Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συχνές ερωτήσεις για τα βιολογικά τρόφιμα

Συχνές ερωτήσεις για τα βιολογικά τρόφιμα


Είναι τελικά τα βιολογικά τρόφιμα ασφαλέστερα, ή πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα που φτάνουν στο ράφι μέσω της συμβατικής οδού;

Υπάρχουν δύο ξεχωριστές ερωτήσεις για τα βιολογικά τρόφιμα: Ορισμένοι καταναλωτές ενδιαφέρονται να παίρνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενώ άλλοι ανησυχούν περισσότερο για τα μειωμένα φυτοφάρμακα στις τροφές τους.


Θρεπτικά συστατικά

Ας πάρουμε πρώτα τα θρεπτικά συστατικά. Εκατοντάδες σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει σημαντικές διαφορές στα περισσότερα από τα παραδοσιακά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι, παρά τη διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά, δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την αντίληψη. Βρήκαν, ωστόσο, ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερα επίπεδα φαινολικών φυτοθρεπτικών συστατικών.

Πρόκειται για τους λεγόμενους “δευτερογενείς μεταβολίτες” των φυτών, που πιστεύεται ότι είναι η αιτία για πολλά από τα οφέλη που αποδίδονται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά βρέθηκαν πως είχαν 19%-69% περισσότερη ποσότητα και μεγαλύτερη ποικιλία αυτών των αντιοξειδωτικών ενώσεων. Η θεωρία είναι ότι αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά παράγονται από το κάθε φυτό για τη δική του προστασία.

Για παράδειγμα, το μπρόκολο απελευθερώνει την πικρή ένωση σουλφοραφάνη, όταν κάποιος το μασάει, προκειμένου να “απωθήσει” την “επίθεση” που δέχεται. Έτσι, τα ζωύφια δαγκώνουν το φυτό και μετά απομακρύνονται. Αλλά τα φυτά που έχουν φυτοφάρμακα έχουν και σαφώς λιγότερα να τα τρώνε, οπότε το φυτό παράγει λιγότερες από αυτές τις προστατευτικές ενώσεις. Αυτή είναι η θεωρία, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να την υποστηρίξουν. Το πιο πιθανό είναι ότι η διαφορά έχει να κάνει με το λίπασμα. Τα φυτά που παίρνουν υψηλή δόση συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων χρησιμοποιούν περισσότερες ουσίες για να αναπτυχθούν, παρά για να αμυνθούν.

Αντιοξειδωτικά

Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν το φυτό, αλλά τι γίνεται με εμάς; Η μεγαλύτερη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα βιολογικά τρόφιμα σημαίνει και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά εκθέτουν τα βακτήρια σε μια ποικιλία από μεταλλαξιογόνες χημικές ουσίες, όπως το βενζοπυρένιο και τον πολυκυκλικό αρωματικό υδρογονάνθρακα που δημιουργείται στα κρέατα τα οποία ψήνονται στα κάρβουνα. Επίσης, προστατεύουν από την ετεροκυκλική αμίνη που υπάρχει στα τηγανισμένα κρέατα, καθώς και στον καπνό του τσιγάρου.

Η πρόληψη της βλάβης του DNA στα βακτήρια είναι ένα πράγμα, αλλά τι γίνεται με τις επιπτώσεις στα καθεαυτά ανθρώπινα κύτταρα; Για παράδειγμα οι βιολογικής καλλιέργειας φράουλες είναι πιο γλυκιές και έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση και περισσότερα φαινολικά φυτοθρεπτικά συστατικά. Το εκχύλισμα από βιολογικής καλλιέργειας φράουλες βρέθηκε ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο ορθό και στον μαστό σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το εκχύλισμα από φράουλες συμβατικής καλλιέργειας.

Αν και οι in vitro μελέτες δείχνουν υψηλότερη αντιοξειδωτική και αντιμεταλλαξιγόνα δραστηριότητα, καθώς και καλύτερη αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, εντούτοις δεν έχουν γίνει αρκετές κλινικές μελέτες σχετικά με την επίδραση από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων απέναντι σε ανθρώπινες ασθένειες.

Αξίζει το… κόστος;

Με βάση τα επίπεδα αντιοξειδωτικών φυτοθρεπτικών στοιχείων, τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να θεωρηθούν κατά 20%-40% πιο υγιεινά. Αυτό είναι το ισοδύναμο της προσθήκης 1-2 μερίδων λαχανικών σε ένα διατροφικό πλάνο 5 ημερών.

Αλλά τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να είναι και 40% πιο ακριβά, οπότε στο ίδιο κόστος, θα μπορούσε κανείς απλά να αγοράσει αυτές τις 1-2 επιπλέον μερίδες και να πάρει συνολικά την ίδια ποσότητα φυτοθρεπτικών στοιχείων. Έτσι, καθαρά από άποψη θρεπτικών συστατικών ανά ευρώ κόστους, δεν είναι και τόσο σαφές ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα.

Αλλά κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα για να αποφύγουν τις χημικές ουσίες και όχι μόνο επειδή είναι πιο θρεπτικά, κάτι που μας φέρνει στην επόμενη ερώτηση: είναι τα βιολογικά τρόφιμα πιο ασφαλή για κατανάλωση; αυτό θα το εξετάσουμε σε άλλη ανάρτηση στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon