Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ταχίνι: Προσθέστε το ταχίνι στην διατροφή σας

Ταχίνι: Προσθέστε το ταχίνι στην διατροφή σας

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι αρκετά χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αρκετές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.


Αν σας αρέσει το χούμους, τότε μάλλον είστε λάτρης του ταχινιού.  Το ταχίνι είναι φρυγανισμένο σουσάμι αλεσμένο σε πάστα. Οι σπόροι μουλιάζονται σε νερό, στη συνέχεια συνθλίβονται και ξεφλουδίζονται για να βγάλουν το «παλτό» ή τον πυρήνα. Οι πυρήνες επιπλέουν στην κορυφή και βγαίνουν έξω. Ό,τι απομένει είναι φρυγανισμένο και εμποτισμένο ξανά σε αλμυρό νερό πριν κοπεί σε πάστα. Έχει μια παχιά, λιπαρή και λεία υφή παρόμοια με το φυσικό φυστικοβούτυρο.

Γιατί μας κάνει καλό το ταχίνι;

Το ταχίνι είναι ένα κοινό συστατικό στη μαγειρική της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αναμειγνύεται σε ντιπ όπως το χούμους και το baba ghanoush (μελιτζάνα και ταχίνι). Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε ψάρια, κρέας ή λαχανικά. Και μπορείτε να το κάνετε dressing σαλάτας με άλλα συστατικά όπως μηλόξυδο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και καρυκεύματα.

Τι γεύση έχει το ταχίνι;

Το ταχίνι, που σε ορισμένες χώρες αποκαλείται και «ταχίνα», μπορεί να μοιάζει λίγο με φυστικοβούτυρο, αλλά δεν έχει γεύση. Το ταχίνι δεν είναι γλυκό όπως τα περισσότερα βούτυρα ξηρών καρπών και η γεύση του ξηρού καρπού είναι δυνατή και γήινη και μπορεί να είναι λίγο πικρή. Εάν η πικρία είναι πραγματικά έντονη, όμως, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η παρτίδα είναι παλιά ή έχει λήξει.

Διατροφικό προφίλ για μια μερίδα ταχίνι

Το ταχίνι είναι αρκετά χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αρκετές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Μία κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) έχει:

Θερμίδες: 89
Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
Λίπος: 8 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Χαλκός: 27% της ημερήσιας αξίας σας
Σελήνιο: 9% της ημερήσιας αξίας σας
Φώσφορος: 9% της ημερήσιας αξίας σας
Σίδηρος: 7% της ημερήσιας αξίας σας
Ψευδάργυρος: 6% της ημερήσιας αξίας σας
Ασβέστιο: 5% της ημερήσιας αξίας σας

Οι σπόροι σουσαμιού που αποτελούν το ταχίνι μπορεί να είναι μικροί, αλλά είναι μια στερεή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμινών Β1 και Β2.

Οφέλη για την υγεία του ταχινιού

Όταν σκέφτεστε τον χαλκό, οι πένες μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Αλλά αυτό το ιχνοστοιχείο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας και το ταχίνι έχει άφθονο. Ο χαλκός βοηθά το σώμα σας:

Απορροφήστε το σίδηρο
Ελέγξτε την αρτηριακή πίεση
Δημιουργήστε θρόμβους αίματος
Πρόληψη της αναιμίας

Το ταχίνι έχει και σελήνιο. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Μελέτες δείχνουν ότι η σησαμόλη, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο σησαμέλαιο και στο σησαμέλαιο, έχει αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντικά οφέλη. Άλλες μελέτες λένε ότι έχει επίσης ισχυρά αντικαρκινικά αποτελέσματα. Οι σπόροι σουσαμιού έχουν περισσότερες φυτοστερόλες από άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, και αυτές οι φυτικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Κίνδυνοι

Εάν είστε αλλεργικοί στο σουσάμι, δεν πρέπει να τρώτε ταχίνι. Εάν δεν ξέρετε αν είστε αλλεργικοί, δώστε προσοχή στο τι κάνει το σώμα σας αφού το φάτε. Επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν εάν:

Το στόμα σας φαγούρα ή μυρμήγκιασμα.
Έχετε κνίδωση, έκζεμα ή φαγούρα στο δέρμα σας.
Τα χείλη, το πρόσωπο, η γλώσσα, ο λαιμός ή άλλα μέρη του σώματός σας πρήζονται.
Έχετε βουλωμένη μύτη ή έχετε συριγμό.
Έχετε πόνο στο στομάχι, διάρροια, αδιαθεσία ή εμετό.

Η αναφυλαξία είναι μια πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Καλέστε το 911 εάν:

Ο λαιμός σου σφίγγει.
Έχετε πρησμένο λαιμό ή την αίσθηση ενός όγκου στο λαιμό σας που δυσκολεύει την αναπνοή.
Η αρτηριακή σας πίεση πέφτει.
Η καρδιά σου χτυπάει πολύ γρήγορα.
Είστε ζαλισμένοι, ζαλισμένοι ή χάνετε τις αισθήσεις σας.

Πώς να φυλάσσετε το Ταχίνι

Μπορείτε να αγοράσετε προκατασκευασμένο ταχίνι από το μπακάλικο, αλλά όπως το φυσικό φυστικοβούτυρο, έχει πολύ λάδι. Οπότε θα χρειαστεί να το βάλετε στο ψυγείο μόλις το ανοίξετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χαλάσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χωρίς φούρνο: 10 καλοκαιρινές συνταγές για δροσιά και γεύση

Η διατροφική αξία του καλαμποκιού είναι ανεκτίμητη!

Φτιάξτε μία καταπληκτική σαλάτα με μπρόκολο, αβοκάντο και σουσάμι

Συνταγές με left overs για οικονομία και νοστιμιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προκαλεί φλεγμονή το γιαούρτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Γιαούρτια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και να συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αντίθετα, το φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Χυμοί: Είναι όντως υγιεινοί;

Χυμοί: Οι χυμοί θεωρούνται συχνά υγιεινοί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του χυμού και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αν και οι χυμοί περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία

Μέλι: Γλυκές και αλμυρές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Μέλι: Το μέλι είναι μια ευέλικτη ουσία που αξίζει μια θέση σε κάθε κουζίνα. Είτε επιλέξετε να το απολαύσετε σε κλασικά επιδόρπια, είτε τολμήσετε να το συνδυάσετε με αλμυρά υλικά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Mac and Cheese: Το Mac & Cheese είναι το τέλειο πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του λιωμένου τυριού με την απλότητα των ζυμαρικών. Είναι τέλειο για ένα καθημερινό γεύμα ή για ειδικές περιστάσεις. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε τη ζεστή με την οικογένεια ή τους φίλους σας!

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Close Icon