Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του Σεπτεμβρίου

Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του Σεπτεμβρίου

Ο Σεπτέμβρης μας δυσκολεύει συνήθως μετά από ένα ανέμελο καλοκαίρι. Επιστρέφουμε στις υποχρεώσεις και συνήθως δεν νιώθουμε πολύ ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι σε λίγο καιρό ο καιρός θα κρυώσει. Όμως, ο Σεπτέμβρης έχει κάποιους θησαυρούς να μας προσφέρει• και μάλιστα πολύ θρεπτικούς.

Τα φρούτα του Σεπτεμβρίου

Αχλάδια: Βελτιώνουν την πέψη λόγω των πολλών φυτικών τους ινών, μειώνουν το βάρος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και φροντίζουν επιδερμίδα και μαλλιά λόγω της βιταμίνης Α.

Σύκα: Τα σύκα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα παλαιότερα φρούτα που καταναλώνονται από ανθρώπους και έχουν αμέτρητα οφέλη. Ήταν μάλιστα το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας.

Μήλα: Τα μήλα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στην υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πεπόνι: Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, περιέχει θρεπτικά συστατικά ζωτικά για την οστική υγεία και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και νερό.

Δαμάσκηνο: Συγγενής με το ροδάκινο, το νεκταρίνι και το αμύγδαλο, το δαμάσκηνο είναι τόσο χυμώδες, όσο και θρεπτικό. Διαθέτει βιταμίνες A, C και Κ.

Μύρτιλα: Κάνουν γευστικότατη μαρμελάδα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μάλιστα πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας μέχρι και κατά 40%.

Τα λαχανικά του Σεπτεμβρίου

Αγκινάρα: Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σαν λαχανικό στην κουζίνα μας, μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα αποτελεί μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές, αφού εκτός από νοστιμάδα, προσθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες στο φαγητό μας.

Βλίτα: Κυρίαρχη θέση στο ελληνικό, μεσογειακό τραπέζι. Πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο.

Καρότα: Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή του αντιοξειδωτικού β- καροτίνη που μετατραπεί σε βιταμίνη Α στον οργανισμό βοηθώντας στη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι ανήκει στην ποικιλία των βρώσιμων λουλουδιών και στην οικογένεια των σταυρανθών. Με υψηλή διατροφική αξία, έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση κυρίως μέσω των βιταμινών C και Κ.

Μπάμια: Οι μπάμιες είναι ένα λαχανικό που ευδοκιμεί τους ζεστούς ακόμα μήνες και είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και φυτικών ινών.

Άλλα λαχανικά και καρποί του Σεπτεμβρίου: Λάχανο, κρεμμύδι ξερό, πατάτα, νωπό καρύδι και φιστίκι Αιγίνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η δύναμη των φυτικών πρωτεϊνών

Τάσεις διατροφής 2025 - Τι να περιμένουμε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όργανα διατροφή: Τα τρόφιμα που μοιάζουν με τα όργανα που υποστηρίζουν

Όργανα διατροφή: Η σύνδεση μεταξύ της μορφής των τροφίμων και των οργάνων που υποστηρίζουν δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Η φύση φαίνεται να μας παρέχει έναν πολύτιμο οδηγό για το πώς να διατηρήσουμε την υγεία μας μέσω της διατροφής μας.

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Close Icon