Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα σταφύλια ως μέσο πρόληψης του Αλτσχάιμερ

Τα σταφύλια ως μέσο πρόληψης του Αλτσχάιμερ

Μπορεί τα σταφύλια να μην είναι στην εποχή τους τώρα, ωστόσο η νέα έρευνα που έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σχετικά με την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, τα φέρνει στο επίκεντρο.

Συγκεκριμένα, η χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου θεωρείται πρώιμο στάδιο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η νέα επιστημονική έρευνα, λοιπόν, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σταφυλιών δύο φορές την ημέρα για διάστημα 6 μηνών όχι μόνο προστατεύει αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου από πτώση της μεταβολικής δραστηριότητας, αλλά την αυξάνει και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου! Μάλιστα, η αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα εντοπίστηκε σε περιοχές που συνδέονται με την προσοχή και την λειτουργική μνήμη, οι οποίες επίσης βελτιώθηκαν, δίνοντας μας κι άλλους καλούς λόγους να τρώμε σταφύλια.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διεξήγαγαν την έρευνα σε άτομα με ήπια εξασθένηση μνήμης και όπως διαπίστωσαν μετά από έξι μήνες, όσοι κατανάλωναν συχνά σταφύλια -σε ποσότητα περίπου 2¼ φλιτζανιού-, εμφάνιζαν καλύτερη μεταβολική δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τα πρώιμα στάδια του Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν σταφύλια.

“Η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να παρέχει προστασία έναντι της πρώιμης εξασθένισης που σχετίζεται με την νόσο του Αλτσχάιμερ και αυτή η πιλοτική έρευνα, ενισχύει την άποψη ότι τα σταφύλια είναι ωφέλιμα στην νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία” δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Dr. Daniel H. Silverman, συμπληρώνοντας παράλληλα, ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, ώστε να επαληθευθούν τα δεδομένα της παρούσας έρευνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon