Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ταχίνι: Από τι φτιάχνεται το ταχίνι και γιατί έχει διατροφική αξία;

Ταχίνι: Από τι φτιάχνεται το ταχίνι και γιατί έχει διατροφική αξία;

Ταχίνι: Οι σπόροι σουσαμιού που αποτελούν το ταχίνι μπορεί να είναι μικροί, αλλά είναι μια στερεή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμινών Β1 και Β2.

Αν σας αρέσει το χούμους, τότε μάλλον είστε λάτρης του ταχινιού. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά του αλειμμένου με θρεπτικά συστατικά. Τι είναι όμως, ακριβώς; Το ταχίνι είναι φρυγανισμένο σουσάμι αλεσμένο σε πάστα. Οι σπόροι μουλιάζονται σε νερό, στη συνέχεια συνθλίβονται και ξεφλουδίζονται για να βγάλουν το «παλτό» ή τον πυρήνα. Οι πυρήνες επιπλέουν στην κορυφή και βγαίνουν έξω. Ό,τι απομένει είναι φρυγανισμένο και εμποτισμένο ξανά σε αλμυρό νερό πριν κοπεί σε πάστα. Έχει μια παχιά, λιπαρή και λεία υφή παρόμοια με το φυσικό φυστικοβούτυρο.

Τι είναι το Ταχίνι;

Το ταχίνι είναι ένα κοινό συστατικό στη μαγειρική της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αναμειγνύεται σε ντιπ όπως το χούμους και το baba ghanoush (μελιτζάνα και ταχίνι). Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε ψάρια, κρέας ή λαχανικά. Και μπορείτε να το κάνετε dressing σαλάτας με άλλα συστατικά όπως μηλόξυδο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και καρυκεύματα.

Τι γεύση έχει το ταχίνι;

Το ταχίνι, που σε ορισμένες χώρες αποκαλείται και «ταχίνα», μπορεί να μοιάζει λίγο με φυστικοβούτυρο, αλλά δεν έχει γεύση. Το ταχίνι δεν είναι γλυκό όπως τα περισσότερα βούτυρα ξηρών καρπών και η γεύση του ξηρού καρπού είναι δυνατή και γήινη και μπορεί να είναι λίγο πικρή. Εάν η πικρία είναι πραγματικά έντονη, όμως, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η παρτίδα είναι παλιά ή έχει λήξει.

Διατροφικό προφίλ για μια μερίδα ταχίνι

Το ταχίνι είναι αρκετά χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αρκετές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Μία κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) έχει:

Θερμίδες: 89
Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
Λίπος: 8 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Χαλκός: 27% της ημερήσιας αξίας σας
Σελήνιο: 9% της ημερήσιας αξίας σας
Φώσφορος: 9% της ημερήσιας αξίας σας
Σίδηρος: 7% της ημερήσιας αξίας σας
Ψευδάργυρος: 6% της ημερήσιας αξίας σας
Ασβέστιο: 5% της ημερήσιας αξίας σας

Οι σπόροι σουσαμιού που αποτελούν το ταχίνι μπορεί να είναι μικροί, αλλά είναι μια στερεή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμινών Β1 και Β2.

Οφέλη για την υγεία του ταχινιού

Όταν σκέφτεστε τον χαλκό, οι πένες μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Αλλά αυτό το ιχνοστοιχείο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας και το ταχίνι έχει άφθονο. Ο χαλκός βοηθά το σώμα σας:

  • να απορροφήσει το σίδηρο
  • να ελέγξει την αρτηριακή πίεση
  • να δημιουργήσει θρόμβους αίματος
  • στην πρόληψη της αναιμίας

Το ταχίνι έχει και σελήνιο. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μελέτες δείχνουν ότι η σησαμόλη, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο σησαμέλαιο και στο σησαμέλαιο, έχει αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντικά οφέλη. Άλλες μελέτες λένε ότι έχει επίσης ισχυρά αντικαρκινικά αποτελέσματα. Οι σπόροι σουσαμιού έχουν περισσότερες φυτοστερόλες από άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, και αυτές οι φυτικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Κίνδυνοι

Εάν είστε αλλεργικοί στο σουσάμι, δεν πρέπει να τρώτε ταχίνι. Εάν δεν ξέρετε αν είστε αλλεργικοί, δώστε προσοχή στο τι κάνει το σώμα σας αφού το φάτε. Επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν εάν:

  • Το στόμα σας έχει φαγούρα ή μυρμήγκιασμα.
  • Έχετε κνίδωση, έκζεμα ή φαγούρα στο δέρμα σας.
  • Τα χείλη, το πρόσωπο, η γλώσσα, ο λαιμός ή άλλα μέρη του σώματός σας πρήζονται.
  • Έχετε βουλωμένη μύτη ή έχετε συριγμό.
  • Έχετε πόνο στο στομάχι, διάρροια, αδιαθεσία ή εμετό.
  • Η αναφυλαξία είναι μια πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Πώς να φυλάσσετε το Ταχίνι

Μπορείτε να αγοράσετε προκατασκευασμένο ταχίνι από το μπακάλικο, αλλά όπως το φυσικό φυστικοβούτυρο, έχει πολύ λάδι. Οπότε θα χρειαστεί να το βάλετε στο ψυγείο μόλις το ανοίξετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χαλάσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η ιστορία της πεντανόστιμης λαγάνας & μια DIY συνταγή

Φτιάξτε τη δική σας λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα

Προσθέστε το ταχίνι στην διατροφή σας

Χωρίς φούρνο: 10 καλοκαιρινές συνταγές για δροσιά και γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon