Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα φύκια μπορούν να είναι βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Τα φύκια μπορούν να είναι βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα φύκια και άλλα τοπικά φυτά του γλυκού νερού καταναλώνονταν στη Μεσολιθική, κατά τη νεολιθική μετάβαση στη γεωργία και στον Πρώιμο Μεσαίωνα.



Τα τελευταία χρόνια, τα φύκια μπορεί να έχουν αποκτήσει τη φήμη ως υπερτροφή. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πρόγονοί μας έτρωγαν το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φυτό για χιλιάδες χρόνια. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα φύκια και άλλα τοπικά φυτά του γλυκού νερού καταναλώνονταν στη Μεσολιθική, κατά τη νεολιθική μετάβαση στη γεωργία και στον Πρώιμο Μεσαίωνα.


Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτά τα φυτά, που τώρα σπάνια τρώγονται στην Ευρώπη, έγιναν περιθωριακά πολύ πιο πρόσφατα, λένε οι ερευνητές. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα τονίσει τη δυνατότητα να συμπεριλάβουμε περισσότερα φύκια και άλλα τοπικά φυτά γλυκού νερού στη διατροφή μας σήμερα – βοηθώντας τους Ευρωπαίους να γίνουν πιο υγιείς και πιο βιώσιμοι. Η Κάρεν Χάρντι, καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης είναι η κύρια ερευνήτρια του έργου Powerful Plants.

Είπε: «Σήμερα, τα φύκια και τα υδρόβια φυτά του γλυκού νερού ουσιαστικά απουσιάζουν από τις παραδοσιακές, δυτικές δίαιτες και η περιθωριοποίησή τους καθώς σταδιακά άλλαξαν από τροφή σε πόρους πείνας και ζωοτροφές, που πιθανώς συνέβη για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως έχει επίσης ανιχνευθεί αλλού. με μερικά φυτά.

Η μελέτη μας υπογραμμίζει επίσης τη δυνατότητα για εκ νέου ανακάλυψη εναλλακτικών, τοπικών, βιώσιμων πόρων τροφίμων που μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον της υπερβολικής εξάρτησης από έναν μικρό αριθμό μαζικής παραγωγής γεωργικών προϊόντων που είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό πολλών η σημερινή δυτική διατροφή, και μάλιστα η παγκόσμια προσφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις γενικότερα».

«Είναι πολύ συναρπαστικό να μπορούμε να δείξουμε οριστικά ότι τα φύκια και άλλα τοπικά φυτά του γλυκού νερού καταναλώθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ευρωπαϊκό μας παρελθόν». Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, διαπίστωσε ότι τα αρχαιολογικά στοιχεία για τα φύκια καταγράφονται σπάνια και συνήθως λαμβάνονται υπόψη ως μη βρώσιμες χρήσεις όπως καύσιμα, περιτυλίγματα τροφίμων ή λιπάσματα.

Υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες που σχετίζονται με τη συλλογή φυκιών στην Ισλανδία, τη Βρετάνη και την Ιρλανδία που χρονολογούνται στον 10ο αιώνα, ενώ το λάχανο της θάλασσας αναφέρεται από τον Πλίνιο ως φάρμακο κατά του σκορβούτου των ναυτικών. Μέχρι τον 18ο αιώνα, τα φύκια θεωρούνταν τροφή για την πείνα. Σήμερα τα φυτά συνεχίζουν να είναι δημοφιλή σε μέρη της Ασίας, αλλά δεν είναι κοινά στις ευρωπαϊκές δίαιτες.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν «άμεσες ενδείξεις για ευρεία κατανάλωση φυκιών και βυθισμένων υδρόβιων και γλυκών φυτών». Μερικά από τα δείγματα αποκάλυψαν κατανάλωση κόκκινων, πράσινων ή καφέ φυκιών ή υδρόβιων φυτών γλυκού νερού, με ένα δείγμα από το Orkney να περιέχει επίσης στοιχεία για Brassica, πιθανότατα θαλάσσιο λάχανο. Υπάρχουν περίπου 10.000 διαφορετικά είδη φυκιών στον κόσμο, ωστόσο μόνο 145 είδη τρώγονται σήμερα, κυρίως στην Ασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Vegan διατροφή: Προσθέστε φύκια για την έλλειψη βιταμίνης Β12

Μια ματιά στα συστατικά, στον αριθμό θερμίδων και στα οφέλη του

Η καλλιέργεια φυκιών ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια & επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή

5 βασικά συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε σούσι στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon