Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα σμέουρα έχουν αντιοξειδωτικά & αντιφλεγμονώδη οφέλη

Τα σμέουρα έχουν αντιοξειδωτικά & αντιφλεγμονώδη οφέλη

Τα σμέουρα ή αλλιώς raspberries ή φραμπουάζ είναι οι μικρού μεγέθους καρποί του φυτού Rubus ideaus, της οικογένειας των ροδοειδών. Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη σμέουρων τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές ομάδες: τα κόκκινα, τα μαύρα και τα μωβ.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελίνα Ασημακοπούλου -Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη «Λόγω Διατροφής» Καλύβια Αττικής -Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.).

Τα πλέον γνωστά και περισσότερο δημοφιλή είναι τα κόκκινα σμέουρα. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και δυνατή, αφήνοντας μία γλυκόξινη αίσθηση ενώ έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοχημικών όπως οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι τανίνες και οι λιγνάνες, ενώ η συγκέντρωσή τους σε ελλαγικό οξύ και πελαργονιδίνη είναι αρκετά αυξημένη. Οι μεγάλες ποσότητες των παραπάνω φυτοχημικών προσδίδουν στα σμέουρα ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική αξία, η οποία σύμφωνα με τις καταχωρήσεις του USDA ανέρχονται στις 5,065 μονάδες ORAC ανά 100γρ. Αντίθετα, η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή αποδίδοντας μόνο 52 θερμίδες στα 100γρ ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών καλύπτοντας περίπου το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνες C και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό.

Λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας, τα σμέουρα φέρεται να έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη

Η ποικιλία φυτοχημικών ουσιών που περιέχεται στα σμέουρα θεωρείται αξιοσημείωτη αφού παρόμοια ποικιλομορφία συναντάται σε πολύ λίγα φρούτα. Γι’ αυτό και θεωρείται να έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Το ελλαγικό οξύ που, όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται άφθονο στα σμέουρα, είναι από τις ουσίες που έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, φέρεται να αναστέλλει τη δράση ενζύμων που προάγουν τις φλεγμονές και να βοηθά, τουλάχιστον σε μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια, στη μείωση του πεπτικού έλκους και άλλων φλεγμονών του πεπτικού.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Η παρουσία έντονου οξειδωτικού στρες σε συνδυασμό με την παρουσία χρόνιων φλεγμονών σε έναν οργανισμό μπορεί να αποτελέσει υψηλό ρίσκο για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους ανθρώπινους ιστούς. Όντας πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, τα σμέουρα μπορούν να ελαττώσουν το ρίσκο αυτό δρώντας τόσο κατά του οξειδωτικού στρες όσο και των φλεγμονών, χρόνιων ή μη.

Σάκχαρο και παχυσαρκία

Τα περισσότερο ενδιαφέροντα νέα πεδία έρευνας για τα σμέουρα αφορούν τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Στην περίπτωση της παχυσαρκίας ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε δύο διαφορετικές ενώσεις των σμέουρων, τις κετόνες σμέουρου ή βατόμουρου και του φλαβονοειδούς τιλιροσίνη.

Οι κετόνες είναι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν σε αφθονία στα σμέουρα, ενώ περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες και σε πολλά φυτά όπως το πεύκο και το σφένδαμο.

Οι κετόνες βατόμουρου είναι γνωστές και με το όνομα ρεοσμίνη και χρησιμοποιούνται κυρίως ως πρόσθετο τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η ρεοσμίνη βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και την καύση του σωματικού λίπους. Επιπρόσθετα, τόσο η ρεοσμίνη όσο και η τιλιροσίνη φέρεται να ενεργοποιούν την αδιπονεκτίνη, ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα του σώματος και η οποία παίρνει μέρος στον καταβολισμό των λιπαρών οξέων.

Η αδιπονεκτίνη εμπλέκεται, επιπλέον, στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σε άτομα παχύσαρκα με διαβήτη τύπου 2 η εν λόγω ορμόνη είναι ανενεργή ή δεν εκκρίνεται σε επαρκείς ποσότητες. Αυτό δυσκολεύει κατά πολύ τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπών στο αίμα. Έτσι, με την ενεργοποίηση της αδιπονεκτίνης από τις κετόνες και την τιλιροσίνη μπορεί να επέλθει ισορροπία στην έκκριση ινσουλίνης και στα επίπεδα σακχάρου και λιπών στο αίμα παχύσαρκων ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Αξίζει λοιπόν να προσθέσει κανείς στη διατροφή του τα σμέουρα τόσο για την καταπληκτική τους γεύση όσο και για τα πολλαπλά οφέλη που επιφέρουν στην υγεία!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σωστή διατροφή: Πώς επηρεάζει την υγεία και την ευεξία μετά τον τοκετό;

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από ανεπάρκεια μαγνησίου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πολύτιμος σύμμαχος για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Κόλιανδρος οφέλη: Ο κόλιανδρος μπορεί να είναι πολύτιμος σύμμαχος για τους διαβητικούς, χάρη στις ιδιότητές του στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς και στη βελτίωση της πέψης.

Ακολουθώντας αυτές τις βασικές αρχές διατροφής

Υγιεινή διατροφή: Οι βασικές αρχές της διατροφής αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Η καλή διατροφή συνδυάζει την ισορροπημένη πρόσληψη των σωστών θρεπτικών

Τι είναι το κεφίρ και πώς μας ωφελεί 

Κεφίρ οφέλη: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κεφίρ βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από τη φθορά και τη γήρανση.

Σπόροι σουσαμιού: Ποιες κατηγορίες ατόμων πρέπει να τους αποφεύγουν;

Σπόροι σουσαμιού: Οι σπόροι σουσαμιού είναι μικρές, θρεπτικές επιλογές γεμάτες οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχουν υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Καφές: Ένας καθημερινός σύμμαχος ή εχθρός στην εγκυμοσύνη;

Καφές: Μια πρόσφατη μελέτη έχει ανοίξει νέες συζητήσεις σχετικά με τις επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προτείνοντας ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης ίσως να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

10 κορυφαίες τροφές για καθαρές αρτηρίες

Η υγιής καρδιοαγγειακή λειτουργία εξαρτάται από την καθαρότητα των αρτηριών και την αποφυγή της αθηροσκλήρωσης. Ορισμένες τροφές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής

Τροφές που μειώνουν την κορτιζόλη

Μείωση κορτιζόλης: Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, μαγνήσιο και πρωτεΐνες, μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συνολικής μας υγείας.

Close Icon