Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα συντηρητικά δημιουργούν υπερκινητικότητα;

Τα συντηρητικά δημιουργούν υπερκινητικότητα;

Ως αναγκαία συστατικά για τη συντήρηση των τροφίμων χρησιμοποιήθηκαν τα συντηρητικά. Αν και η προσθήκη των συγκεκριμένων ουσιών στα τρόφιμα θεωρείται ασφαλής για την υγεία του πληθυσμού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις χημικές αυτές ουσίες με καχυποψία και επιφυλακτικότητα. Τι ισχύει  για τα  παιδιά;

Ο κατάλογος των τροφίμων που υφίστανται προσθήκη είναι αρκετά μακρύς και περιλαμβάνει προϊόντα όπως ζωικά λίπη, φυτικά έλαια, προϊόντα αρτοποιίας, δημητριακά πρωινού, σνακ, προϊόντα ψαριού, καρυκεύματα, τσίχλες και αμέτρητα άλλα, των οποίων συχνοί καταναλωτές είναι και τα παιδιά. Τίθεται, λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσο θεωρούνται ασφαλή τόσο τα πρόσθετα αυτά όσο και τα τρόφιμα για τα παιδιά;

Το 1973, ο Benjamin Feingold, παιδίατρος και αλλεργιολόγος, παρουσίασε στον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογοεκτεταμένη έρευνα που συσχέτιζε τη λήψη πρόσθετων ουσιών μέσω τροφίμων με τις μαθησιακές και συμπεριφοριστικές δυσλειτουργίες των παιδιών. Η έρευνα βασιζόταν σε πάνω από 1200 περιπτώσεις παιδιών και μελετούσε πάνω από 3000 πρόσθετα τροφίμων. Την ίδια στιγμή η πιο σημαντική έρευνα στον τομέα αυτό περιελάμβανε τη μελέτη μόλις 10 πρόσθετων ουσιών. Η πρωτοποριακή του εργασία διακωμωδήθηκε και νέες μελέτες έγιναν, για να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του. Παρ΄ όλα αυτά, περίπου το 50% όσων ακολούθησαν τη Δίαιτα Feingold παρουσίασαν σημαντικά σημάδια βελτίωσης της υπεκινητικότητας.

Η Δίαιτα Feingold

Η Δίαιτα Feingold στηρίζεται στην αναγνώριση και εξάλειψη όλων των συνθετικών χρωμάτων και αρωμάτων, συγκεκριμένων συντηρητικών και σαλικυλικών από τη διατροφή και κατά συνέπεια, όλων των τροφίμων που τα περιέχουν. Οι ουσίες αυτές πιστεύεται πως συνδέονται με διαταραχές συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολίες συγκέντρωσης σε ευαίσθητα παιδιά. Τη δίαιτα αυτή ακολουθούν άτομα που έχουν διαγνωσθεί ευαίσθητα ή ύποπτα για ανάπτυξη υπερκινητικότητας. Θεωρείται πως παιδιά κάτω των 6 ετών ανταποκρίνονται σε αγωγή 1 εβδομάδας, ενώ τα μεγαλύτερα χρειάζονται 2-6 εβδομάδες προκειμένου να επιτύχουν αποτελέσματα.

Τι στάση πρέπει να κρατήσουμε;

Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι οι ουσίες αυτές επηρεάζουν την ανάπτυξη δυσλειτουργιών στα παιδιά. Ο περιορισμός της κατανάλωσης γλυκών και αλμυρών τροφών που περιέχουν συντηρητικές ουσίες μπορεί να αποτελεί έναν ακόμη λόγο βελτίωσης των δυσλειτουργιών και να μη συμβάλλει σε τίποτα η αποφυγή των πρόσθετων ουσιών.

Συμπέρασμα;
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ συμφώνησε να ανοιχτούν νέοι δρόμοι για έρευνες, καθώς γίνεται ολοένα και πιο φανερό πως τα πρόσθετα τροφίμων επιδρούν στην παιδική υπερκινητικότητα. Το σίγουρο είναι πως, αν οι υποψίες αποδειχθούν αληθείς, η βιομηχανία τροφίμων θα αναγκαστεί να κάνει δαπανηρές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία.

Με την συνεργασία της Μαίρης Δρίλλη- Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc μέλος της ομάδας www.Logodiatrofis.gr – www.activekids.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon