Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή της ημέρας: Πώς φτιάχνεται η Φανουρόπιτα;

Συνταγή της ημέρας: Πώς φτιάχνεται η Φανουρόπιτα;

Συνταγή της ημέρας: Το ψήσιμο της φανουρόπιτας είναι ελληνικό και κυπριακό έθιμο και αποτελεί αναγνώριση του Αγίου Φανουρίου.



Η Φανουρόπιτα είναι ένα μικρό νηστίσιμο (vegan) κέικ που μπορεί να ψηθεί οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, εκτός από την Κυριακή. Παραδοσιακά αποτελείται από 7 ή 9 συστατικά που αντιπροσωπεύουν τα επτά Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Το ψήσιμο της φανουρόπιτας είναι μια παράδοση αιώνων και επομένως σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες παραλλαγές μεταξύ των συνταγών, ωστόσο οι περισσότερες συνταγές μοιάζουν αρκετά. Ανεξάρτητα από την πραγματική συνταγή, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε κάτι που θα θέλατε ο Άγιος Φανούριος να σας βοηθήσει να βρείτε – να το έχετε υπόψη σας καθώς φτιάχνετε το κέικ!


Φανουρόπιτα

Συστατικά συνταγής:

  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο μπορείτε να αντικαταστήσετε με φυτικό λάδι
  • 1 1/4 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι χρυσές σταφίδες μπορείτε να αντικαταστήσετε με μια διαφορετική ποικιλία σταφίδας
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια μπορείτε να αντικαταστήσετε με αμύγδαλα ή πεκάν
  • ζάχαρη άχνη, προαιρετική για διακόσμηση

Οδηγίες Παρασκευής: 

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ. Προετοιμάστε το ταψί 10 ιντσών στρώνοντας το κάτω μέρος με λαδόκολλα και αλείφοντας τα πλαϊνά με σπρέι μαγειρέματος ή ελαιόλαδο. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά και αφήνουμε στην άκρη. 2 ½ φλιτζάνια (375 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, 2 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα κουπιών του μίξερ σας μέχρι να ενωθούν καλά. 1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ζάχαρη, ¾ φλιτζάνι (180 mL) ελαιόλαδο, 1 1/4 φλιτζάνι (310 mL) χυμός πορτοκαλιού.

Προσθέστε σιγά σιγά τα ξηρά υλικά στα υγρά με την ταχύτητα του μίξερ ρυθμισμένη σε πολύ χαμηλή. Μόλις ενωθούν, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. ½ φλιτζάνι (75 γραμμάρια) χρυσαφένιες σταφίδες, ½ φλιτζάνι (70 γραμμάρια) ψιλοκομμένα καρύδια Μεταφέρετε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου σας για 45 – 55 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 5 λεπτά πριν το μεταφέρουμε σε σχάρα ψύξης. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με ένα ελαφρύ πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. ζάχαρη άχνη, προαιρετική για διακόσμηση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

8 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εντάξετε τις υπερτροφές στη διατροφή σας

Μύθοι και αλήθειες που αφορούν τα καθημερινά σνακ

Muffins με αμύγδαλα φράουλα και σοκολάτα για όσους αποφεύγουν τους υδατάνθρακες

Φτιάχνουμε Brownies με λαχταριστή καραμέλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon