Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και οι κίνδυνοι για την υγεία

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και οι κίνδυνοι για την υγεία

Περισσότεροι από το ήμισυ του ενήλικου αμερικανικού πληθυσμού τρέφεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με υπέρεπεξεργασμένα τρόφιμα. Και αυτά τα τρόφιμα αποτελούν το 90% των επιπλέον θερμίδων της ζάχαρης που καταναλώνουν οι Αμερικανοί, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης, ελαίων και λίπους. Περιέχουν επίσης χημικές ουσίες που δεν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, όπως αρωματικές ουσίες, γαλακτοποιητικές ουσίες και άλλα πρόσθετα που έχουν σχεδιαστεί για να «μιμηθούν» το πραγματικό φαγητό.

Ως υπέρεπεξεργασμένα τρόφιμα λογίζονται τα αναψυκτικά, τα γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ, τα επιδόρπια, οι σούπες στιγμής και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν ως βάση το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Γενικά, επεξεργασμένα φαγητά είναι αυτά από τα οποία αφαιρέθηκαν πολλές από τις βιταμίνες ή τα μεταλλικά στοιχεία και αντικαταστάθηκαν από λίπος, ζάχαρη και αλάτι ή όσα φτιάχνονται από αλεύρι και χημικά που κατασκεύασε κάποιος επιστήμονας τροφίμων.

Το λευκό αλεύρι και το λευκό ρύζι είναι δύο παραδείγματα τροφών από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι θρεπτικές ουσίες. Τα μπισκότα και τα κέικ είναι ουσιαστικά ζάχαρη και λίπος με λίγο αλεύρι και χημικά. Τα κράκερς το ίδιο. Τα πατατάκια που είναι φορτωμένα με επιπρόσθετο λίπος. Τα έτοιμα συσκευασμένα γεύματα συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους και αλατιού, που υπερβαίνουν τα καθημερινά όρια σε θερμίδες και νάτριο.

Τα επεξεργασμένα τυριά και κρέατα είναι πλούσια όχι μόνο σε λίπος, αλλά και σε νάτριο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην αρτηριοσκλήρωση και την παχυσαρκία. Φαγητά όπως τα παραπάνω είναι φτωχά σε ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοχημικά, τα οποία υπάρχουν στις φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εύκολο να τα φάμε γιατί είναι νόστιμα και η έλλειψη ινών μας εμποδίζει να νιώσουμε χορτάτοι. 

Για την έρευνά τους οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από περισσότερους από 9.000 ανθρώπους που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες για την διατροφή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφής την περίοδο 2009-2010.

«Η μείωση της κατανάλωσης των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της υπερβολικής προστιθέμενης πρόσληψης ζάχαρης στις ΗΠΑ» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Euridice Martinez Steele, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και φθορά των δοντιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon