Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα πολλαπλά οφέλη των μανιταριών στην υγεία μας

Τα πολλαπλά οφέλη των μανιταριών στην υγεία μας

Τα μανιτάρια πολλές φορές προσδιορίζονται ως λαχανικά στον διατροφικό κόσμο, όμως λανθασμένα νομίζουμε ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ανήκουν στο βασίλειο των πολυκύτταρων μυκήτων. Και μπορεί να μη σας φαίνεται και πολύ δελεαστικό αυτό, αλλά, αν και δεν ανήκουν στα λαχανικά, μας παρέχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό και αποτελούν εδώ και αιώνες μέρος της διατροφής πολλών πολιτισμών.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα μανιτάρια προσφέρουν επιπλέον δύναμη στους πολεμιστές, ενώ οι Ρωμαίοι τα κατανάλωναν στις γιορτές ως ένα ξεχωριστό έδεσμα. Οι Κινέζοι, από την άλλη πλευρά, τα χρησιμοποιούσαν περισσότερο θεραπευτικά. Στη σύγχρονη εποχή, χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα, από σούπες, μέχρι πίτες, σάντουιτς κλπ. Στη χώρα μας, έχει σταδιακά γίνει μέρος της διατροφικής κουλτούρας. Συνήθως καταναλώνουμε τα εξής είδη τους:

  • • Τρούφα
  • • Πορτομπέλο
  • • Πλευρώτους
  • • Ασπρομανίταρα
  • • Κανθαρέλα
  • • Μορχέλα
  • • Σιτάκι
  • • Πορτσίνι

Αν και τα είδη των μανιταριών είναι χιλιάδες στη φύση, δεν είναι πολλά αυτά που μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια. Συνεπώς, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε περίπτωση που θέλουμε να μαζέψουμε τα δικά μας μανιτάρια από τα δάση και τα λιβάδια, καθώς πολλά είναι τοξικά και δηλητηριώδη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν δεν είστε τέλειοι γνώστες του είδους, είναι να αποφεύγετε αυτή την πρακτική και να τα προμηθεύεστε από την αγορά.

Διατροφική αξία

Τα μανιτάρια δεν έχουν καθόλου λιπαρά, έχουν αρκετά χαμηλά επίπεδα νατρίου, χοληστερόλης και θερμίδων. Ένα φλιτζάνι κομμένα ωμά μανιτάρια περιέχει 15 θερμίδες, 0 λιπαρά, 2.2 γραμμάρια πρωτεϊνης και 2.3 γραμμάρια υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων 0.7 γρ. φυτικών ινών και 1.4 γρ. σακχάρων. Ωστόσο, αν θέλετε να ελέγξετε την πρόσληψη θερμίδων, υδατανθράκων και λιπαρών, χρειάζεται να προσέξετε τον τρόπο που τα μαγειρεύετε• αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις βαριές σάλτσες με τις οποίες πολλές φορές συνοδεύονται.

Τα οφέλη των μανιταριών στην υγεία μας

  1. Υγεία της καρδιάς

Τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες και κάλιο, στοιχεία που συνεισφέρουν στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Το κάλιο και το νάτριο συνεργάζονται για να ρυθμίσουν την πίεση του αίματος. Η κατανάλωση μανιταριών, που έχουν υψηλά επίπεδα καλίου και χαμηλά νατρίου, μειώνουν τη ροή του αίματος και έτσι και τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η β – γλυκάνη (και συγκεκριμένα 3 γραμμάρια/ ημέρα) μειώνει την χοληστερόλη στο αίμα κατά 5%. Συγκεκριμένα, το είδος σιτάκι και το κοτσάνι του αποτελούν πολύ καλή πηγή β- γλυκάνης.

  1. Πρόληψη κατά του καρκίνου

Τα μανιτάρια διαθέτουν αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό μας και έτσι διασφαλίζουν την υγεία των κυττάρων μας, προλαμβάνοντας ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Το σελήνιο στα μανιτάρια, επίσης, το οποίο δεν βρίσκεται εύκολα στα φρούτα και στα λαχανικά, παίζει ρόλο στην ενζυμική λειτουργία του ήπατος και βοηθά στην αποτοξίνωση από ορισμένες βλαβερές, καρκινογόνες ουσίες. Η βιταμίνη D επίσης, παρούσα στα μανιτάρια, έχει παρατηρηθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, συνεισφέροντας στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου ανάπτυξης.

  1. Ανοσοποιητικό σύστημα

Το σελήνιο, που προαναφέραμε, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ανοσοποιητική απόκριση σε λοιμώξεις, πυροδοτώντας την παραγωγή των Τ- κυττάρων. Οι φυτικές ίνες της β-γλυκάνης επίσης συμβάλλουν στη γενικότερη προστασία του οργανισμού και στην πρόληψη κατά της ανάπτυξης όγκων μέσω της καταπολέμησης των καρκινικών κυττάρων.

  1. Διαχείριση του βάρους και του κορεσμού

Τα μανιτάρια μπορεί να μην ανήκουν στα λαχανικά, αλλά περιέχουν έναν σημαντικό βαθμό φυτικών ινών, που αποδεδειγμένα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους, εξισορροπώντας τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Εδώ, βρίσκουμε δύο είδη φυτικών ινών, τη β-γλυκάνη και τη χιτίνη. Και οι δύο συνεισφέρουν στην αύξηση της αίσθησης κορεσμού και στη μείωση της όρεξης. Και αφού μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι, μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

  1. Διαβήτης

Οι ίδιες αυτές φυτικές ίνες φαίνεται ότι βοηθούν τους διαβητικούς ασθενείς. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι όσοι εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1 και καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αλλά και οι διαβητικοί τύπου 2 βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου, της ινσουλίνης και των λιπιδίων.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, όπως ριβοφλαβίνη (Β2), φολικό οξύ (Β9), θειαμίνη (Β1), παντοθενικό οξύ (Β5) και νιασίνη (Β3). Το σύμπλεγμα βιταμινών Β φαίνεται να είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου μας. Μάλιστα, οι γιατροί συμβουλεύουν τις εγκύους να λαμβάνουν φολικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα μανιτάρια είναι μια τέλεια πηγή πρωτεΐνης και μεταλλικών στοιχείων για τους χορτοφάγους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon