Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συντηρητικά Τροφίμων: Παρενέργειες των συντηρητικών τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε

Συντηρητικά Τροφίμων: Παρενέργειες των συντηρητικών τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε

Συντηρητικά Τροφίμων: Πρέπει να μάθει κανείς πώς να ξεχωρίζει τα καλά από τα ανθυγιεινά συντηρητικά.



Τα συντηρητικά τροφίμων είναι απαραίτητα για πολλούς λόγους. Χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν τη συνοχή και την υφή των τροφίμων, να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν τις θρεπτικές ιδιότητες των προϊόντων, να καθυστερήσουν την αλλοίωση και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής και να ενισχύσουν τις γεύσεις, τις υφές και τα χρώματα των τροφίμων. Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για τις παρενέργειες αυτών των συντηρητικών; Ωστόσο, δεν είναι όλα τα συντηρητικά τροφίμων κακά ή επιβλαβή. Πρέπει να μάθει κανείς πώς να ξεχωρίζει τα καλά από τα ανθυγιεινά. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι συντηρητικών:


Φυσικά συντηρητικά ή κατηγορίας 1

Αυτή η κατηγορία συντηρητικών περιλαμβάνει αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ, ξύδι, μπαχαρικά, σιρόπι, βρώσιμο λάδι και μέλι. Για γενιές, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυσικά συντηρητικά για σπιτικά διατηρημένα τουρσιά, παπάδες, μαρμελάδες κ.λπ.

Χημικά ή Συντηρητικά Τάξης 2

Για να σταματήσει η μικροβιακή ανάπτυξη και οι φυσικές αλλαγές στο χρώμα, την υφή και τη γεύση που οδηγούν σε αλλοίωση στα εμπορικά τρόφιμα, τεχνητά συντηρητικά όπως σορβικά, νιτρώδη, βενζοϊκά, θειώδη, νιτρικά άλατα νατρίου ή καλίου, γλυκερίδια, γλουταμινικά και άλλα χρησιμοποιούνται ευρέως για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης. ΖΩΗ.

Παρενέργειες των συντηρητικών τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε

Ορισμένα πρόσθετα τροφίμων μπορεί να επιδεινώσουν την υγεία του εντέρου οδηγώντας σε συμπτώματα όπως διάρροια και κολικούς πόνους. υπερκινητικότητα, αϋπνία και ευερεθιστότητα, αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, ρινίτιδα και ιγμορίτιδα και δερματικές παθήσεις όπως κνίδωση, κνησμός, εξανθήματα και πρήξιμο. Μερικά από αυτά τα πρόσθετα τροφίμων περιλαμβάνουν γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), τεχνητά χρώματα τροφίμων, σιρόπια καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA) και βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT).

Η συντήρηση των τροφίμων σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη βιομηχανία τροφίμων σήμερα, όταν υπάρχει ανάγκη διατήρησης των τροφίμων για έναν τρόπο ζωής στο μετρό, καθώς καθυστερεί τις μικροβιακές λοιμώξεις και διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των τροφίμων όλο το χρόνο, επομένως η συντήρηση των τροφίμων παραμένει αναγκαιότητα. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρεσκομαγειρεμένα γεύματα μαζί με ελάχιστα διατηρημένα τρόφιμα θα αποτρέψει τους κινδύνους για την υγεία και θα βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ακολουθήστε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή όλο τον χρόνο

Έχουν αυξηθεί οι ποσότητες των επεξεργασμένων τροφίμων στην Αμερική

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Βιολογικά τρόφιμα : Δείτε γιατί είναι καλύτερα από τα μη βιολογικά

Τι είναι η τροφική δυσανεξία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon