Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ενισχύουν τον μεταβολισμό

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ενισχύουν τον μεταβολισμό

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή και παρέχει σπάνια οφέλη για την υγεία, όπως σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν πάρα πολλές θερμίδες. Όταν καταναλώνονται συχνά, αλλά με μέτρο, τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη διαιτητικών ινών και πολλών σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και φαινολικών ενώσεων, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε το 2015 στο επιστημονικό συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στην Βοστώνη των ΗΠΑ, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με την ενίσχυση των βακτηρίων του εντέρου.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, αυτό που τα κάνει ξεχωριστή τροφή είναι η ιδιότητά τους να ενισχύουν τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Σε μια μελέτη σε ζώα (αρουραίους), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνα που τρέφονταν με αποξηραμένα δαμάσκηνα είχαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των βακτηρίων στο έντερο, γνωστά ως Bacteroidetes και Firmicutes. Επίσης παρουσίασαν μείωση στον αριθμό των προ-καρκινικών αλλοιώσεων, που αποτελούν ένδειξη για μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

“Από την μελέτη αυτή ήμασταν σε θέση να συμπεράνουμε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φαίνεται να ενισχύουν την καλή μικροχλωρίδα και τον μικροβιακό μεταβολισμού σε όλο το παχύ έντερο, κάτι που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης προ-καρκινικών βλαβών”, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Μια άλλη μελέτη του 2005 ομοίως αποκάλυψε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα “αλλάζουν με θετικό τρόπο τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου” σε αρουραίους, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαιτητικές ίνες και πολυφαινόλες.

Άλλοι σημαντικοί λόγοι για να τρώτε δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ίσως πιο γνωστά για το ρόλο τους ως τροφή χωνευτική και με ήπια καθαρτική δράση. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σορβιτόλη. Η σορβιτόλη, ένα είδος σακχάρου που μερικές φορές περιγράφεται ως προβιοτικό, λέγεται ότι δρα ως “ένα καλό μέσο για την παραγωγή των επιθυμητών εντερικών μικροοργανισμών” και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι η βασική αιτία που τα δαμάσκηνα έχουν καθαρτικές ιδιότητες.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν οδηγούν σε απότομη αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ίνες και σορβιτόλη. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2001 στο επιστημονικό περιδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition, χαρακτηρίζει τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ως την “επιτομή των λειτουργικών τροφίμων”, επειδή:

• Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες (6,1 g / 100 g)

• Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φαινολικών ενώσεων (184 mg / 100 g), κυρίως νεοχλωρογενικό και χλωρογενικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στην καθαρτική δράση και την καθυστέρηση απορρόφησης της γλυκόζης.

• Έχουν φαινολικές ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, λειτουργούν ως παράγοντας πρόληψης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

• Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (745 mg / 100 g) που μπορεί να συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.

• Είναι σημαντική πηγή βορίου, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα (100 g) ικανοποιεί την ημερήσια ανάγκη για βόριο (2 έως 3 mg).

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων

Έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition αναφέρει ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην μείωση όχι μόνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων χρόνιων παθήσεων, που πλήττουν σήμερα τον αναπτυγμένο κόσμο. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι τα δαμάσκηνα:

• Περιέχουν σημαντικές ποσότητες σορβιτόλης, κινικού και χλωρογενικού οξέος, βιταμίνης Κ1, βορίου, χαλκού και καλίου. Η συνεργατική δράση αυτών και άλλων ενώσεων, που επίσης υπάρχουν στα δαμάσκηνα σε μικρότερες ποσότητες, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία.

• Ένα σνακ με αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό (το πόσο χορτασμένοι νιώθετε μετά) και να μειώσει την επακόλουθη πρόσληψη τροφής, βοηθώντας στον έλεγχο της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των σχετικών καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρά την γλυκιά γεύση τους, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν προκαλούν μεγάλη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το ζελέ βοηθά στην απώλεια βάρους;

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon