Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα λιπαρά Ω3 ως θεραπεία κατάθλιψης

Τα λιπαρά Ω3 ως θεραπεία κατάθλιψης


Αμφίβολο είναι  εάν τα Ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.Νέα έκθεση τονίζει πως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να μπορούν να στηρίξουν το ρόλο των Ω3 λιπαρών οξέων στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.


Η νέα έκθεση έλαβε υπόψιν της τυχαίες κλινικές δοκιμές που συμπεριέλαβαν 1500 ενήλικες με σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης. Οι κλινικές δοκιμές αφορούσαν ανθρώπους που έλαβαν κάψουλες placebo και κάψουλες Ω3 λιπαρών οξέων. Από αυτές, μόνο μια έρευνα κατέληξε πως τα Ω3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. «Ένα από τα προβλήματα με την κατανόηση αποτελεσμάτων από κλινικές δοκιμές είναι ότι εστιάζουν στη μέση επίδραση, ενώ πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η ιδανική προσέγγιση θα ήταν να καταλάβουμε ποιες υποομάδες των ασθενών με κατάθλιψη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες θεραπείες, μια προσέγγιση που αφορά στην «εξατομικευμένη ιατρική», δήλωσε η Dr Elizabeth Sublette του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Παρόλο που, σύμφωνα με τους συντάκτες της Cochrane Library, υπήρξαν συμμετέχοντες από την ομάδα όσων λάμβαναν τα Ω3 λιπαρά οξέα, οι οποίοι δήλωσαν πως παρατήρησαν μείωση των συμπτωμάτων τις κατάθλιψης, οι διαφορές ήταν τόσο ελάχιστες που δύσκολα μπορούν να διεξάγουν συμπεράσματα. Την ίδια στιγμή υπήρξαν περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκαν αυξημένες παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες για όσους λάμβαναν τις κάψουλες Ω3 αλλά και πάλι τα στοιχεία διέφεραν σημαντικά από μελέτη σε μελέτη.

Η Appleton, επικεφαλής συγγραφέας του Πανεπιστημίου του Bournemouth στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πως «Μια σειρά από έρευνες σχετικά με την επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην κατάθλιψη και τις καταθλιπτικές διαταραχές έχουν διεξαχθεί, και δείχνουν διαφορές μεταξύ των μελετών, και ασυμφωνίες των ευρημάτων, και ουσιαστικά θεωρούν ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν πειστικά συμπεράσματα. Όλα τα αποτελέσματα δείχνουν να συμφωνούν πως υπάρχει ανάγκη για περεταίρω έρευνα».

Σύμφωνα με την Appleton τα περισσότερα συμπληρώματα Ω3 που προέρχονται από φυσικά έλαια ψαριών, έτσι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών θα ήταν διαφορετικό αν η κατανάλωση Ω3 λιπαρά προήλθε από την κατανάλωση ψαριών και όχι τη λήψη του φαρμάκου. Ένα μπουκάλι 50 – 100 κάψουλες Ω3 κοστίζει μεταξύ $ 10 και $ 20 στα περισσότερα φαρμακεία. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν οι πιθανές θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση αυτών των συμπληρωμάτων για τη θεραπεία της καταθλιπτικής διαταραχής, σύμφωνα με την Appleton και τους συνεργάτες της.

“Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά όχι πειστικά,” δήλωσε ο Giuseppe Grosso, ένας διατροφολόγος- επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια στην Ιταλία, ο οποίος δεν ήταν μέρος της έρευνας ενώ η Appleton δήλωσε στη Reuters Health ότι δεν είναι ακόμα σαφές γιατί και πως μπορεί τα λιπαρά Ω3, που βρίσκονται στα ιχθυέλαια, να βελτιώσουν την κατάσταση της κατάθλιψης. «Σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς οι καταθλιπτικοί ασθενείς θα ανταποκριθούν σε συμπληρώματα Ω3» δήλωσε η Sublette στο Ρόιτερς μέσω e-mail. «Θα παραμείνει μία πιθανή θεραπεία που μπορεί να αξίζει να δοκιμάσετε, και θα ήθελα να ενθαρρύνω γιατρούς και ασθενείς να μείνουν ανοιχτοί σε αυτό το θέμα μέχρι να βρεθούν περισσότερες αποδείξεις υψηλότερης ποιότητας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon