Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή της ημέρας: Χειμωνιάτικη φασολάδα και τυρόψωμο με καρυδιά στη γάστρα

Συνταγή της ημέρας: Χειμωνιάτικη φασολάδα και τυρόψωμο με καρυδιά στη γάστρα

 

Χειμωνιάτικη φασολάδα και τυρόψωμο με καρυδιά στη γάστρα

Εκτέλεση

Για τη φασολάδα
Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 35΄-40′, να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό) σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2-3 δάχτυλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30΄-35΄. Τότε αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο.
Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το λάδι κρατάει όλες τις βιταμίνες του) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για να χυλώσουν τα όσπρια. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.
Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, με ελιές και ταραμοσαλάτα.

Για το τυρόψωμο
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, λιγο από το νερό και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι ,το γλυκάνισο, τη διαλυμένη μαγιά και το νερό. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε χαμηλή ταχύτητα αρχίζουμε να ζυμώνουμε να μαζευτούν τα υλικά ,προσθέτοντας λίγο λίγο το λάδι. Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια, το τυρί και το λουκάνικο. Όταν η ζύμη πιει όλο το λάδι, τη βγάζουμε από το μπολ και της δίνουμε σχήμα φραντζόλας. Την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένη μικρή γάστρα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα. Τη βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 50ºC, και την αφήνουμε για 1 ώρα ακριβώς. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250ºC στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1 ώρα. Στα 50′ το τσεκάρουμε γιατί από φούρνο σε φούρνο έχει διαφορά. Όταν ροδοκοκκινίσει και φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, για να μη νοτίσει και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Για έξτρα τραγανή κόρα το τελευταίο εικοσάλεπτο βγάζουμε από την γάστρα και το ψήνουμε σε σχάρα.

Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Υλικά
• Για τη φασολάδα
• 500 γρ. μέτρια ξερά φασόλια
• 3 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 κλωνάρια σέλερι, με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα
• 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
• 3/4 φλ. ελαιόλαδο
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Για το τυρόψωμο
• 1 κιλό σκληρό αλεύρι για ψωμί (η μίξη αλεύρων επιλογής σας )
• 2 κ.σ. κοφτές γλυκάνισο
• 2 μικρούς κύβους 50γρ. νωπή μαγιά (ή δυο φακελάκια ξερή )
• 1 κ.σ. ζάχαρη
• 550 γρ. χλιαρό νερό
• 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
• 100 γρ. ελαιόλαδο
• 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
• 150 γρ. κεφαλοτύρι ψιλοκομμένο σε καρέ
• 1 χωριάτικο λουκάνικο ψημένο και ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 κ.σ. σουσάμι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το ανοιξιάτικο λαχανικό με τα πολλά οφέλη 

Πλιγούρι για την ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς και κράμπες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακτινίδιο και υγεία του αναπνευστικού

Ακτινίδιο :Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και νερό ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τους αεραγωγούς.

Ένας φυσικός σύμμαχος για την καλή λειτουργία του εντέρου

Σιμιγδάλι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και την ικανότητά του να συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα οφέλη του γάλακτος με τζίντζερ τον χειμώνα

Γάλα τζίντζερ: Η κατανάλωση γάλακτος τζίντζερ το χειμώνα είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να βελτιώσουμε την πέψη και να χαρίσουμε στο σώμα μας ζεστασιά και χαλάρωση.

Συνταγή για λαχταριστό χταποδάκι με τσίπουρο 

Παραδοσιακή συνταγή: Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά της ελληνικής κουζίνας και η παρασκευή του με τσίπουρο προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο πιάτο.

Σιμιγδάλι - Οφέλη για την καρδιά και την υγεία

Σιμιγδάλι: Η κατανάλωσή του με μέτρο, ως μέρος μιας ποικίλης και θρεπτικής διατροφής, μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και της συνολικής ευεξίας.

Ένας θησαυρός υγείας για τη γυναίκα

Σουσάμι: Από την ενδυνάμωση των οστών και την ορμονική ισορροπία μέχρι τη φυσική ομορφιά, η δύναμή του αξίζει να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας.

Close Icon