Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα οφέλη της σκόνης πρωτεΐνης

Τα οφέλη της σκόνης πρωτεΐνης

Η σκόνη πρωτεΐνης αποτελεί ένα από τα ποιο διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο, αν όχι το ποιο διαδεδομένο. Μάθετε ποια είναι τα οφέλη ή όχι .

Συνήθως, στους χώρους των γυμναστηρίων ακούμε συζητήσεις γύρω από τα σκευάσματα πρωτεΐνης, τις εταιρείες που τα προωθούν και τα οφέλη που αποκομίζει κανείς λαμβάνοντας τα.

Η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στα συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μιας ελλειμματικής διατροφής, αλλά και για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, είτε αυτοί αφορούν την απώλεια λίπους και την αύξηση της μυικότητας, είτε απλά για να βελτιώσει την εμφάνιση του.

Η επιλογή της πρωτεΐνης ως συμπλήρωμα διατροφής, άλλα και κάθε συμπληρώματος, είναι αναμενόμενο να εγείρει πολλά ερωτήματα, σε κάποια από αυτά θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε παρακάτω.

1. Ποια οφέλη θα αποκομίσω από την λήψη πρωτεΐνης ;
2. Αν είναι αποτελεσματική;
3. Ποια η διαφορά μεταξύ πρωτείνη ορού γάλακτος και καζείνης;
4. Με ποιους τρόπους μπορεί να καταναλωθεί;
5. Υπάρχουν παρενέργειες κατά την λήψη της;

Ας τα δούμε ένα προς ένα:

1. Ποια οφέλη θα αποκομίσω από την λήψη της;

Καταρχάς όταν λέμε σκόνη πρωτεΐνης στην πραγματικότητα δεν εννοούμε τίποτα περισσότερο από απλή πρωτείνη σε μορφή σκόνης!! Από τεχνικής άποψης η σκόνη δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το να μας παρέχει μια εύκολη πηγή πρωτεΐνης.

Τα οφέλη που αποκομίζει κανείς επιλέγοντας την, έχουν να κάνουν κυρίως με τηνπαροχή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης (συνήθως από γάλα, σόγια, αυγό), την χαμηλή περιεκτικότητα της σε θερμίδες (ανάλογα με την καθαρότητα της) και τον ελάχιστο χρόνο απορρόφησης της, πράγμα που την καθιστά την ιδανική επιλογή για προ και μετά-αγωνιστικά γεύματα.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτείνης στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου είναι καθοριστικής σημασίας για τους εξής λόγους:
• Προάγει την γενικότερη υγεία και λειτουργία του σώματος, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση, την λειτουργία των οργάνων, τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των μυών, των μαλλιών, του δέρματος και του αίματος.
• Ευννοεί την απώλεια λίπους διασφαλίζοντας τον μυικό ιστό κάτω από στρεσογόννες συνθήκες προπόνησης.
• Προκαλεί το μεγαλύτερο θερμικό αποτέλεσμα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά της τροφής, με αποτέλεσμα να απαιτείται η κατανάλωση περισσοτέρων θερμιδών κατά την διαδικασία της πέψης της.
• Επίσης περιορίζει την όρεξη αισθητά και καλύπτει το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στη μέρα ειδικά εαν καταναλωθεί τις πρωινές ώρες).

2. Είναι αποτελεσματική;

Η λήψη πρωτείνης έχει αποδεδειγμένα οφέλη σε άτομα με υψηλές πρωτεινικές ανάγκες για τους λόγους που αναφερθήκαμε και προηγουμένως. Η συνηθέστερη δοσολογία είναι μεταξύ 0,8 – 1γρ και 1,5-2γρ ημερησίως ανάλογα με την δραστηριότητα και τις ανάγκες που υπάρχουν! Η χαμηλότερη τιμή αφορά άτομα με πλήρη απουσία ή μικρή φυσική δραστηριότητα και η μεγαλύτερη αφορά κυρίως αθλητές με καθημερινές σκληρές προπονήσεις. Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια σκόνη πρωτεΐνης να υποκαταστήσει ένα ή περισσότερα στερεά γεύματα,δρα παρά μόνο συμπληρωματικά στη διατροφή και κάτω απο συγκεκριμένες προυποθέσεις!

