Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα τρόφιμα με trans-λιπαρά οδηγούν στην κατάθλιψη

Τα τρόφιμα με trans-λιπαρά οδηγούν στην κατάθλιψη

Η μεγάλη κατανάλωση διατροφικών προϊόντων πλούσιων σε trans- λιπαρά μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον οργανισμό και την ψυχολογία των καταναλωτών.  Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως μια γενικευμένη αντικατάσταση από την βιομηχανία τροφίμων των πρώτων υλών που είναι πλούσιες σε trans- λιπαρά, θα έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 250.000 λιγότερα περιστατικά καρδιοπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει ο κ. Κωνσταντίνος Αποστολάκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου { ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ} .

 

Αν και μικρές ποσότητες trans-λιπαρών ανευρίσκονται, ούτως ή άλλως, σε φυσική μορφή στα τρόφιμα (κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας), η συντριπτική πλειονότητα που προσλαμβάνει ο οργανισμός προέρχεται από την επεξεργασία φυτικών ελαίων. Τα trans-λιπαρά οξέα που προκύπτουν από αυτήν την επεξεργασία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από την βιομηχανία τροφίμων, καθώς επεκτείνουν την διάρκεια ζωής των τελικών προϊόντων, ενώ ταυτοχρόνως προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του προϊόντος, δηλαδή στις κουζίνες των εστιατορίων ή και των κατοικιών, γίνεται χρήση ελαίων εξαιρετικά πλούσιων σε βλαπτικά για την υγεία λιπαρά οξέα.  

 Το παράδειγμα της Δανίας

Τα trans-λιπαρά οξέα ευνοούν την αύξηση της χοληστερόλης και σταδιακά προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες εφόσον συνδυαστούν με άλλες δυσλειτουργίες του οργανισμού. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Διαιτολόγων- Διατροφολόγων, η συγκεκριμένη κατηγορία λιπαρών έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ραγδαία αύξηση του αριθμού των καρδιοπαθειών στις ΗΠΑ τα μεταπολεμικά χρόνια.   Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η βιομηχανία τροφίμων εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες trans-λιπαρών, παρότι αποδεδειγμένα προκαλούν δυσλειτουργίες στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει καμιά μελέτη παγκοσμίως που να δείχνει ότι η χρήση τους προσφέρει κάποιο όφελος στον καταναλωτή.

Οι υποστηρικτές του ισορροπημένου και υγειούς διατροφικού μοντέλου, πιστεύουν ότι η αντικατάσταση από την βιομηχανία τροφίμων των πρώτων υλών που είναι πλούσιες σε trans-λιπαρά οξέα δεν είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και ως παράδειγμα αναφέρουν την Δανία όπου από το 2004 θεσπίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η διάθεση στο εμπόριο διατροφικών προϊόντων που περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2% επί του συνόλου των συστατικών τους. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά κατάργησε της χρήση trans-λιπαρών οξέων και υποχρέωσε τις βιομηχανίες να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες φυσικές προς τον καταναλωτή.

Νέες τάσεις

Η διαρκώς αυξανόμενη καταναλωτική τάση για μη παχυντικά προϊόντα, για λειτουργικά τρόφιμα και για παραδοσιακές γεύσεις, οδήγησαν την βιομηχανία τροφίμων στην δημιουργία μιας καινούργιας κατηγορίας προϊόντων, τα λεγόμενα convenience food που συμβάλλουν στην μεγιστοποίηση της γευστικής απόδοσης των γευμάτων, χρησιμοποιώντας ταυτοχρόνως απλές μεθόδους για την αύξηση της διάρκειας ζωής των τροφίμων μέσω της αποξήρανσης ή της κατάψυξης, χωρίς την προσθήκη βλαπτικών για την υγεία συστατικών.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon