Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα ιχθυέλαια & φυτικές στερόλες μειώνουν τα τριγλυκερίδια

Τα ιχθυέλαια & φυτικές στερόλες μειώνουν τα τριγλυκερίδια

Ο συνδυασμός ιχθυελαίων και φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, δείχνει νέα μελέτη.

Η μελέτη διεξήχθη σε άνδρες και γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και έδειξε ότι η συνδυαστική κατανάλωση μαργαρινών χαμηλών λιπαρών, εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες και ιχθυέλαια πλούσιων σε πολυακόρεστα ω-λιπαρά (EPA, DHA), μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL-κακής χοληστερόλης.

Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL «κακής» χοληστερόλης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συσχέτιση δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, οι άνθρωποι με αυξημένη χοληστερόλη θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν ό, τι μπορούν για να μειώσουν τα λιπίδια αίματος. Ειδικότερα είναι σημαντικό να διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος, να γυμνάζονται συστηματικά και να επιλέγουν μια δίαιτα υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λιπαρά ψάρια και χαμηλή σε αλάτι, χοληστερόλη, κορεσμένα και trans λιπαρά.

Επιπρόσθετα, η κατανάλωση τροφίμων με φυτικές στερόλες ενθαρρύνεται, εφόσον μπορούν να μειώσουν σημαντικά την LDL- κακή χοληστερόλη. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι η κατανάλωση μίας μαργαρίνης χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες και ω-λιπαρά (EPA, DHA) από ιχθυέλαια μπορεί να μειώσει τόσο την LDL-χοληστερόλη όσο και τα τριγλυκερίδια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν το «χρυσό πρότυπο» των διατροφικών μελετών: μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή μελέτη, όπου συμμετείχαν 85 άνδρες και 247 γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και οι οποία κατανάλωσαν ανά ομάδες 1 από τις 5 χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαργαρίνη.

Για 4 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου κατανάλωναν καθημερινά 30 γραμμάρια μαργαρίνης που δεν περιείχε ούτε φυτικές στερόλες, ούτε ιχθυέλαια. Οι υπόλοιποι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα (30γρ) μαργαρίνης εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες (2,5g/d) και κυμαινόμενες ποσότητες ιχθυελαίου (0, 0.9, 1.3, ή 1.8g/d). Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 13% και κατά 9-16% δοσοεξαρτώμενα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Έτσι επιβεβαιώθηκε η αρχική υπόθεση ότι στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η καθημερινή κατανάλωση μίας χαμηλής σε λιπαρά μαργαρίνης εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες και ω-3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαια τις συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και την LDL- κακή χοληστερόλη.

Πηγή: Ras R.T., Demonty I., Zebregs Y.E.M.P., Quadt J.F.A., Olsson J., Trautwein E.A., (2014) .Low Doses of Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid From Fish Oil Dose- Dependently Decrease Serum Triglyceride Concentrations in the Presence of Plant Sterols in Hypercholesterolemic Men and Women1–3 The Journal of Nutrition. doi:10.3945/jn.114.192229

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon