Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα ιχθυέλαια & φυτικές στερόλες μειώνουν τα τριγλυκερίδια

Τα ιχθυέλαια & φυτικές στερόλες μειώνουν τα τριγλυκερίδια


Ο συνδυασμός ιχθυελαίων και φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, δείχνει νέα μελέτη.


Η μελέτη διεξήχθη σε άνδρες και γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και έδειξε ότι η συνδυαστική κατανάλωση μαργαρινών χαμηλών λιπαρών, εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες και ιχθυέλαια πλούσιων σε πολυακόρεστα ω-λιπαρά (EPA, DHA), μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL-κακής χοληστερόλης.

Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL «κακής» χοληστερόλης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συσχέτιση δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, οι άνθρωποι με αυξημένη χοληστερόλη θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν ό, τι μπορούν για να μειώσουν τα λιπίδια αίματος. Ειδικότερα είναι σημαντικό να διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος, να γυμνάζονται συστηματικά και να επιλέγουν μια δίαιτα υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λιπαρά ψάρια και χαμηλή σε αλάτι, χοληστερόλη, κορεσμένα και trans λιπαρά.

Επιπρόσθετα, η κατανάλωση τροφίμων με φυτικές στερόλες ενθαρρύνεται, εφόσον μπορούν να μειώσουν σημαντικά την LDL- κακή χοληστερόλη. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι η κατανάλωση μίας μαργαρίνης χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες και ω-λιπαρά (EPA, DHA) από ιχθυέλαια μπορεί να μειώσει τόσο την LDL-χοληστερόλη όσο και τα τριγλυκερίδια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν το «χρυσό πρότυπο» των διατροφικών μελετών: μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή μελέτη, όπου συμμετείχαν 85 άνδρες και 247 γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και οι οποία κατανάλωσαν ανά ομάδες 1 από τις 5 χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαργαρίνη.

Για 4 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου κατανάλωναν καθημερινά 30 γραμμάρια μαργαρίνης που δεν περιείχε ούτε φυτικές στερόλες, ούτε ιχθυέλαια. Οι υπόλοιποι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα (30γρ) μαργαρίνης εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες (2,5g/d) και κυμαινόμενες ποσότητες ιχθυελαίου (0, 0.9, 1.3, ή 1.8g/d). Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 13% και κατά 9-16% δοσοεξαρτώμενα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Έτσι επιβεβαιώθηκε η αρχική υπόθεση ότι στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η καθημερινή κατανάλωση μίας χαμηλής σε λιπαρά μαργαρίνης εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες και ω-3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαια τις συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και την LDL- κακή χοληστερόλη.

Πηγή: Ras R.T., Demonty I., Zebregs Y.E.M.P., Quadt J.F.A., Olsson J., Trautwein E.A., (2014) .Low Doses of Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid From Fish Oil Dose- Dependently Decrease Serum Triglyceride Concentrations in the Presence of Plant Sterols in Hypercholesterolemic Men and Women1–3 The Journal of Nutrition. doi:10.3945/jn.114.192229

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon