Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συστατικά Είδη: Πώς μπορούν τα τρόφιμα να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό μας

Συστατικά Είδη: Πώς μπορούν τα τρόφιμα να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό μας

Ουσιαστικά, πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν τα καταφέρνουν και μπορεί να καταλήξετε να τρώτε ακόμα περισσότερο για να προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε.


Συστατικά Είδη: Ορισμένες τροφές μπορεί να εξαπατούν τη χημεία του εγκεφάλου μας. Θα μπορούσε να πει κανείς πως έχουν σκοπό να ξεγελάσουν την όρεξή μας αποσπώντας την προσοχή μας με τις πλούσιες γεύσεις που λαχταράμε χωρίς τις θερμίδες – μια μεγαλόπνοη υπόσχεση που τείνει να γυρνά κάποιες φορές μπούμερανγκ, αλλά θα αναφερθούμε σε αυτό αργότερα.

Επιπλέον, αυτές οι τροφές δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν. Μπορείτε να εντοπίσετε κάποιες από αυτές, αλλά όχι πάντα όλες, κοιτάζοντας τον πίνακα των συστατικών. Πώς μπορούμε να εντοπίζουμε αυτές τις «πονηρές» τροφές και τι πραγματικά κάνουν στον εγκέφαλό μας.

Πώς μπορούν τα τρόφιμα να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό μας

Ο εγκέφαλός μας στέλνει σήματα στο υπόλοιπο σώμα μας όταν καταναλώνουμε διαφορετικές τροφές και δεν του αρέσει να εκπλήσσεται. Δεν χρησιμοποιούμε τις ίδιες μεταβολικές διεργασίες για την πέψη των πρωτεϊνών όπως για τα λιπαρά ή όπως για τους υδατάνθρακες. Έτσι, καθώς δοκιμάζουμε το φαγητό, ο εγκέφαλός μας λέει: «Εντάξει, ξέρω τι είναι αυτό που έρχεται».

Και από εξελικτική άποψη, ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να συνδέει τις πιο γλυκές, αμυλούχες ή λιπαρές γεύσεις με περισσότερες θερμίδες. Αν ένα φρούτο έχει πιο γλυκιά γεύση, έχει περισσότερες θερμίδες. Αν ένα κομμάτι κρέας έχει πιο πλούσια και λιπαρή γεύση, έχει περισσότερες θερμίδες. Αυτή η αξιόπιστη σχέση μεταξύ γεύσεων και θερμίδων είναι ένα σημαντικό μέρος του τι κάνει τον εγκέφαλό σας να αισθάνεται ικανοποιημένος.

Έτσι, όταν τρώτε τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή πηκτικά για να μιμηθούν αυτήν την αισθητηριακή εμπειρία, η γεύση τους μοιάζει να έχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι στην πραγματικότητα (αυτό είναι και το νόημα των χαμηλών σε θερμίδες, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων). Αυτό είναι το μέρος της εξίσωσης που «ξεγελά τον εγκέφαλο»

Όμως, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να ξεγελαστεί για πολύ. Κάνει ένα δεύτερο επίπεδο ανάλυσης. Νόμιζε ότι έπαιρνε θερμίδες που είχαν γλυκιά ή πλούσια και κρεμώδη γεύση, και τελικά δεν τις πήρε. Και τι κάνει ο εγκέφαλος όταν συμβαίνει αυτό; Μας κάνει να θέλουμε να φάμε περισσότερο. Γιατί στόχος του είναι φυσικά να αποφύγει τις χαμηλές ποσότητες θερμίδων που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του οργανισμού.

4 συστατικά στις τροφές που ξεγελούν τον εγκέφαλο

Με αυτό το δεδομένο, κάθε τρόφιμο που η γεύση του δεν συνάδει με την πραγματική του θρεπτική αξία είναι δυνητικά τροφή που ξεγελά τον εγκέφαλο. Υπάρχουν όλα τα είδη των πραγμάτων και επεξεργασιών που κάνουμε στα τρόφιμα και αλλάζουν τη σχέση μεταξύ της γεύσης και του θρεπτικού τους φορτίου. Παρακάτω, αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα αυτών:

Αρωματικές ύλες: Η Αμερικανική, αλλά και Ευρωπαική γεωργία έχουν επικεντρωθεί κυρίως στον όγκο και την εμφάνιση των τροφίμων – σκεφτείτε τις γιγαντιαίες, τέλεια κόκκινες ντομάτες που μπορεί να βλέπετε σήμερα στα μπακάλικα. Όμως οι γεύσεις είναι πιο άνοστες εξαιτίας αυτών των πιο σκληρών γεωργικών μεθόδων, και έτσι βασιζόμαστε σε αρωματικές ύλες που παράγονται στο εργαστήριο για να μας δώσουν την ίδια ευχάριστη εμπειρία.

Τεχνητά γλυκαντικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν αυτή τη ζαχαρένια γεύση χωρίς τις θερμίδες, αλλά αυτά δεν ικανοποιούν τον εγκέφαλό σας για πολύ. Επιπλέον, αυτά τα γλυκαντικά δημιουργούν προβλήματα ακόμα και στην υγεία του εντέρου. Επειδή κάτι είναι μη θερμιδικό, δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από μεταβολικές επιδράσεις. Η γεύση του γλυκού επηρεάζει τους υποδοχείς GLP-1 στη γλώσσα, οι οποίοι ενισχύουν την απελευθέρωση ινσουλίνης και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα.

Υποκατάστατα λίπους: Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα υποκατάστατα λίπους μοιάζουν με τη γεύση και την αίσθηση των παραδοσιακών λιπών (όπως τα έλαια και το βούτυρο), ενώ διατηρούν τον αριθμό των θερμίδων χαμηλά.

Πυκνωτικά μέσα και γαλακτωματοποιητές: Αυτά τα πρόσθετα αλλάζουν κυρίως την υφή των τροφίμων, αλλά αυτή η κρεμώδης υφή μπορεί τελικά να επηρεάσει και τη γευστική εμπειρία. Πράγματα όπως τα τροποποιημένα άμυλα, τα πυκνωτικά ή οι γαλακτωματοποιητές δεν χρησιμοποιούνται απαραίτητα για κάποιο αντιληπτό πλεονέκτημα υγείας σε χαμηλό αριθμό θερμίδων. Απλώς κάνουν τα υπερκατεργασμένα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο ή να μη διαχωρίζονται. Αλλά και πάλι, αυτή η επεξεργασία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αντιδρά στην εμπειρία του φαγητού και στο διατροφικό φορτίο.

Ουσιαστικά, πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν τα καταφέρνουν και μπορεί να καταλήξετε να τρώτε ακόμα περισσότερο για να προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε.

Ποια είναι λοιπόν η λύση εδώ; Μιλήστε στον εγκέφαλό σας στο δικό του επίπεδο και συνειδητοποιήσετε ότι δεν του αρέσει να τον ξεγελούν. Θέλει να πάρει αυτό που θέλει. Του αρέσει να είναι σε θέση να προβλέπει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Τρόφιμα που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τροφές που δεν μας χορταίνουν και μας… πεινάνε

Εγκέφαλος: Τι πρέπει να κάνουμε για την «συντήρηση» του

Διατροφή για να διώξετε την επιθετικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon