Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα οφέλη του Ανθότυρου

Τα οφέλη του Ανθότυρου

Ο Ανθότυρος είναι παραδοσιακό Ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από τυρόγαλα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος, ή μίγματος αυτών, στο οποίο προστίθενται μικρές ποσότητες πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή και κρέμας τους, στις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιόνιων νησιών, νησιών του Αιγαίου, Κρήτης και Ηπείρου. Υπάρχουν δύο τύποι ανθότυρου, ο φρέσκος και ο ξηρός. Ο φρέσκος Ανθότυρος έχει μαλακή δομή, ελαφριά γεύση, πολύ ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί ή χρησιμοποιείται στην παρασκευή τυροπιτών.

Ο Ξηρός Ανθότυρος έχει σκληρή δομή, αλμυρή γεύση, πλούσιο άρωμα και καταναλώνεται ως τριμμένο ή επιτραπέζιο τυρί. Ο Φρέσκος Ανθότυρος πρέπει να περιέχει υγρασία μέχρι 70% και λίπος επί της ξηράς ουσίας τουλάχιστον 65%, ενώ ο Ξηρός 40% και 65% αντίστοιχα.
Τα τυριά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Η συγκέντρωση ασβεστίου στα τυριά διαφέρει σημαντικά, ανάλογα το είδος και την τεχνολογία παραγωγής κάθε προϊόντος.
Γι’ αυτό και εμείς διαλέξαμε για εσάς μια πολύ γευστική συνταγή διαίτης βασισμένη στον ανθότυρο.
Τσίζκεϊκ με ανθότυρο & γιαούρτι (διαίτης)
Το εν λόγω γλύκισμα είναι γρήγορο γλυκό που είναι μάλιστα και ιδιαίτερα ελαφρύ.
Υλικά για τη βάση:
100 γρ. μπισκότα, τύπου Πτι Μπερ ή digestive
50 γρ. λιωμένο βούτυρο
για την κρέμα:
350 γρ. ανθότυρο
4 κ.σ. μέλι
25 γρ. μαύρη ζάχαρη
150 γρ. άπαχο γιαούρτι
1 λεμόνι, ξύσμα & χυμός
3 φύλλο(α) ζελατίνης
3 ασπράδια αβγών
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)
250 γρ. φράουλες
άχνη ζάχαρη
Διαδικασία
για τη βάση:
Σπάω τα μπισκότα με το χέρι και τα αλέθω σε σκόνη στο μπλέντερ. Τα μεταφέρω σε ένα μπολ, τα περιχύνω με το λιωμένο βούτυρο και τα δουλεύω, σα να τα ζυμώνω, με τα χέρια. Θα σχηματιστεί μια μπισκοτένια ζύμη. Την απλώνω μέσα σε μια φόρμα ή ταρτιέρα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 10′-12′.
για την κρέμα:
Μουλιάζω τα φύλλα της ζελατίνης σε λίγο κρύο νερό. Σε ένα μπολ ομογενοποιώ το ανθότυρο, το μέλι, τη μαύρη ζάχαρη, το γιαούρτι, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα. Στραγγίζω με τα χέρια τη ζελατίνη και την προσθέτω στο μείγμα της κρέμας. Ανακατεύω να διαλυθεί και προσθέτω την μαρέγκα. Αναδεύω απαλά με μια σπάτουλα.
για τη συναρμολόγηση:
Γεμίζω τη βάση που έχω ψήσει με την κρέμα και λειαίνω με μια σπάτουλα. Αφήνω το τσίζκεϊκ στο ψυγείο για 2-3 ώρες να κρυώσει καλά.
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)
Πλένω, καθαρίζω και κόβω στο δύο τις φράουλες. Γαρνίρω το τσίζκεϊκ με τις φέτες της φράουλας και πασπαλίζω από πάνω με μπόλικη άχνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Close Icon