Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα θρεπτικά συστατικά του φυστικοβούτυρου

Τα θρεπτικά συστατικά του φυστικοβούτυρου

Το φυστικοβούτυρο, αλλά και το βούτυρο από άλλους καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών. Ιδιαίτερα όσων αναζητούν υγιεινές επιλογές και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Πόσο  συμβαδίζει όμως αυτή η μόδα με ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο; Είναι το φυστικοβούτυρο όσο θρεπτικό πιστεύετε;

Με «αφορμή» τους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί κάθε προέλευσης, σχήματος και είδους, αδιαμφισβήτητα αποτελούν υπερτροφές! Καλές πηγές φυτικές πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους, και συμπληρωματικές επιλογές καλών ωμέγα 3 λιπαρών, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και πολλών ακόμη «μικρών» αλλά πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με πολλές ενδείξεις καλής υγείας, ανάμεσα στις οποίες η προστασία της καρδιάς, ο έλεγχος του ζαχάρου και της χοληστερόλης.

Φυστικοβούτυρο όπως οι Αζτέκοι

Η «ιδέα» για το φυστικοβούτυρο έρχεται από τη μακρινή Λατινική Αμερική και τον πολιτισμό των Αζτέκων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, ο ιδρυτής της εταιρείας Kellogs πατεντάρισε τη διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής φυστικοβούτυρου, κάνοντας ευρέως γνωστό το ιδιαίτερο αυτό προϊόν. Σήμερα, έχει ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Θα το βρείτε σε διαφορετικές μάρκες, γεύσεις και συνδυασμούς σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Με αλάτι ή χωρίς, με κομμάτια ή απαλό, σίγουρα θα «γοητεύσει» τη γεύση σας!

Το φυστικοβούτυρο διατηρεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς. Εξαίρεση αποτελούν οι φυτικές ίνες, οι μακριές αλυσίδες των οποίων σπάνε όταν πολτοποιηθούν οι καρποί. Η μεγάλη διαφορά που έχουν οι ξηροί καρποί με τα βούτυρα αυτών, δεν κρύβεται στις θερμίδες, ούτε στη διατροφική αξία. Τα επιπλέον στοιχεία που προστίθενται στο φυστικοβούτυρο κατά την επεξεργασία από τη βιομηχανία τροφίμων, είναι κυρίως αλάτι, λιπαρά, ακόμη και ζάχαρη. Κάπως έτσι η θρεπτική τροφή των Αζτέκων, μετατρέπεται σε μία λιγότερο υγιεινή επιλογή.

Φτιάξτε το δικό σας βούτυρο αμυγδάλου

Για να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο αμυγδάλου, ξηρό καρπό που εύκολα θα βρείτε σε μη επεξεργασμένη μορφή στην αγορά, θα χρειαστείτε τρία φλιτζάνια καβουρδισμένα αμύγδαλα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μία κουταλιά της σούπας μέλι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ, και να τα αφήσετε να πολτοποιηθούν μέχρι το βούτυρο να φτάσει την υφή που θέλετε.  Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά όπως σπόρους τσία, κολοκυθόσπορο, κουρκουμά ή godji berries! Φυλάξτε σε ένα αεροστεγές βάζο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθά την υγεία το μαρούλι

Από θρεπτική άποψη, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνη A, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Γλυκό ψωμί: Η μπάπκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από την Πολωνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Γιατί ο καφές μου προκαλεί ναυτία;

Καφές Ναυτία: Η καφεΐνη είναι μια ουσία που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά, κυρίως μέσω του καφέ, για να ενισχύσουμε την ενέργεια και την εγρήγορση. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ

Πώς να φτιάξετε το διάσημο ιαπωνικό ράμεν;

Ράμεν: Η προετοιμασία του στο σπίτι μπορεί να γίνει μια δημιουργική διαδικασία που σας φέρνει πιο κοντά στην ιαπωνική κουλτούρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μπολ ράμεν και απολαύστε το με φίλους ή οικογένεια!

Ποια συσκευασία ελαιολάδου είναι η καλύτερη; 

Μια από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές συσκευασίες είναι οι γυάλινες φιάλες, οι οποίες προσφέρουν προστασία από το φως. Οι σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες, όπως οι πράσινες ή οι καφέ, είναι ιδανικές καθώς εμποδίζουν την είσοδο του φωτός, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του ελαιολάδου

Τα οφέλη για την υγεία του βασιλικού πολτού

Βασιλικός πολτός: Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες (όπως οι βιταμίνες B, C και E), μέταλλα (όπως το σίδηρο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν την ενέργεια και να προάγουν τη γενική ευεξία.

Πώς να φτιάξετε σιρόπι καραμέλας εύκολα στο σπίτι

Σιρόπι Καραμέλας: Για να φτιάξετε σιρόπι καραμέλας στο σπίτι, χρειάζεστε λίγα βασικά υλικά και απλά βήματα. Αυτό το σιρόπι είναι ιδανικό για να γλυκάνετε τον καφέ σας, το παγωτό ή ακόμα και για να το προσθέσετε σε κέικ και γλυκά.

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας ανακουφίσουν από την ναυτία

Ναυτία: Η ναυτία είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, η ιώσεις, η υπερφαγία, ή η κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων τροφών. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα

Close Icon