Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα διατροφικά πρότυπα και τα light προϊόντα

Τα διατροφικά πρότυπα και τα light προϊόντα

Η «οικογένεια» των προϊόντων light περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφίμων, από πολλές ομάδες, τα οποία αρχικά κυκλοφόρησαν ως «λύση» για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος ή βρίσκονται σε δίαιτα, αλλά δε θέλουν να στερούνται αγαπημένες γεύσεις.

Σήμερα, βρίσκουν μεγάλη απήχηση στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, που επιθυμεί να ακολουθήσει ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο, καθώς πρόκειται για επιλογές με λιγότερα λιπαρά ή ζάχαρη, συγκριτικά με τα αντίστοιχα προϊόντα που δε χαρακτηρίζονται ως light.

Τι ισχύει, όμως, στην περίπτωση των παιδιών; Μπορούν οι γονείς να επιλέγουν light προϊόντα για τα παιδιά; Πώς διαφοροποιείται η διατροφική τους αξία, συγκριτικά με τα αντίστοιχα «κανονικά» τρόφιμα και ροφήματα;
Συνολικά, θα λέγαμε πως η απάντηση εξαρτάται από το είδος των προϊόντων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των γαλακτοκομικών, οι διεθνείς συστάσεις αναφέρουν πως μετά την ηλικία των 2 ετών, θα πρέπει να επιλέγονται προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα οποία δεν υστερούν θρεπτικά έναντι των αντίστοιχων προϊόντων με πλήρη λιπαρά, καθώς το μόνο συστατικό που αφαιρείται είναι μέρος των κορεσμένων λιπαρών.

Περνώντας όμως σε άλλες κατηγορίες τροφίμων, η επιλογή ή μη της light εκδοχής θα πρέπει να βασίζεται σε αξιολόγηση του προφίλ των θρεπτικών συστατικών του προϊόντος, καθώς η αφαίρεση ενός «ανθυγιεινού» συστατικού, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, μπορεί να συνοδεύεται από προσθήκη άλλων ουσιών που πιθανόν να είναι εξίσου επιβαρυντικές για την υγεία.

Συνεπώς, «οδηγός» στην επιλογή τροφίμων, για μικρούς και μεγάλους, θα πρέπει να είναι πρωτίστως η διατροφική αξία και τα θρεπτικά συστατικά και όχι οι θερμίδες του προϊόντος. Θυμηθείτε πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο ο έλεγχος της ενεργειακής πρόσληψης αλλά και η κατανάλωση ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο χαρακτηρισμός ενός προϊόντος ως light δε συνεπάγεται ότι μπορεί να καταναλωθεί απεριόριστα. Το «κλειδί», λοιπόν, βρίσκεται στο μέτρο και την ποικιλία, με όλα τα τρόφιμα να «επιτρέπονται», όταν καταναλώνονται στην κατάλληλη για τον καθένα συχνότητα και ποσότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δίαιτα με σαρδέλες: Πώς επηρεάζει την καρδιά και τα οστά;

Πώς ο εγκέφαλος χωρίζει το γεύμα σε φάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στους παιδικούς σταθμούς

Στοιχεία για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και την τήρηση των συστάσεων το προηγούμενο διάστημα δίνει εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

5+1 συνήθειες που πρέπει να καθιερώσετε κάθε πρωί για ρυθμισμένο σάκχαρο

Στους υγιείς ενήλικες άνω των 19 ετών, φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας (δηλαδή, μετά το πρωινό ξύπνημα) όταν είναι κάτω από 100 mg/dl, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).

Λίπος στο συκώτι: 5+1 τρόφιμα που το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά

Λίπος στο συκώτι: Η λιπώδης διήθηση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι, επηρεάζοντας τη λειτουργία του. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του λίπους

Πόσο συχνά μπορούμε να καταναλώνουμε ζυμαρικά;

Ζυμαρικά: Η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να την προσεγγίσετε με μέτρο για να διατηρήσετε μια υγιή διατροφή.

Οι 5 καλύτερες επιλογές για βραδινό, σύμφωνα με διατροφολόγο 

Απώλεια βάρους: Μια πλούσια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, όπως σπανάκι, ρόκα και ντομάτες, μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή. Προσθέστε ψητό κοτόπουλο, τόνο ή φασόλια για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Close Icon