Ταχίνι: Αυτό το πιάτο με ψητά λαχανικά και ταχίνι είναι τέλειο για ένα υγιεινό και γευστικό γεύμα. Ο συνδυασμός από ψητά λαχανικά και κρεμώδη σάλτσα ταχινιού είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τους γευστικούς σας κάλυκες.
Το ταχίνι, μια κρεμώδης πάστα σουσαμιού, είναι ένα ευέλικτο συστατικό που προσθέτει ένα βάθος σε πολλά πιάτα. Όταν συνδυάζεται με ψητά λαχανικά, δημιουργεί ένα γευστικά πλούσιο και χορταστικό γεύμα. Ακολουθεί μια απλή αλλά γευστική συνταγή για ψητά λαχανικά ταχίνι που μπορείτε να απολαύσετε ως συνοδευτικό ή ελαφρύ κυρίως πιάτο.
Συστατικά
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
- 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες μισοφέγγαρου
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
Για τη σάλτσα ταχίνι:
- 1/4 φλιτζανιού ταχίνι
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2-3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
- Αλάτι
- Μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
- Ετοιμάστε τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη γλυκοπατάτα, τα καρότα, την κόκκινη πιπεριά, τα κολοκυθάκια και το κόκκινο κρεμμύδι. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, κύμινο και καπνιστή πάπρικα. Ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα λαχανικά είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένα.
- Ψήστε τα λαχανικά: Απλώστε τα καρυκευμένα λαχανικά σε μια στρώση στο έτοιμο ταψί. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς, ανακατεύοντας μέχρι τη μέση για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Φτιάξτε τη σάλτσα ταχίνι: Όσο ψήνονται τα λαχανικά, ετοιμάστε τη σάλτσα ταχίνι. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το αλάτι. Προσθέστε σταδιακά χλιαρό νερό, μία κουταλιά της σούπας τη φορά, μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει μια λεία υφή που να χύνεται.
- Σερβίρετε: Μόλις ψήνουν τα λαχανικά, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε γενναιόδωρα με τη σάλτσα ταχίνι και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
Αυτό το πιάτο με ψητά λαχανικά και ταχίνι είναι τέλειο για ένα υγιεινό και γευστικό γεύμα. Ο συνδυασμός από ψητά λαχανικά και κρεμώδη σάλτσα ταχινιού είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Καλή σας απόλαυση!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube