Η μεγάλη κατανάλωση διατροφικών προϊόντων πλούσιων σε trans- λιπαρά μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον οργανισμό και την ψυχολογία των καταναλωτών. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως μια γενικευμένη αντικατάσταση από την βιομηχανία τροφίμων των πρώτων υλών που είναι πλούσιες σε trans- λιπαρά, θα έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 250.000 λιγότερα περιστατικά καρδιοπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει ο κ. Κωνσταντίνος Αποστολάκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου { ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ} .
Αν και μικρές ποσότητες trans-λιπαρών ανευρίσκονται, ούτως ή άλλως, σε φυσική μορφή στα τρόφιμα (κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας), η συντριπτική πλειονότητα που προσλαμβάνει ο οργανισμός προέρχεται από την επεξεργασία φυτικών ελαίων. Τα trans-λιπαρά οξέα που προκύπτουν από αυτήν την επεξεργασία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από την βιομηχανία τροφίμων, καθώς επεκτείνουν την διάρκεια ζωής των τελικών προϊόντων, ενώ ταυτοχρόνως προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του προϊόντος, δηλαδή στις κουζίνες των εστιατορίων ή και των κατοικιών, γίνεται χρήση ελαίων εξαιρετικά πλούσιων σε βλαπτικά για την υγεία λιπαρά οξέα.
Το παράδειγμα της Δανίας
Τα trans-λιπαρά οξέα ευνοούν την αύξηση της χοληστερόλης και σταδιακά προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες εφόσον συνδυαστούν με άλλες δυσλειτουργίες του οργανισμού. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Διαιτολόγων- Διατροφολόγων, η συγκεκριμένη κατηγορία λιπαρών έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ραγδαία αύξηση του αριθμού των καρδιοπαθειών στις ΗΠΑ τα μεταπολεμικά χρόνια. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η βιομηχανία τροφίμων εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες trans-λιπαρών, παρότι αποδεδειγμένα προκαλούν δυσλειτουργίες στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει καμιά μελέτη παγκοσμίως που να δείχνει ότι η χρήση τους προσφέρει κάποιο όφελος στον καταναλωτή.
Οι υποστηρικτές του ισορροπημένου και υγειούς διατροφικού μοντέλου, πιστεύουν ότι η αντικατάσταση από την βιομηχανία τροφίμων των πρώτων υλών που είναι πλούσιες σε trans-λιπαρά οξέα δεν είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και ως παράδειγμα αναφέρουν την Δανία όπου από το 2004 θεσπίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η διάθεση στο εμπόριο διατροφικών προϊόντων που περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2% επί του συνόλου των συστατικών τους. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά κατάργησε της χρήση trans-λιπαρών οξέων και υποχρέωσε τις βιομηχανίες να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες φυσικές προς τον καταναλωτή.
Νέες τάσεις
Η διαρκώς αυξανόμενη καταναλωτική τάση για μη παχυντικά προϊόντα, για λειτουργικά τρόφιμα και για παραδοσιακές γεύσεις, οδήγησαν την βιομηχανία τροφίμων στην δημιουργία μιας καινούργιας κατηγορίας προϊόντων, τα λεγόμενα convenience food που συμβάλλουν στην μεγιστοποίηση της γευστικής απόδοσης των γευμάτων, χρησιμοποιώντας ταυτοχρόνως απλές μεθόδους για την αύξηση της διάρκειας ζωής των τροφίμων μέσω της αποξήρανσης ή της κατάψυξης, χωρίς την προσθήκη βλαπτικών για την υγεία συστατικών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube