Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα διατροφικά πρότυπα και τα light προϊόντα

Τα διατροφικά πρότυπα και τα light προϊόντα

Η «οικογένεια» των προϊόντων light περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφίμων, από πολλές ομάδες, τα οποία αρχικά κυκλοφόρησαν ως «λύση» για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος ή βρίσκονται σε δίαιτα, αλλά δε θέλουν να στερούνται αγαπημένες γεύσεις.

Σήμερα, βρίσκουν μεγάλη απήχηση στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, που επιθυμεί να ακολουθήσει ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο, καθώς πρόκειται για επιλογές με λιγότερα λιπαρά ή ζάχαρη, συγκριτικά με τα αντίστοιχα προϊόντα που δε χαρακτηρίζονται ως light.

Τι ισχύει, όμως, στην περίπτωση των παιδιών; Μπορούν οι γονείς να επιλέγουν light προϊόντα για τα παιδιά; Πώς διαφοροποιείται η διατροφική τους αξία, συγκριτικά με τα αντίστοιχα «κανονικά» τρόφιμα και ροφήματα;
Συνολικά, θα λέγαμε πως η απάντηση εξαρτάται από το είδος των προϊόντων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των γαλακτοκομικών, οι διεθνείς συστάσεις αναφέρουν πως μετά την ηλικία των 2 ετών, θα πρέπει να επιλέγονται προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα οποία δεν υστερούν θρεπτικά έναντι των αντίστοιχων προϊόντων με πλήρη λιπαρά, καθώς το μόνο συστατικό που αφαιρείται είναι μέρος των κορεσμένων λιπαρών.

Περνώντας όμως σε άλλες κατηγορίες τροφίμων, η επιλογή ή μη της light εκδοχής θα πρέπει να βασίζεται σε αξιολόγηση του προφίλ των θρεπτικών συστατικών του προϊόντος, καθώς η αφαίρεση ενός «ανθυγιεινού» συστατικού, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, μπορεί να συνοδεύεται από προσθήκη άλλων ουσιών που πιθανόν να είναι εξίσου επιβαρυντικές για την υγεία.

Συνεπώς, «οδηγός» στην επιλογή τροφίμων, για μικρούς και μεγάλους, θα πρέπει να είναι πρωτίστως η διατροφική αξία και τα θρεπτικά συστατικά και όχι οι θερμίδες του προϊόντος. Θυμηθείτε πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο ο έλεγχος της ενεργειακής πρόσληψης αλλά και η κατανάλωση ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο χαρακτηρισμός ενός προϊόντος ως light δε συνεπάγεται ότι μπορεί να καταναλωθεί απεριόριστα. Το «κλειδί», λοιπόν, βρίσκεται στο μέτρο και την ποικιλία, με όλα τα τρόφιμα να «επιτρέπονται», όταν καταναλώνονται στην κατάλληλη για τον καθένα συχνότητα και ποσότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon