Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα ψάρια αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες

Τα ψάρια αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες

Η τακτική κατανάλωση ολόκληρων μικρών ψαριών, όπως μαρίδα, αθερίνα, γαύρο ή σαρδέλα, μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες, ανακάλυψαν οι ειδικοί.



Η τακτική κατανάλωση ολόκληρων μικρών ψαριών, όπως μαρίδα, αθερίνα, γαύρο ή σαρδέλα, μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες, ανακάλυψαν οι ειδικοί.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία ανέλυσε στοιχεία για 80.000 άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών. Η συχνότητα κατανάλωσης μικρών ψαριών από τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κατά την έναρξη της μελέτης.

Παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο, με κοινή χρήση των αρχείων υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μικρά ψάρια μόλις μία έως τρεις φορές το μήνα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των εννέα ετών σε σύγκριση με εκείνες που τα έτρωγαν σπάνια.

Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και για τους άνδρες, δήλωσε η ομάδα, αλλά η διαφορά δεν ήταν αρκετή για να είναι στατιστικά σημαντική.

Γράφοντας στο περιοδικό Public Health Nutrition, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση των μικρών ψαριών στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για την παράταση της ζωής των γυναικών.

Προστατευτική η επίδραση πρόσληψης μικρών ψαριών στην υγεία

Ο Dr. Chinatsu Kasahara, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στα αποτελέσματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών ψαριών ειδικά στα αποτελέσματα της υγείας».

«Τα μικρά ψάρια είναι εύκολο να καταναλωθούν από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων συνεχίζει ο Kasahara, προσθέτοντας: «Τα θρεπτικά συστατικά και οι φυσιολογικά ενεργές ουσίες που είναι μοναδικές στα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».

«Η συνήθεια της κατανάλωσης μικρών ψαριών περιορίζεται συνήθως σε αρκετές παράκτιες ή θαλάσσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Takashi Tamura.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης η νέα τάση της μόδας;

Ενισχύστε την ικανότητα συγκέντρωσης σας με αυτά τα 7 φαγητά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκανδιναβική διατροφή: Πόσο υγιεινό είναι αυτό το διατροφικό πλάνο;

Σκανδιναβική διατροφή: Παρέχει ισορροπία, ευεξία και μια πιο συνειδητή προσέγγιση στη διατροφή και είναι μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή, φιλική προς το περιβάλλον διατροφή.

Αχλάδια: 5 οφέλη που θα σας εκπλήξουν

Αχλάδια: Τα αχλάδια είναι ένα φρούτο που πολλές φορές παραμελείται, αν και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από τη γλυκιά και δροσερή γεύση τους, τα αχλάδια προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία μας.

Καρύδια: Το μυστικό για να παραμείνετε υγιείς όλο τον χειμώνα

Καρύδια: Τα καρύδια είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που μπορεί να συμβάλει στην υγεία μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με την άφιξη του ψυχρού καιρού, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν, και τα καρύδια είναι ιδανικά

Κανέλα: Το κλειδί για γερό ανοσοποιητικό;

Κανέλα: Η κανέλα, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μπαχαρικά, δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, με κυριότερο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αρωματική κοτόσουπα με αυγολέμονο: Η τέλεια συνταγή για τις κρύες μέρες 

Η αρωματική κοτόσουπα με αυγολέμονο είναι μία από τις πιο κλασικές ελληνικές συνταγές, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο συνδυασμός του τρυφερού κοτόπουλου, των φρέσκων λαχανικών και της αναζωογονητικής σάλτσας αυγολέμονο δημιουργεί ένα πιάτο υγιεινό και χορταστικό που ζεσταίνει την καρδιά και τον οργανισμό.

Μαύρο vs Πράσινο Τσάι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Μαύρο vs Πράσινο Τσάι: Η επιλογή μεταξύ μαύρου και πράσινου τσαγιού είναι συχνά θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά και οι δύο τύποι τσαγιού προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένες διαφορές στην επεξεργασία τους

Κρεμώδης σούπα μανιταριών: Η πιο γευστική σούπα για τον χειμώνα

Κρεμώδης σούπα μανιταριών: Η κρεμώδης σούπα μανιταριών είναι μια εξαιρετικά γευστική και θρεπτική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με τα μανιτάρια να προσφέρουν μοναδική γεύση και την κρέμα να προσδίδει μια αίσθηση απαλότητας

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Close Icon