Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια και τα άλλα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, στεφανιαίας νόσου και υψηλής αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζει μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο AdvancesinNutrition.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν προοπτικές μελέτες κοόρτης οι οποίες αξιολογούσαν την κατανάλωση οσπρίων αναφορικά με τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων και των σχετικών δεικτών. Βρήκαν, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα όσπρια παρουσίαζαν μειωμένα ποσοστά περιστατικών (της τάξης του 10%) για καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και υπέρταση, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη -και πιο δαπανηρή – αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, δείχνει ότι υπάρχει ένα οικονομικό, προσβάσιμο και καθημερινό διατροφικό προϊόν που θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης και δεν είναι άλλο από τα φασόλια», αναφέρει η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, HanaKahleova, υπεύθυνη κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ειδικών Υπεύθυνης Ιατρικής.

Όπως καταλήγουν οι συγγραφείς, τα φασόλια και τα άλλα όσπρια ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ περιέχουν ελάχιστα λίπη, καθόλου χοληστερόλη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon