Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια και τα άλλα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, στεφανιαίας νόσου και υψηλής αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζει μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο AdvancesinNutrition.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν προοπτικές μελέτες κοόρτης οι οποίες αξιολογούσαν την κατανάλωση οσπρίων αναφορικά με τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων και των σχετικών δεικτών. Βρήκαν, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα όσπρια παρουσίαζαν μειωμένα ποσοστά περιστατικών (της τάξης του 10%) για καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και υπέρταση, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη -και πιο δαπανηρή – αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, δείχνει ότι υπάρχει ένα οικονομικό, προσβάσιμο και καθημερινό διατροφικό προϊόν που θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης και δεν είναι άλλο από τα φασόλια», αναφέρει η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, HanaKahleova, υπεύθυνη κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ειδικών Υπεύθυνης Ιατρικής.

Όπως καταλήγουν οι συγγραφείς, τα φασόλια και τα άλλα όσπρια ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ περιέχουν ελάχιστα λίπη, καθόλου χοληστερόλη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon