώτων υλών χρησιμοποιώντας τεχνικές κοσκινίσματος, αλλά ορισμένοι ρύποι μπορεί να γλιστρήσουν στο δίχτυ. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν φυσικές δοκιμές σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η ακριβής μορφή που θα λάβει η φυσική δοκιμή θα εξαρτηθεί από τον τύπο του ρύπου ή του αντικειμένου για τον οποίο ελέγχεται. Για παράδειγμα, τα θραύσματα μετάλλων μπορούν να εντοπιστούν χρησιμοποιώντας μια μηχανή ακτίνων Χ ή έναν ανιχνευτή μετάλλων. Οι οπτικές και οσφρητικές επιθεωρήσεις είναι επίσης μια κοινή τακτική στις φυσικές δοκιμές, καθώς τα προϊόντα που έχουν μολυνθεί με αυτόν τον τρόπο συχνά παρουσιάζουν μια δυσάρεστη οσμή ή εμφάνιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καλά λιπαρά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Τι είναι η επιστήμη των τροφίμων;

Μια αλλαγή στη λειτουργία του εγκεφάλου συμβάλλει στην παχυσαρκία

Τρόφιμα που μπορείτε ακόμα να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon