Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα τοπ αφεψήματα για καλό ύπνο & δυνατή μνήμη

Τα τοπ αφεψήματα για καλό ύπνο & δυνατή μνήμη

 

Τα καλύτερα αφεψήματα για καλό ύπνο αλλά και τόνωση του οργανισμού  , μας ‘’ αποκαλύπτει ‘’ η Γεωργία Καπώλη, MScΚλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

botana

Για καλό ύπνο:

Βαλεριάνα: Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν υπνωτικό, αγχολυτικό και κατευναστικό, μιας και τα έλαια που περιέχει έχουν παρόμοια δράση με τις βενζοδιαζεπίνες. Οι βενζοδιαζεπίνες αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, υπνωτικές,αγχολυτικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Οι βενζοδιαζεπίνες χρησιμοποιούνται συχνά για να προσφέρουν ανακούφιση σύντομης διάρκειας στις καταστάσεις σοβαρού άγχους ή αϋπνίας.

Μελισσόχορτο: διαθέτει ηρεμιστική δράση, καθώς μία έρευνα έδειξε ότι μειώνει το άγχος, αν και ο συγγραφέας της είπε ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα. Έρευνες στο εργαστήριο (In vitro) έδειξαν ότι το μελισσόχορτο περιέχει το συστατικό ροσμαρικό οξύ, που δρα ανασταλτικά στην τρανσαμινάση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την δράση του ως ηρεμιστικό. Συγκεκριμένα το GABA παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της νευρωνικής διεγερσιμότητας σε όλο το νευρικό σύστημα. Συνεπώς, όταν τα επίπεδά του είναι χαμηλά, νιώθουμε ηρεμία και χαλάρωση.

Χαμομήλι: Περιέχει δεκάδες ωφέλιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά που μας ευνοούν σε διάφορους τομείς της υγείας, αλλά και μέταλλα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβόνες, σε γλυκοσίδες (ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες στην οικογένεια των φλαβονοειδών), τανίνες, σαλικυλικό οξύ, παράγωγα κουμαρίνης (ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ), χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1. Η πληθώρα των θρεπτικών συστατικών θα καταφέρει να διώξει τα άγχη σας, να σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα.

Για τόνωση του οργανισμού και για δυνατή μνήμη:

Το βότανο των πρωτόπλαστων: Θεωρείται ότι καταπολεμά την πνευματική κόπωση, καθώς και ότι ενισχύει τη συγκέντρωση και την αιμάτωση του εγκεφάλου. Μάλιστα, οι μαθητές στην αρχαία Ελλάδα φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο όταν μελετούσαν για τις εξετάσεις τους, ώστε να αποδίδουν καλύτερα.

Τσάι βουνού:

Ολοένα και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του βουνού και τη συμβολή του στη μάχη εναντίον της ασθένεια Αλτσχάιμερ, η οποία προκαλεί εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Η συγκεκριμένη θέση επιβεβαιώνεται από πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τον Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Νευρολογικών Ασθενειών, Γενς Πάνκε. Ειδικότερα, η χορήγηση τσαγιού του βουνού σε ποντίκια για 25 μέρες περιόρισε οιδήματα στον εγκέφαλο κατά 80% περίπου. Ο 38χρονος καθηγητής που “κουράρει” 1500 ασθενείς ετησίως μελέτησε τις ιδιότητες του τσαγιού και την επίδρασή του στους κατοίκους ορεινών περιοχών και βρήκε ότι “Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού του βουνού για έξι μήνες συμβάλλει σε υποχώρηση των συμπτωμάτων στα επίπεδα που ήταν εννέα μήνες πριν και κατόπιν σταθεροποιεί την κατάσταση του ασθενούς”.

Πράσινο τσάι

Είναι πλούσιο στα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες, οι οποίες διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, διεγείροντας έτσι την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πώς το πράσινο τσάι βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, μιας και συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής των των νευρώνων στον εγκέφαλο, λόγω του πλούσιου περιεχομένου του στην ένωση επιγαλλοκατεχίνη (EGCG).. Σύμφωνα με τον ερευνητή Yun Bai, «Έχουμε δείξει ότι το οργανικό χημικό EGCG δρα άμεσα για την αύξηση της παραγωγής των νευρικών προγονικών κυττάρων, σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια. Έτσι, το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των εκφυλιστικών νόσων και στην πρόληψη της απώλειας μνήμης». Η παραπάνω έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, στη διαμόρφωση, στην οργάνωση και στην αποθήκευση πληροφοριών. Ταυτόχρονα, το πράσινο τσάι μπορεί να «εμποδίζει την εκφύλιση των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, καθώς και να αναστέλλει την δημιουργία αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, που διαταράσσουν τη νόηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της παρούσας μελέτης δρ Στεφάν Μπόργκβαρντ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας. Οι νευροδιαβιβαστές είναι οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μεταδίδουν τα μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων, ενώ οι αμυλοειδείς πλάκες είναι συσσωρεύσεις μιας πρωτεΐνης (της βήτα-αμυλοειδούς) και αποτελούν χαρακτηριστικό «σημάδι» της νόσου Αλτσχάιμερ.

Gingo biloba

Το βότανο αυτό έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο καθώς και τα επίπεδα οξυγόνου. Αυξημένη ροή αίματος συνεπάγεται βελτίωση στη διαδικασία της μνήμης και αυτό έχει αποδειχτεί τόσο σε υγιείς όσο και σε άτομα ύστερα από εγκεφαλικό ή άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ακόμα, οι ίδιες μελέτες έδειξαν ότι το gingo biloba βοηθάει τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τη γλυκόζη που προέρχεται από τη τροφή. Η θετική του επίδραση στη μνήμη αφορά τόσο την πρόσφατη μνήμη (short term memory) όσο και την πιο μακρινή (long term memory).Επιπλέον, η αυξημένη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, τερπένια) συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και κατεπέκταση στη μείωση του οξειδωτικού στρες.
Ginseng

Αν η απομνημόνευση δεν είναι το δυνατό σας σημείο, τότε η κατανάλωση ενός ροφήματος Ginseng μπορεί σίγουρα να γίνει ο σύμμαχός σας. Διακρίνεται για την ικανότητά του να καταπολεμά το νοητικό -αλλά και το σωματικό- στρες, να διεγείρει το νευρικό σύστημα, να προάγει τη διαύγεια του μυαλού και να «ξεκλειδώνει» τις μέγιστες αποδόσεις του οργανισμού. Δεν θα πρέπει, όμως, να καταναλώνεται με καφέ γιατί επιταχύνει τη δράση της καφεΐνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon