Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα πολλαπλά οφέλη των μανιταριών στην υγεία μας

Τα πολλαπλά οφέλη των μανιταριών στην υγεία μας

Τα μανιτάρια πολλές φορές προσδιορίζονται ως λαχανικά στον διατροφικό κόσμο, όμως λανθασμένα νομίζουμε ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ανήκουν στο βασίλειο των πολυκύτταρων μυκήτων. Και μπορεί να μη σας φαίνεται και πολύ δελεαστικό αυτό, αλλά, αν και δεν ανήκουν στα λαχανικά, μας παρέχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό και αποτελούν εδώ και αιώνες μέρος της διατροφής πολλών πολιτισμών.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα μανιτάρια προσφέρουν επιπλέον δύναμη στους πολεμιστές, ενώ οι Ρωμαίοι τα κατανάλωναν στις γιορτές ως ένα ξεχωριστό έδεσμα. Οι Κινέζοι, από την άλλη πλευρά, τα χρησιμοποιούσαν περισσότερο θεραπευτικά. Στη σύγχρονη εποχή, χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα, από σούπες, μέχρι πίτες, σάντουιτς κλπ. Στη χώρα μας, έχει σταδιακά γίνει μέρος της διατροφικής κουλτούρας. Συνήθως καταναλώνουμε τα εξής είδη τους:

  • • Τρούφα
  • • Πορτομπέλο
  • • Πλευρώτους
  • • Ασπρομανίταρα
  • • Κανθαρέλα
  • • Μορχέλα
  • • Σιτάκι
  • • Πορτσίνι

Αν και τα είδη των μανιταριών είναι χιλιάδες στη φύση, δεν είναι πολλά αυτά που μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια. Συνεπώς, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε περίπτωση που θέλουμε να μαζέψουμε τα δικά μας μανιτάρια από τα δάση και τα λιβάδια, καθώς πολλά είναι τοξικά και δηλητηριώδη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν δεν είστε τέλειοι γνώστες του είδους, είναι να αποφεύγετε αυτή την πρακτική και να τα προμηθεύεστε από την αγορά.

Διατροφική αξία

Τα μανιτάρια δεν έχουν καθόλου λιπαρά, έχουν αρκετά χαμηλά επίπεδα νατρίου, χοληστερόλης και θερμίδων. Ένα φλιτζάνι κομμένα ωμά μανιτάρια περιέχει 15 θερμίδες, 0 λιπαρά, 2.2 γραμμάρια πρωτεϊνης και 2.3 γραμμάρια υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων 0.7 γρ. φυτικών ινών και 1.4 γρ. σακχάρων. Ωστόσο, αν θέλετε να ελέγξετε την πρόσληψη θερμίδων, υδατανθράκων και λιπαρών, χρειάζεται να προσέξετε τον τρόπο που τα μαγειρεύετε• αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις βαριές σάλτσες με τις οποίες πολλές φορές συνοδεύονται.

Τα οφέλη των μανιταριών στην υγεία μας

  1. Υγεία της καρδιάς

Τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες και κάλιο, στοιχεία που συνεισφέρουν στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Το κάλιο και το νάτριο συνεργάζονται για να ρυθμίσουν την πίεση του αίματος. Η κατανάλωση μανιταριών, που έχουν υψηλά επίπεδα καλίου και χαμηλά νατρίου, μειώνουν τη ροή του αίματος και έτσι και τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η β – γλυκάνη (και συγκεκριμένα 3 γραμμάρια/ ημέρα) μειώνει την χοληστερόλη στο αίμα κατά 5%. Συγκεκριμένα, το είδος σιτάκι και το κοτσάνι του αποτελούν πολύ καλή πηγή β- γλυκάνης.

  1. Πρόληψη κατά του καρκίνου

Τα μανιτάρια διαθέτουν αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό μας και έτσι διασφαλίζουν την υγεία των κυττάρων μας, προλαμβάνοντας ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Το σελήνιο στα μανιτάρια, επίσης, το οποίο δεν βρίσκεται εύκολα στα φρούτα και στα λαχανικά, παίζει ρόλο στην ενζυμική λειτουργία του ήπατος και βοηθά στην αποτοξίνωση από ορισμένες βλαβερές, καρκινογόνες ουσίες. Η βιταμίνη D επίσης, παρούσα στα μανιτάρια, έχει παρατηρηθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, συνεισφέροντας στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου ανάπτυξης.

  1. Ανοσοποιητικό σύστημα

Το σελήνιο, που προαναφέραμε, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ανοσοποιητική απόκριση σε λοιμώξεις, πυροδοτώντας την παραγωγή των Τ- κυττάρων. Οι φυτικές ίνες της β-γλυκάνης επίσης συμβάλλουν στη γενικότερη προστασία του οργανισμού και στην πρόληψη κατά της ανάπτυξης όγκων μέσω της καταπολέμησης των καρκινικών κυττάρων.

  1. Διαχείριση του βάρους και του κορεσμού

Τα μανιτάρια μπορεί να μην ανήκουν στα λαχανικά, αλλά περιέχουν έναν σημαντικό βαθμό φυτικών ινών, που αποδεδειγμένα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους, εξισορροπώντας τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Εδώ, βρίσκουμε δύο είδη φυτικών ινών, τη β-γλυκάνη και τη χιτίνη. Και οι δύο συνεισφέρουν στην αύξηση της αίσθησης κορεσμού και στη μείωση της όρεξης. Και αφού μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι, μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

  1. Διαβήτης

Οι ίδιες αυτές φυτικές ίνες φαίνεται ότι βοηθούν τους διαβητικούς ασθενείς. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι όσοι εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1 και καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αλλά και οι διαβητικοί τύπου 2 βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου, της ινσουλίνης και των λιπιδίων.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, όπως ριβοφλαβίνη (Β2), φολικό οξύ (Β9), θειαμίνη (Β1), παντοθενικό οξύ (Β5) και νιασίνη (Β3). Το σύμπλεγμα βιταμινών Β φαίνεται να είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου μας. Μάλιστα, οι γιατροί συμβουλεύουν τις εγκύους να λαμβάνουν φολικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα μανιτάρια είναι μια τέλεια πηγή πρωτεΐνης και μεταλλικών στοιχείων για τους χορτοφάγους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon