Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Tα ψάρια ωφελούν τον εγκέφαλο, αρκεί να μην είναι τηγανητά

Tα ψάρια ωφελούν τον εγκέφαλο, αρκεί να μην είναι τηγανητά

Όσοι τρώνε ψάρια (βραστά ή ψητά) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν περισσότερη φαιά ουσία στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής (AJPM).

Το εύρημα αυτό προστίθεται σε εκείνα που υποστηρίζουν ότι η διατροφή, και ειδικά το ψάρι, παίζει σημαντικό ρόλο στις νοητικές λειτουργίες.

Η μελέτη έδειξε και κάτι ιδιαίτερο, ότι οποιοδήποτε είδος ψαριού έχει αυτή την επίδραση και όχι μόνο τα λιπαρά ψάρια, αυτά δηλαδή που περιέχουν περισσότερες ποσότητες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, φάνηκε για άλλη μια φορά κάτι που είναι ήδη γνωστό, ότι μόνο τα ψητά και βραστά ψάρια παρέχουν οφέλη και όχι τα τηγανητά (η υψηλή θέρμανση καταστρέφει τα καλά συστατικά των ψαριών).

«Η αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε που δεν βρήκαμε συσχέτιση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ψάρια με τις ωφέλιμες επιδράσεις στον εγκέφαλο», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Τζέιμς Μπέκερ, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Τα τηγανητά ψάρια δεν παρέχουν οφέλη

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 260 εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε υψηλής ευκρίνειας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (high resolution MRI).

Όπως γράφουν οι ερευνητές, στη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, όσοι εθελοντές έτρωγαν βραστό ή ψητό ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά 4% περισσότερη φαιά ουσία στα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και κατά 14% σε εκείνα που είναι υπεύθυνα για τη νόηση. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το είδος του ψαριού που κατανάλωναν.

Από την άλλη μεριά, δεν υπήρχε όφελος στους εθελοντές που κατανάλωναν συστηματικά τηγανητά ψάρια – πιθανώς διότι οι υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος καταστρέφουν τα ωφέλιμα συστατικά των ψαριών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Κοκτέιλ χειμώνας: Ποια κοκτέιλ αναδεικνύουν τα χειμερινά αρώματα;

Κοκτέιλ χειμώνας: Οι χειμερινοί μήνες είναι ιδανικοί για να απολαύσετε ζεστά και αρωματικά κοκτέιλ, τα οποία προσφέρουν ζεστασιά και γεύση. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για κοκτέιλ

Close Icon