Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα 4/5 των Αμερικανών θα άλλαζαν δίαιτα για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία – αλλά άλλοι παράγοντες κυριαρχούν στην αξιολόγησή τους

Τα 4/5 των Αμερικανών θα άλλαζαν δίαιτα για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία – αλλά άλλοι παράγοντες κυριαρχούν στην αξιολόγησή τους

Περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η εργασία (70%), το οικογενειακό άγχος (68%), η άσκηση (65%) και οι κοινωνικές συνήθειες (61%) έχουν σημαντικότερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία σε σύγκριση με τη διατροφή τους (58%). Είναι εξίσου πιθανό να πουν ότι η διατροφή τους (58%), το οικογενειακό ιστορικό (57%) και η γενετική (55%) έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.


Η διατροφή και η ψυχική υγεία συνδέονται, και οι μελέτες για την ψυχική ευεξία και το εντερικό βιόκοσμο, τη μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα DASH, μεταξύ άλλων θεμάτων, έχουν συγκεντρώσει μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Οι Αμερικανοί προσλαμβάνουν αυτή την κατανόηση: η τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ‘Μηνιαία Έκδοση για Υγιή Μυαλά’ (Healthy Minds Monthly) αποκαλύπτει ότι τα δύο τρίτα (66%) των Αμερικανών ενηλίκων αισθάνονται ενημερωμένοι για τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Η πλειονότητα (81%) θα ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν τη διατροφή τους για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την Morning Consult από τις 16-17 Μαρτίου 2023, σε δείγμα 2.220 ατόμων με περιθώριο σφάλματος συν ή πλην δύο ποσοστιαίων μονάδων. Οι νεότεροι ενήλικες ήταν πιο πιθανό από τους ηλικιωμένους να δηλώσουν ότι αισθάνονται ενημερωμένοι σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. 80% των ενηλίκων ηλικίας 18-34 ετών δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ ή λίγο ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα, σε αντίθεση με το 47% των ατόμων άνω των 65 ετών.

“Η ψυχική υγεία είναι συνολική υγεία και το τι τρώμε και πίνουμε μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθανόμαστε”, δήλωσε η πρόεδρος της APA Rebecca W. Brendel, M.D., J.D. “Πολλές πτυχές μιας υγιεινής διατροφής, όπως η ενυδάτωση και η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να βοηθήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αντίθετα, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, σακχάρων ή επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εκτός κλίματος”. Όταν ρωτήθηκαν πώς έχουν αλλάξει τη διατροφή τους στο παρελθόν, οι περισσότεροι ενήλικες απάντησαν ότι αυτό έγινε με το να πίνουν περισσότερο νερό (66%) και να τρώνε περισσότερα φρούτα (50%) και λαχανικά (53%). Λιγότεροι είχαν αποφύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα (36%), είχαν μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ (28%) ή είχαν καταναλώσει περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως (25%).

 

Περίπου ένας στους οκτώ ενήλικες (12%) δήλωσε ότι δεν είχε αλλάξει τη διατροφή του. “Πολλοί από εμάς έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επιλογές σχετικά με το τι τρώμε”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιατρικός Διευθυντής της APA Saul Levin, M.D., M.P.A. “Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν όλοι τον αντίκτυπο της διατροφής στην ψυχική υγεία και ότι δεν χρειάζεται να παραγγείλετε μια φανταχτερή υπηρεσία γεύματος ή να πάρετε ακριβά συμπληρώματα για να καταναλώσετε τρόφιμα και ποτά που προάγουν την ψυχική ευεξία. Το να πίνετε απλώς περισσότερο νερό μπορεί να κάνει τη διαφορά”. Περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η εργασία (70%), το οικογενειακό άγχος (68%), η άσκηση (65%) και οι κοινωνικές συνήθειες (61%) έχουν σημαντικότερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία σε σύγκριση με τη διατροφή τους (58%). Είναι εξίσου πιθανό να πουν ότι η διατροφή τους (58%), το οικογενειακό ιστορικό (57%) και η γενετική (55%) έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η κακή ψυχική υγεία επηρεάζει το σώμα μας;

Ψυχικά οφέλη της δίαιτας χωρίς ζάχαρη

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Μειώνει το άγχος η ψυχοβιοτική δίαιτα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon