Μελέτες οι οποίες εστίασαν στα οφέλη του ελαιόλαδου στον ανθρώπινο οργανισμό διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή του προσφέρει σημαντική βοήθεια έναντι των καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών, των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς. Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η «φαρμακευτική» του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις.
Τώρα, μία ακόμα μελέτη που έγινε από Ισπανούς γιατρούς, σε πάνω από 20 εθελοντές οι οποίοι είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, έδειξε ότι το ελαιόλαδο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων. Οι Ισπανοί γιατροί, τεκμηρίωσαν ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου, πλούσιου σε φαινολικές ενώσεις, βελτιώνει άμεσα την αντιδραστική υπεραιμία μετά από ισχαιμία των μικρών αιμοφόρων αγγείων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τεστ της αντιδραστικής υπεραιμίας μετά από ισχαιμία, καθώς θεωρείται πολύ καλός δείκτης της κατάστασης του αγγειακού συστήματος. Και όπως λένε, η χαμηλή αντίδραση στο τεστ είναι ένα προειδοποιητικό σημείο για πρόβλημα στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Όπως σημείωσαν οι γιατροί, τα άτομα που καταναλώνουν ένα φαγητό που περιέχει ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες, τότε έχουν καλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία. Ενώ, παρατήρησαν ότι το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, συνοδεύεται από αύξηση στο αίμα ουσιών όπως το νιτρικό οξείδιο, το οποίο έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελαιόλαδο και ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για τη λειτουργία της καρδιάς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube