Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα διατροφικά οφέλη της γύρης

Τα διατροφικά οφέλη της γύρης

 

Η γύρη παράγεται στους ανθήρες των λουλουδιών, από όπου τη συλλέγουν οι μέλισσες, υπό μορφή σκόνη σε διάφορα χρώματα αλλά κυρίως σε κίτρινο χρώμα. Είναι αυτή η οποία μεταφέρει το αρσενικό γενετικό υλικό από τα αρσενικά (στήμονες) στα θηλυκά πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών(ύπερος). Ποιά είναι τα διατροφικά οφέλη της γύρης;

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γιούλη Φραγκιαδουλάκη-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BScΕπιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Η γύρη είναι η βασική τροφή των μελισσών κυρίως στα στάδια ανάπτυξης τους αλλά στις ενήλικες αποτελεί την αποκλειστική πρωτεϊνική τροφή τους. Η γεύση της είναι συνήθως πικρή αλλά ανάλογα από ποια φυτά προέρχεται μπορεί να είναι και γλυκιά. Είναι η πλουσιότερη φυτική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξέα. Περιέχει κατά μέσο όρο:
• Πρωτεΐνες 22%
• Υδατάνθρακες 31%
• Λίπη 5%
• Νερό 11%
• Μεταλλικά στοιχεία 3%
• Άγνωστοι παράγοντες 29%

Ο άνθρωπος τη χρησιμοποιεί σαν συμπλήρωμα διατροφής αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Σύμφωνα με μια έρευνα βρέθηκε ότι η γύρη περιέχει μικρές ποσότητες ρουτίνης η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων και προφυλάσσει τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες και μειώνει το χρόνο πήξης του αίματος. Μια κουταλιά της σούπας γύρη (15γρ) καλύπτει τις ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενός μέσου ανθρώπου.

Συστατικά…Βιταμίνες: Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Παντοθενικό οξύ, Πυριδοξίνη, Φολικό οξύ, Βιοτίνη, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε. Μεταλλικά άλατα: Κάλιο, Φώσφορος, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Σίδηρος, Χαλκός, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο.

Αυτά είναι τα κύρια μεταλλικά στοιχεία της γύρης αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλα σε μικρότερη ποσότητα. Η σύνθεση της γύρης εξαρτάται από το φυτό αλλά και από την σύσταση του εδάφους.
Αμινοξέα: Αργινίνη, Ιστιδίνη, Λευκίνη, Λισίνη, Μεθιονίνη,

Φενιλαλανίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη, Βαλίνη, Γλουταμινικό οξύ.

Αυτά είναι τα αμινοξέα που βρέθηκαν στη γύρη αλλά στο σύνολο υπερβαίνουν τα 19 και μέσα σε αυτά είναι και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Συλλογή της γύρης…

Η συλλογή της γύρης γίνεται με τις γυρεοπαγίδες οι οποίες τοποθετούνται την άνοιξη στην είσοδο της κυψέλης. Αμέσως μετά την συλλογή καθαρίζεται η γύρη και αν έχει υψηλό ποσοστό υγρασίας καταψύχεται πριν τον καθαρισμό της και στη συνέχεια αποξεραίνεται και γίνεται ο δεύτερος καθαρισμός. Στη συνέχεια ταξινομείται ανάλογα το μέγεθος των κόκκων και αποθηκεύεται σε πλαστικά δοχεία ή σκούρα γυάλινα βάζα σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 4οC.

Διατροφικά οφέλη της γύρης…

• Μείωση της όρεξης
• Απώλεια βάρους
• Σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος
• Έντονη σεξουαλική δραστηριότητα
• Βελτίωση της μνήμης
• Διουρητική δράση
• Ισορροπία μεταβολισμού

Η γύρη στο πιάτο μας…

Ξεκινήστε σταδιακά την εισαγωγή της γύρης στην διατροφή σας μέχρι να συνηθίσει το στομάχι σας. Αρχικά με ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και αυξήστε το σταδιακά μέχρι μια κουταλιά της σούπας την ημέρα.

Έξυπνες ιδέες για να βάλετε τη γύρη στο πιάτο σας:

• Κουλουράκια με γύρη
• Προσθέστε 1 κ.γ. στο τυρί σας
• Κρέμα με γιαούρτι, μέλι & γύρη
• Στη σαλάτα σας
• Στο παγωτό
• Στα φρούτα
• Σε χυμό φρούτων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Close Icon