3. Ποια η διαφορά μεταξύ πρωτείνης “ορού γάλακτος” και “καζείνης”;

Παρά το γεγονός ότι και τα δύο είδη προέρχονται από το γάλα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους:
• Η πρωτείνη ορού γάλακτος ή αλλιώς “γρήγορη” εστιάζει κυρίως στην ταχύτερη δυνατή απορρόφηση, με αποτέλεσμα να την καθιστά την καλύτερη επιλογή για προ και μετά-αγωνιστικά γεύματα. Τις στιγμές, δηλαδή, που το σώμα βρίσκεται σε μια αναβολική κατάσταση (μετά-αγωνιστικά) παρέχει την απαιτούμενη δόση θρεπτικών συστατικών άμεσα και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση!
• Η καζείνη ή αλλιώς “αργής απορρόφησης” συνιστάται για τις βραδινές κυρίως ώρες που το σώμα ανακτά δυνάμεις, ξεκουράζεται και αυτό-επιδιορθώνεται! Για παράδειγμα κατά τον βραδινό ύπνο μεσολαβούν 7-8 ώρες νηστείας, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για να έχουμε μια αργή παροχή πρωτείνης μέσα στο χρόνο αυτό.

4. Με ποιους τρόπους μπορεί να καταναλωθεί;
Μπορεί να διαλυθεί μεσα σε νερό, χυμό ή και γάλα και να καταναλωθεί σαν ρόφημα, μπορεί ακόμη και να συμπεριληφθεί σαν επιπρόσθετο συστατικό μεσα σε μίγμα γλυκισμάτων, όπως σπιτικές μπάρες πρωτεΐνης, βάφλες, κρέπες κλπ.

5. Υπάρχουν παρενέργειες κατά την λήψη της;
Δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές παρενέργειες απο την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, αν και εφόσον τηρηθούν συγεκριμένοι κανόνες στην δοσολογία τους. Για έναν υγιή ενήλικα που δεν υπερβαίνει την δοσολογία που ορίζεται με βάση τον σωματότυπο και τις ανάγκες του, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά την λήψη της.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να τονίσουμε πως για να επιλέξει ένα άτομο την λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, θα πρέπει πρώτα από όλα να διερευνηθεί το κατά πόσο το έχει πραγματικά ανάγκη. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να την δώσει κανείς άλλος, πέραν του ιατρού ή του διαιτολόγου, που είναι και ο μόνος υπεύθυνος για την αξιολόγηση της διατροφικής του κατάστασης.

Με την συνεργασία του Χρυσοβαλάντη Ηλία Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μέλος της Ομάδας www.Logodiatrofis.gr – (ΒΟΛΟΣ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χριστούγεννα: Εορταστικές γαστρονομικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο

Ηλιόσποροι : Πώς μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προκαλεί φλεγμονή το γιαούρτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Γιαούρτια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και να συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αντίθετα, το φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Χυμοί: Είναι όντως υγιεινοί;

Χυμοί: Οι χυμοί θεωρούνται συχνά υγιεινοί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του χυμού και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αν και οι χυμοί περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία

Μέλι: Γλυκές και αλμυρές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Μέλι: Το μέλι είναι μια ευέλικτη ουσία που αξίζει μια θέση σε κάθε κουζίνα. Είτε επιλέξετε να το απολαύσετε σε κλασικά επιδόρπια, είτε τολμήσετε να το συνδυάσετε με αλμυρά υλικά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Mac and Cheese: Το Mac & Cheese είναι το τέλειο πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του λιωμένου τυριού με την απλότητα των ζυμαρικών. Είναι τέλειο για ένα καθημερινό γεύμα ή για ειδικές περιστάσεις. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε τη ζεστή με την οικογένεια ή τους φίλους σας!

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Close Icon