Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συστατικά Είδη: Πώς μπορούν τα τρόφιμα να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό μας

Συστατικά Είδη: Πώς μπορούν τα τρόφιμα να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό μας

Ουσιαστικά, πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν τα καταφέρνουν και μπορεί να καταλήξετε να τρώτε ακόμα περισσότερο για να προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε.


Συστατικά Είδη: Ορισμένες τροφές μπορεί να εξαπατούν τη χημεία του εγκεφάλου μας. Θα μπορούσε να πει κανείς πως έχουν σκοπό να ξεγελάσουν την όρεξή μας αποσπώντας την προσοχή μας με τις πλούσιες γεύσεις που λαχταράμε χωρίς τις θερμίδες – μια μεγαλόπνοη υπόσχεση που τείνει να γυρνά κάποιες φορές μπούμερανγκ, αλλά θα αναφερθούμε σε αυτό αργότερα.

Επιπλέον, αυτές οι τροφές δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν. Μπορείτε να εντοπίσετε κάποιες από αυτές, αλλά όχι πάντα όλες, κοιτάζοντας τον πίνακα των συστατικών. Πώς μπορούμε να εντοπίζουμε αυτές τις «πονηρές» τροφές και τι πραγματικά κάνουν στον εγκέφαλό μας.

Πώς μπορούν τα τρόφιμα να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό μας

Ο εγκέφαλός μας στέλνει σήματα στο υπόλοιπο σώμα μας όταν καταναλώνουμε διαφορετικές τροφές και δεν του αρέσει να εκπλήσσεται. Δεν χρησιμοποιούμε τις ίδιες μεταβολικές διεργασίες για την πέψη των πρωτεϊνών όπως για τα λιπαρά ή όπως για τους υδατάνθρακες. Έτσι, καθώς δοκιμάζουμε το φαγητό, ο εγκέφαλός μας λέει: «Εντάξει, ξέρω τι είναι αυτό που έρχεται».

Και από εξελικτική άποψη, ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να συνδέει τις πιο γλυκές, αμυλούχες ή λιπαρές γεύσεις με περισσότερες θερμίδες. Αν ένα φρούτο έχει πιο γλυκιά γεύση, έχει περισσότερες θερμίδες. Αν ένα κομμάτι κρέας έχει πιο πλούσια και λιπαρή γεύση, έχει περισσότερες θερμίδες. Αυτή η αξιόπιστη σχέση μεταξύ γεύσεων και θερμίδων είναι ένα σημαντικό μέρος του τι κάνει τον εγκέφαλό σας να αισθάνεται ικανοποιημένος.

Έτσι, όταν τρώτε τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή πηκτικά για να μιμηθούν αυτήν την αισθητηριακή εμπειρία, η γεύση τους μοιάζει να έχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι στην πραγματικότητα (αυτό είναι και το νόημα των χαμηλών σε θερμίδες, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων). Αυτό είναι το μέρος της εξίσωσης που «ξεγελά τον εγκέφαλο»

Όμως, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να ξεγελαστεί για πολύ. Κάνει ένα δεύτερο επίπεδο ανάλυσης. Νόμιζε ότι έπαιρνε θερμίδες που είχαν γλυκιά ή πλούσια και κρεμώδη γεύση, και τελικά δεν τις πήρε. Και τι κάνει ο εγκέφαλος όταν συμβαίνει αυτό; Μας κάνει να θέλουμε να φάμε περισσότερο. Γιατί στόχος του είναι φυσικά να αποφύγει τις χαμηλές ποσότητες θερμίδων που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του οργανισμού.

4 συστατικά στις τροφές που ξεγελούν τον εγκέφαλο

Με αυτό το δεδομένο, κάθε τρόφιμο που η γεύση του δεν συνάδει με την πραγματική του θρεπτική αξία είναι δυνητικά τροφή που ξεγελά τον εγκέφαλο. Υπάρχουν όλα τα είδη των πραγμάτων και επεξεργασιών που κάνουμε στα τρόφιμα και αλλάζουν τη σχέση μεταξύ της γεύσης και του θρεπτικού τους φορτίου. Παρακάτω, αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα αυτών:

Αρωματικές ύλες: Η Αμερικανική, αλλά και Ευρωπαική γεωργία έχουν επικεντρωθεί κυρίως στον όγκο και την εμφάνιση των τροφίμων – σκεφτείτε τις γιγαντιαίες, τέλεια κόκκινες ντομάτες που μπορεί να βλέπετε σήμερα στα μπακάλικα. Όμως οι γεύσεις είναι πιο άνοστες εξαιτίας αυτών των πιο σκληρών γεωργικών μεθόδων, και έτσι βασιζόμαστε σε αρωματικές ύλες που παράγονται στο εργαστήριο για να μας δώσουν την ίδια ευχάριστη εμπειρία.

Τεχνητά γλυκαντικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν αυτή τη ζαχαρένια γεύση χωρίς τις θερμίδες, αλλά αυτά δεν ικανοποιούν τον εγκέφαλό σας για πολύ. Επιπλέον, αυτά τα γλυκαντικά δημιουργούν προβλήματα ακόμα και στην υγεία του εντέρου. Επειδή κάτι είναι μη θερμιδικό, δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από μεταβολικές επιδράσεις. Η γεύση του γλυκού επηρεάζει τους υποδοχείς GLP-1 στη γλώσσα, οι οποίοι ενισχύουν την απελευθέρωση ινσουλίνης και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα.

Υποκατάστατα λίπους: Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα υποκατάστατα λίπους μοιάζουν με τη γεύση και την αίσθηση των παραδοσιακών λιπών (όπως τα έλαια και το βούτυρο), ενώ διατηρούν τον αριθμό των θερμίδων χαμηλά.

Πυκνωτικά μέσα και γαλακτωματοποιητές: Αυτά τα πρόσθετα αλλάζουν κυρίως την υφή των τροφίμων, αλλά αυτή η κρεμώδης υφή μπορεί τελικά να επηρεάσει και τη γευστική εμπειρία. Πράγματα όπως τα τροποποιημένα άμυλα, τα πυκνωτικά ή οι γαλακτωματοποιητές δεν χρησιμοποιούνται απαραίτητα για κάποιο αντιληπτό πλεονέκτημα υγείας σε χαμηλό αριθμό θερμίδων. Απλώς κάνουν τα υπερκατεργασμένα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο ή να μη διαχωρίζονται. Αλλά και πάλι, αυτή η επεξεργασία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αντιδρά στην εμπειρία του φαγητού και στο διατροφικό φορτίο.

Ουσιαστικά, πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν τα καταφέρνουν και μπορεί να καταλήξετε να τρώτε ακόμα περισσότερο για να προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε.

Ποια είναι λοιπόν η λύση εδώ; Μιλήστε στον εγκέφαλό σας στο δικό του επίπεδο και συνειδητοποιήσετε ότι δεν του αρέσει να τον ξεγελούν. Θέλει να πάρει αυτό που θέλει. Του αρέσει να είναι σε θέση να προβλέπει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Τρόφιμα που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τροφές που δεν μας χορταίνουν και μας… πεινάνε

Εγκέφαλος: Τι πρέπει να κάνουμε για την «συντήρηση» του

Διατροφή για να διώξετε την επιθετικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon