Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή της ημέρας: Πώς φτιάχνεται η Φανουρόπιτα;

Συνταγή της ημέρας: Πώς φτιάχνεται η Φανουρόπιτα;

Συνταγή της ημέρας: Το ψήσιμο της φανουρόπιτας είναι ελληνικό και κυπριακό έθιμο και αποτελεί αναγνώριση του Αγίου Φανουρίου.


Η Φανουρόπιτα είναι ένα μικρό νηστίσιμο (vegan) κέικ που μπορεί να ψηθεί οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, εκτός από την Κυριακή. Παραδοσιακά αποτελείται από 7 ή 9 συστατικά που αντιπροσωπεύουν τα επτά Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Το ψήσιμο της φανουρόπιτας είναι μια παράδοση αιώνων και επομένως σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες παραλλαγές μεταξύ των συνταγών, ωστόσο οι περισσότερες συνταγές μοιάζουν αρκετά. Ανεξάρτητα από την πραγματική συνταγή, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε κάτι που θα θέλατε ο Άγιος Φανούριος να σας βοηθήσει να βρείτε – να το έχετε υπόψη σας καθώς φτιάχνετε το κέικ!

Φανουρόπιτα

Συστατικά συνταγής:

  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο μπορείτε να αντικαταστήσετε με φυτικό λάδι
  • 1 1/4 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι χρυσές σταφίδες μπορείτε να αντικαταστήσετε με μια διαφορετική ποικιλία σταφίδας
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια μπορείτε να αντικαταστήσετε με αμύγδαλα ή πεκάν
  • ζάχαρη άχνη, προαιρετική για διακόσμηση

Οδηγίες Παρασκευής: 

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ. Προετοιμάστε το ταψί 10 ιντσών στρώνοντας το κάτω μέρος με λαδόκολλα και αλείφοντας τα πλαϊνά με σπρέι μαγειρέματος ή ελαιόλαδο. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά και αφήνουμε στην άκρη. 2 ½ φλιτζάνια (375 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, 2 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα κουπιών του μίξερ σας μέχρι να ενωθούν καλά. 1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ζάχαρη, ¾ φλιτζάνι (180 mL) ελαιόλαδο, 1 1/4 φλιτζάνι (310 mL) χυμός πορτοκαλιού.

Προσθέστε σιγά σιγά τα ξηρά υλικά στα υγρά με την ταχύτητα του μίξερ ρυθμισμένη σε πολύ χαμηλή. Μόλις ενωθούν, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. ½ φλιτζάνι (75 γραμμάρια) χρυσαφένιες σταφίδες, ½ φλιτζάνι (70 γραμμάρια) ψιλοκομμένα καρύδια Μεταφέρετε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου σας για 45 – 55 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 5 λεπτά πριν το μεταφέρουμε σε σχάρα ψύξης. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με ένα ελαφρύ πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. ζάχαρη άχνη, προαιρετική για διακόσμηση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

8 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εντάξετε τις υπερτροφές στη διατροφή σας

Μύθοι και αλήθειες που αφορούν τα καθημερινά σνακ

Muffins με αμύγδαλα φράουλα και σοκολάτα για όσους αποφεύγουν τους υδατάνθρακες

Φτιάχνουμε Brownies με λαχταριστή καραμέλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon