Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και οι κίνδυνοι για την υγεία

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και οι κίνδυνοι για την υγεία

Περισσότεροι από το ήμισυ του ενήλικου αμερικανικού πληθυσμού τρέφεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με υπέρεπεξεργασμένα τρόφιμα. Και αυτά τα τρόφιμα αποτελούν το 90% των επιπλέον θερμίδων της ζάχαρης που καταναλώνουν οι Αμερικανοί, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης, ελαίων και λίπους. Περιέχουν επίσης χημικές ουσίες που δεν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, όπως αρωματικές ουσίες, γαλακτοποιητικές ουσίες και άλλα πρόσθετα που έχουν σχεδιαστεί για να «μιμηθούν» το πραγματικό φαγητό.

Ως υπέρεπεξεργασμένα τρόφιμα λογίζονται τα αναψυκτικά, τα γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ, τα επιδόρπια, οι σούπες στιγμής και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν ως βάση το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Γενικά, επεξεργασμένα φαγητά είναι αυτά από τα οποία αφαιρέθηκαν πολλές από τις βιταμίνες ή τα μεταλλικά στοιχεία και αντικαταστάθηκαν από λίπος, ζάχαρη και αλάτι ή όσα φτιάχνονται από αλεύρι και χημικά που κατασκεύασε κάποιος επιστήμονας τροφίμων.

Το λευκό αλεύρι και το λευκό ρύζι είναι δύο παραδείγματα τροφών από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι θρεπτικές ουσίες. Τα μπισκότα και τα κέικ είναι ουσιαστικά ζάχαρη και λίπος με λίγο αλεύρι και χημικά. Τα κράκερς το ίδιο. Τα πατατάκια που είναι φορτωμένα με επιπρόσθετο λίπος. Τα έτοιμα συσκευασμένα γεύματα συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους και αλατιού, που υπερβαίνουν τα καθημερινά όρια σε θερμίδες και νάτριο.

Τα επεξεργασμένα τυριά και κρέατα είναι πλούσια όχι μόνο σε λίπος, αλλά και σε νάτριο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην αρτηριοσκλήρωση και την παχυσαρκία. Φαγητά όπως τα παραπάνω είναι φτωχά σε ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοχημικά, τα οποία υπάρχουν στις φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εύκολο να τα φάμε γιατί είναι νόστιμα και η έλλειψη ινών μας εμποδίζει να νιώσουμε χορτάτοι. 

Για την έρευνά τους οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από περισσότερους από 9.000 ανθρώπους που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες για την διατροφή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφής την περίοδο 2009-2010.

«Η μείωση της κατανάλωσης των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της υπερβολικής προστιθέμενης πρόσληψης ζάχαρης στις ΗΠΑ» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Euridice Martinez Steele, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και φθορά των δοντιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon