Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συστατικά Είδη: Πώς μπορούν τα τρόφιμα να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό μας

Συστατικά Είδη: Πώς μπορούν τα τρόφιμα να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό μας

Ουσιαστικά, πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν τα καταφέρνουν και μπορεί να καταλήξετε να τρώτε ακόμα περισσότερο για να προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε.


Συστατικά Είδη: Ορισμένες τροφές μπορεί να εξαπατούν τη χημεία του εγκεφάλου μας. Θα μπορούσε να πει κανείς πως έχουν σκοπό να ξεγελάσουν την όρεξή μας αποσπώντας την προσοχή μας με τις πλούσιες γεύσεις που λαχταράμε χωρίς τις θερμίδες – μια μεγαλόπνοη υπόσχεση που τείνει να γυρνά κάποιες φορές μπούμερανγκ, αλλά θα αναφερθούμε σε αυτό αργότερα.

Επιπλέον, αυτές οι τροφές δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν. Μπορείτε να εντοπίσετε κάποιες από αυτές, αλλά όχι πάντα όλες, κοιτάζοντας τον πίνακα των συστατικών. Πώς μπορούμε να εντοπίζουμε αυτές τις «πονηρές» τροφές και τι πραγματικά κάνουν στον εγκέφαλό μας.

Πώς μπορούν τα τρόφιμα να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό μας

Ο εγκέφαλός μας στέλνει σήματα στο υπόλοιπο σώμα μας όταν καταναλώνουμε διαφορετικές τροφές και δεν του αρέσει να εκπλήσσεται. Δεν χρησιμοποιούμε τις ίδιες μεταβολικές διεργασίες για την πέψη των πρωτεϊνών όπως για τα λιπαρά ή όπως για τους υδατάνθρακες. Έτσι, καθώς δοκιμάζουμε το φαγητό, ο εγκέφαλός μας λέει: «Εντάξει, ξέρω τι είναι αυτό που έρχεται».

Και από εξελικτική άποψη, ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να συνδέει τις πιο γλυκές, αμυλούχες ή λιπαρές γεύσεις με περισσότερες θερμίδες. Αν ένα φρούτο έχει πιο γλυκιά γεύση, έχει περισσότερες θερμίδες. Αν ένα κομμάτι κρέας έχει πιο πλούσια και λιπαρή γεύση, έχει περισσότερες θερμίδες. Αυτή η αξιόπιστη σχέση μεταξύ γεύσεων και θερμίδων είναι ένα σημαντικό μέρος του τι κάνει τον εγκέφαλό σας να αισθάνεται ικανοποιημένος.

Έτσι, όταν τρώτε τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή πηκτικά για να μιμηθούν αυτήν την αισθητηριακή εμπειρία, η γεύση τους μοιάζει να έχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι στην πραγματικότητα (αυτό είναι και το νόημα των χαμηλών σε θερμίδες, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων). Αυτό είναι το μέρος της εξίσωσης που «ξεγελά τον εγκέφαλο»

Όμως, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να ξεγελαστεί για πολύ. Κάνει ένα δεύτερο επίπεδο ανάλυσης. Νόμιζε ότι έπαιρνε θερμίδες που είχαν γλυκιά ή πλούσια και κρεμώδη γεύση, και τελικά δεν τις πήρε. Και τι κάνει ο εγκέφαλος όταν συμβαίνει αυτό; Μας κάνει να θέλουμε να φάμε περισσότερο. Γιατί στόχος του είναι φυσικά να αποφύγει τις χαμηλές ποσότητες θερμίδων που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του οργανισμού.

4 συστατικά στις τροφές που ξεγελούν τον εγκέφαλο

Με αυτό το δεδομένο, κάθε τρόφιμο που η γεύση του δεν συνάδει με την πραγματική του θρεπτική αξία είναι δυνητικά τροφή που ξεγελά τον εγκέφαλο. Υπάρχουν όλα τα είδη των πραγμάτων και επεξεργασιών που κάνουμε στα τρόφιμα και αλλάζουν τη σχέση μεταξύ της γεύσης και του θρεπτικού τους φορτίου. Παρακάτω, αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα αυτών:

Αρωματικές ύλες: Η Αμερικανική, αλλά και Ευρωπαική γεωργία έχουν επικεντρωθεί κυρίως στον όγκο και την εμφάνιση των τροφίμων – σκεφτείτε τις γιγαντιαίες, τέλεια κόκκινες ντομάτες που μπορεί να βλέπετε σήμερα στα μπακάλικα. Όμως οι γεύσεις είναι πιο άνοστες εξαιτίας αυτών των πιο σκληρών γεωργικών μεθόδων, και έτσι βασιζόμαστε σε αρωματικές ύλες που παράγονται στο εργαστήριο για να μας δώσουν την ίδια ευχάριστη εμπειρία.

Τεχνητά γλυκαντικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν αυτή τη ζαχαρένια γεύση χωρίς τις θερμίδες, αλλά αυτά δεν ικανοποιούν τον εγκέφαλό σας για πολύ. Επιπλέον, αυτά τα γλυκαντικά δημιουργούν προβλήματα ακόμα και στην υγεία του εντέρου. Επειδή κάτι είναι μη θερμιδικό, δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από μεταβολικές επιδράσεις. Η γεύση του γλυκού επηρεάζει τους υποδοχείς GLP-1 στη γλώσσα, οι οποίοι ενισχύουν την απελευθέρωση ινσουλίνης και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα.

Υποκατάστατα λίπους: Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα υποκατάστατα λίπους μοιάζουν με τη γεύση και την αίσθηση των παραδοσιακών λιπών (όπως τα έλαια και το βούτυρο), ενώ διατηρούν τον αριθμό των θερμίδων χαμηλά.

Πυκνωτικά μέσα και γαλακτωματοποιητές: Αυτά τα πρόσθετα αλλάζουν κυρίως την υφή των τροφίμων, αλλά αυτή η κρεμώδης υφή μπορεί τελικά να επηρεάσει και τη γευστική εμπειρία. Πράγματα όπως τα τροποποιημένα άμυλα, τα πυκνωτικά ή οι γαλακτωματοποιητές δεν χρησιμοποιούνται απαραίτητα για κάποιο αντιληπτό πλεονέκτημα υγείας σε χαμηλό αριθμό θερμίδων. Απλώς κάνουν τα υπερκατεργασμένα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο ή να μη διαχωρίζονται. Αλλά και πάλι, αυτή η επεξεργασία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αντιδρά στην εμπειρία του φαγητού και στο διατροφικό φορτίο.

Ουσιαστικά, πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν τα καταφέρνουν και μπορεί να καταλήξετε να τρώτε ακόμα περισσότερο για να προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε.

Ποια είναι λοιπόν η λύση εδώ; Μιλήστε στον εγκέφαλό σας στο δικό του επίπεδο και συνειδητοποιήσετε ότι δεν του αρέσει να τον ξεγελούν. Θέλει να πάρει αυτό που θέλει. Του αρέσει να είναι σε θέση να προβλέπει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Τρόφιμα που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τροφές που δεν μας χορταίνουν και μας… πεινάνε

Εγκέφαλος: Τι πρέπει να κάνουμε για την «συντήρηση» του

Διατροφή για να διώξετε την επιθετικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon