Συνταγή βρώμη: Τα φλιτζάνια βρώμης είναι μια βολική, θρεπτική και ευέλικτη επιλογή πρωινού που μπορείτε να προετοιμάσετε εκ των προτέρων. Γεμάτα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, είναι ιδανικά για πολυάσχολα πρωινά ή ως υγιεινό σνακ
Τα φλιτζάνια βρώμης είναι μια βολική, θρεπτική και ευέλικτη επιλογή πρωινού που μπορείτε να προετοιμάσετε εκ των προτέρων. Γεμάτα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, είναι ιδανικά για πολυάσχολα πρωινά ή ως υγιεινό σνακ. Αυτή η συνταγή για φλιτζάνια βρώμης είναι απλή στην παρασκευή και εξαιρετικά προσαρμόσιμη. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με διαφορετικά φρούτα, ξηρούς καρπούς και πρόσθετα που ταιριάζουν στις γευστικές σας προτιμήσεις.
Συστατικά:
- 2 φλιτζάνια τυλιγμένη βρώμη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα (γαλακτοκομικό ή φυτικό)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 φλιτζάνι λιωμένο λάδι καρύδας ή βούτυρο
- 1 φλιτζάνι ανάμεικτα μούρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) ή άλλα φρούτα
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 1/4 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά)
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C. Στρώστε μια φόρμα για μάφιν 12 φλιτζανιών με χαρτί ή αλείψτε ελαφρά με μαγειρικό σπρέι.
Ανακατεύουμε ξηρά υλικά:
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε την τυλιγμένη βρώμη, το μπέικιν πάουντερ, την τριμμένη κανέλα και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά για να διασφαλίσετε ότι το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά κατανέμονται ομοιόμορφα.
Συνδυάστε τα υγρά συστατικά:
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε μαζί το μέλι (ή το σιρόπι σφενδάμου), τα αυγά, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το λιωμένο λάδι καρύδας (ή βούτυρο) μέχρι να ενωθούν καλά.
Συνδυάστε υγρά και ξηρά συστατικά:
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στεγνά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να υγρανθεί όλη η βρώμη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθήκη μίξης:
Διπλώστε απαλά τα ανάμεικτα μούρα (ή τα φρούτα της επιλογής σας), τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και τα κομματάκια σοκολάτας εάν χρησιμοποιείτε. Βεβαιωθείτε ότι τα μείγματα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο το κουρκούτι.
Γεμίστε τη φόρμα για μάφιν:
Ρίξτε ένα κουτάλι το μείγμα της βρώμης στην προετοιμασμένη φόρμα για μάφιν, γεμίζοντας κάθε φλιτζάνι περίπου κατά τα 3/4 της γεμάτης. Πιέστε ελαφρά το μείγμα με το πίσω μέρος του κουταλιού για να βεβαιωθείτε ότι είναι συμπαγές.
Ψήνω:
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι κούπες βρώμης και μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.
Αφήστε τις κούπες βρώμης να κρυώσουν στη φόρμα για μάφινς για 5-10 λεπτά πριν τις μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Αφού κρυώσουν, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα ή καταψύξτε για μεγαλύτερη αποθήκευση. Απολαύστε φλιτζάνια βρώμης ζεστά ή κρύα, σκέτα ή με μια κούκλα γιαούρτι, λίγο μέλι ή πασπαλίστε με επιπλέον ξηρούς καρπούς ή φρούτα.
Φτιάχνουν ένα εξαιρετικό πρωινό, ένα υγιεινό σνακ ή ακόμα και ένα γρήγορο επιδόρπιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube