Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή της ημέρας: Πώς φτιάχνεται η Φανουρόπιτα;

Συνταγή της ημέρας: Πώς φτιάχνεται η Φανουρόπιτα;

Συνταγή της ημέρας: Το ψήσιμο της φανουρόπιτας είναι ελληνικό και κυπριακό έθιμο και αποτελεί αναγνώριση του Αγίου Φανουρίου.


Η Φανουρόπιτα είναι ένα μικρό νηστίσιμο (vegan) κέικ που μπορεί να ψηθεί οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, εκτός από την Κυριακή. Παραδοσιακά αποτελείται από 7 ή 9 συστατικά που αντιπροσωπεύουν τα επτά Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Το ψήσιμο της φανουρόπιτας είναι μια παράδοση αιώνων και επομένως σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες παραλλαγές μεταξύ των συνταγών, ωστόσο οι περισσότερες συνταγές μοιάζουν αρκετά. Ανεξάρτητα από την πραγματική συνταγή, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε κάτι που θα θέλατε ο Άγιος Φανούριος να σας βοηθήσει να βρείτε – να το έχετε υπόψη σας καθώς φτιάχνετε το κέικ!

Φανουρόπιτα

Συστατικά συνταγής:

  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο μπορείτε να αντικαταστήσετε με φυτικό λάδι
  • 1 1/4 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι χρυσές σταφίδες μπορείτε να αντικαταστήσετε με μια διαφορετική ποικιλία σταφίδας
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια μπορείτε να αντικαταστήσετε με αμύγδαλα ή πεκάν
  • ζάχαρη άχνη, προαιρετική για διακόσμηση

Οδηγίες Παρασκευής: 

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ. Προετοιμάστε το ταψί 10 ιντσών στρώνοντας το κάτω μέρος με λαδόκολλα και αλείφοντας τα πλαϊνά με σπρέι μαγειρέματος ή ελαιόλαδο. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά και αφήνουμε στην άκρη. 2 ½ φλιτζάνια (375 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, 2 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα κουπιών του μίξερ σας μέχρι να ενωθούν καλά. 1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ζάχαρη, ¾ φλιτζάνι (180 mL) ελαιόλαδο, 1 1/4 φλιτζάνι (310 mL) χυμός πορτοκαλιού.

Προσθέστε σιγά σιγά τα ξηρά υλικά στα υγρά με την ταχύτητα του μίξερ ρυθμισμένη σε πολύ χαμηλή. Μόλις ενωθούν, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. ½ φλιτζάνι (75 γραμμάρια) χρυσαφένιες σταφίδες, ½ φλιτζάνι (70 γραμμάρια) ψιλοκομμένα καρύδια Μεταφέρετε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου σας για 45 – 55 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 5 λεπτά πριν το μεταφέρουμε σε σχάρα ψύξης. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με ένα ελαφρύ πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. ζάχαρη άχνη, προαιρετική για διακόσμηση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

8 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εντάξετε τις υπερτροφές στη διατροφή σας

Μύθοι και αλήθειες που αφορούν τα καθημερινά σνακ

Muffins με αμύγδαλα φράουλα και σοκολάτα για όσους αποφεύγουν τους υδατάνθρακες

Φτιάχνουμε Brownies με λαχταριστή καραμέλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon