Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα θετικά που προσφέρει το χαβιάρι στον οργανισμό

Τα θετικά που προσφέρει το χαβιάρι στον οργανισμό

Το χαβιάρι είναι μια πηγή λιπαρών οξέων Ω3 που συχνά παραβλέπεται. Συγκεκριμένα, Ισπανοί ερευνητές βρήκαν ότι το αυγοτάραχο, κυρίως του σολομού, είναι η καλύτερη φυσική πηγή Ω3. Μάλιστα, συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, καρδιαγγειακής και εγκεφαλικής υγείας, υπογονιμότητας και πολλών χρόνιων ασθενειών.

Αν κάποιος δεν έχει μεγάλη αγάπη για τα ψάρια, το χαβιάρι είναι μια καλή επιλογή καθώς έχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα λιπαρά οξέα Ω3 συγκεντρώνονται κυρίως στα γεννητικά όργανα των ζώων, οπότε είναι λογικό το χαβιάρι να είναι πλούσιο σε Ω3, καθώς είναι αυγά ψαριού.

Και δεν είναι τόσο εξωφρενικά ακριβό. Η Annie Byrne, ιχθυοπώλης από το Coastal Seafoods της Minnesota, αναφέρει ότι το χαβιάρι του σολομού Αλάσκας είναι αυτό που έχει την καλύτερη γεύση και την μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Εκατό γραμμάρια χαβιάρι σολομού (μπρικ) κοστίζουν 20 δολάρια ενώ 28 γραμμάρια ξιφία φτάνουν τα 38 δολάρια, ως πιο ακριβό. Προτείνει να ψάχνουμε για αυγά που είναι λαμπερά, καθαρά και σφιχτά, καθώς πρέπει να μοιάζουν με κάψουλες και να μυρίζουν όπως ο ωκεανός.

Τα πιο ακριβά είδη χαβιαριού χρονολογούνται ως παλαιότερα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στον βαθμό και στην έντονη γεύση τους.

Πάντως, φαίνεται ότι το καλύτερο χαβιάρι δεν είναι αλμυρό. Το «Royal Ossetra», μια ποικιλία χαβιαριού από οξύρρυγχο, ταιριάζει σε αρχάριους ουρανίσκους, είναι απαλό και μοιάζει ελαφρώς με ξηρό καρπό καθώς δεν έχει την γεύση του ψαριού. Η γεύση είναι μεταξύ αχινού και οστρακοειδούς. Ένα άλλος είδος χαβιαριού για πρωτάρηδες είναι το Kaluga.

Ακόμη τα συνοδευτικά, όπως κάππαρη, κρεμμύδι, αυγό κ.α. υπερισχύουν και καλύπτουν τη γεύση του. Σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιείς ασημένια μαχαιροπίρουνα καθώς αντιδρά και το καταστρέφει. Γι’ αυτό το λόγο, σερβίρεται σε μικρό κουτάλι από μαργαριτάρι, σύμφωνα με τον ειδικό Alexandre Petrossian.

Δεν πρέπει να το φοβόμαστε, ούτε για την τιμή ούτε για την γεύση του, καθώς είναι γευστικό και απολαυστικό ενώ έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται «μαύρος χρυσός της γεύσης».

Το χαβιάρι είναι αλατισμένα αυγά ψαριών και συγκεκριμένα των οξύρρυγχων και η αριστοκρατική του εμφάνιση, το έχει συνδέσει με επίσημες δεξιώσεις και γιορτές.

Μικροσκοπικά μπαλάκια που μοιάζουν με πέρλες, με διακριτική και βουτυρώδη γεύση, πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12, σελήνιο, φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη D.

Αν και στο παρελθόν καταναλωνόταν κυρίως από τον κόσμο της ελίτ, η λαχταριστή αυτή λιχουδιά είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, όμως η πρώτη επαφή με αυτήν για όσους δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ ξανά, αποτελεί πρόκληση.

Γνωρίστε τα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να το απολαύσετε, όπως προστάζει το dining etiquette.

Το σερβίρισμα

Το χαβιάρι σερβίρεται πάντοτε κρύο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Γεμίστε ένα μπολ με θρυμματισμένο πάγο και μέσα στο μπολ βάλτε ένα μικρότερο το οποίο θα το γεμίσετε με το έδεσμα.

Χρησιμοποιήστε μικρά κουταλάκια για το σερβίρισμα, ποτέ όμως ασημένια, γιατί οξειδώνονται. Συχνά σερβίρεται επάνω σε ανάλατα κράκερς, ζεστά ψωμάκια ή σε παραδοσιακή ρωσική τηγανίτα, που λέγεται blini.

Συνοδεύεται ιδανικά με σαμπάνια, αλλά και καλό λευκό κρασί. Η γαρνιτούρα του περιλαμβάνει φρέσκα μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός ή ο άνηθος. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε sour cream, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, θρυμματισμένα αυγά σφιχτά. Καταναλώνεται πάντοτε σε μικρές ποσότητες και δεν σερβίρεται ως πλήρες γεύμα. Θα το δείτε ως συνοδευτικό σε δείπνο-  τα γνωστά καναπεδάκια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon