Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συχνές ερωτήσεις για τα βιολογικά τρόφιμα

Συχνές ερωτήσεις για τα βιολογικά τρόφιμα

Είναι τελικά τα βιολογικά τρόφιμα ασφαλέστερα, ή πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα που φτάνουν στο ράφι μέσω της συμβατικής οδού;

Υπάρχουν δύο ξεχωριστές ερωτήσεις για τα βιολογικά τρόφιμα: Ορισμένοι καταναλωτές ενδιαφέρονται να παίρνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενώ άλλοι ανησυχούν περισσότερο για τα μειωμένα φυτοφάρμακα στις τροφές τους.

Θρεπτικά συστατικά

Ας πάρουμε πρώτα τα θρεπτικά συστατικά. Εκατοντάδες σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει σημαντικές διαφορές στα περισσότερα από τα παραδοσιακά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι, παρά τη διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά, δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την αντίληψη. Βρήκαν, ωστόσο, ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερα επίπεδα φαινολικών φυτοθρεπτικών συστατικών.

Πρόκειται για τους λεγόμενους “δευτερογενείς μεταβολίτες” των φυτών, που πιστεύεται ότι είναι η αιτία για πολλά από τα οφέλη που αποδίδονται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά βρέθηκαν πως είχαν 19%-69% περισσότερη ποσότητα και μεγαλύτερη ποικιλία αυτών των αντιοξειδωτικών ενώσεων. Η θεωρία είναι ότι αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά παράγονται από το κάθε φυτό για τη δική του προστασία.

Για παράδειγμα, το μπρόκολο απελευθερώνει την πικρή ένωση σουλφοραφάνη, όταν κάποιος το μασάει, προκειμένου να “απωθήσει” την “επίθεση” που δέχεται. Έτσι, τα ζωύφια δαγκώνουν το φυτό και μετά απομακρύνονται. Αλλά τα φυτά που έχουν φυτοφάρμακα έχουν και σαφώς λιγότερα να τα τρώνε, οπότε το φυτό παράγει λιγότερες από αυτές τις προστατευτικές ενώσεις. Αυτή είναι η θεωρία, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να την υποστηρίξουν. Το πιο πιθανό είναι ότι η διαφορά έχει να κάνει με το λίπασμα. Τα φυτά που παίρνουν υψηλή δόση συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων χρησιμοποιούν περισσότερες ουσίες για να αναπτυχθούν, παρά για να αμυνθούν.

Αντιοξειδωτικά

Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν το φυτό, αλλά τι γίνεται με εμάς; Η μεγαλύτερη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα βιολογικά τρόφιμα σημαίνει και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά εκθέτουν τα βακτήρια σε μια ποικιλία από μεταλλαξιογόνες χημικές ουσίες, όπως το βενζοπυρένιο και τον πολυκυκλικό αρωματικό υδρογονάνθρακα που δημιουργείται στα κρέατα τα οποία ψήνονται στα κάρβουνα. Επίσης, προστατεύουν από την ετεροκυκλική αμίνη που υπάρχει στα τηγανισμένα κρέατα, καθώς και στον καπνό του τσιγάρου.

Η πρόληψη της βλάβης του DNA στα βακτήρια είναι ένα πράγμα, αλλά τι γίνεται με τις επιπτώσεις στα καθεαυτά ανθρώπινα κύτταρα; Για παράδειγμα οι βιολογικής καλλιέργειας φράουλες είναι πιο γλυκιές και έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση και περισσότερα φαινολικά φυτοθρεπτικά συστατικά. Το εκχύλισμα από βιολογικής καλλιέργειας φράουλες βρέθηκε ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο ορθό και στον μαστό σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το εκχύλισμα από φράουλες συμβατικής καλλιέργειας.

Αν και οι in vitro μελέτες δείχνουν υψηλότερη αντιοξειδωτική και αντιμεταλλαξιγόνα δραστηριότητα, καθώς και καλύτερη αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, εντούτοις δεν έχουν γίνει αρκετές κλινικές μελέτες σχετικά με την επίδραση από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων απέναντι σε ανθρώπινες ασθένειες.

Αξίζει το… κόστος;

Με βάση τα επίπεδα αντιοξειδωτικών φυτοθρεπτικών στοιχείων, τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να θεωρηθούν κατά 20%-40% πιο υγιεινά. Αυτό είναι το ισοδύναμο της προσθήκης 1-2 μερίδων λαχανικών σε ένα διατροφικό πλάνο 5 ημερών.

Αλλά τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να είναι και 40% πιο ακριβά, οπότε στο ίδιο κόστος, θα μπορούσε κανείς απλά να αγοράσει αυτές τις 1-2 επιπλέον μερίδες και να πάρει συνολικά την ίδια ποσότητα φυτοθρεπτικών στοιχείων. Έτσι, καθαρά από άποψη θρεπτικών συστατικών ανά ευρώ κόστους, δεν είναι και τόσο σαφές ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα.

Αλλά κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα για να αποφύγουν τις χημικές ουσίες και όχι μόνο επειδή είναι πιο θρεπτικά, κάτι που μας φέρνει στην επόμενη ερώτηση: είναι τα βιολογικά τρόφιμα πιο ασφαλή για κατανάλωση; αυτό θα το εξετάσουμε σε άλλη ανάρτηση στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon