Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.


Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

 

 

Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου, σπασμένους
75 γρ βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας κόκκινο κρασί ή ξύδι σέρι
75 γρ ζάχαρη άχνη
μια καλή πρέζα αλάτι
12 σύκα κομμένα στη μέση κατά μήκος
φρέσκο ​​κόλιανδρο ψιλοκομμένο, για σερβίρισμα

Για τη ζύμη:

75 γρ βούτυρο μαλακωμένο
100 γρ φέτα θρυμματισμένη
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Οδηγίες

Για τη ζύμη, χτυπάμε μαζί το βούτυρο και 70 γραμμάρια φέτα τυρί μέχρι να αναμειχθούν καλά και να μαλακώσουν.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα, προσθέτοντας το νερό όσο προχωράμε (ίσως να μην το χρειαστούμε όλο).

Μαζεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε μια μπάλα και ζυμώνουμε για λίγο σε μια επιφάνεια εργασίας μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. Προς το τέλος του χρόνου ψύξης, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C/190°C στον αέρα.

Βάζουμε ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι 22 εκ. σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τους σπόρους κόλιανδρου και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν πιο σκούρο χρώμα και να μυρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, στη συνέχεια βάζουμε το ξύδι, τη ζάχαρη και μια καλή πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια μαγειρεύουμε σε ελαφριά καραμέλα.

Τοποθετούμε τα κομμένα σύκα στο ταψί με τις κομμένες πλευρές προς τα κάτω. Τα αφήνουμε να ψηθούν απαλά στη φωτιά για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν ελαφρά. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω από το περιεχόμενο του ταψιού, τυλίγοντας τις άκρες κάτω από τις πλευρές. Μεταφέρουμε το ταψί στον ζεστό φούρνο και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσή η ζύμη. Αναποδογυρίζουμε ένα πιάτο πάνω από το τηγάνι και, κρατώντας προσεκτικά το πιάτο και το τηγάνι μαζί. Πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα και αφήνουμε να λιώσει πάνω από την τάρτα και πασπαλίζουμε πάνω από τον φρέσκο ​​κόλιανδρο. Σερβίρεται ζεστό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Χαλβάς με ταχίνι - Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό

Εύκολες ιδέες για υγιεινά γεύματα 10 λεπτών

Ποια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε με ντομάτες, γαρίδες και κολοκύθα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon