Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή της ημέρας: αγκινάρες στιφάδο

Συνταγή της ημέρας: αγκινάρες στιφάδο


Η σεφ Ντινά Νικολάου μαγειρεύει για τους επισκέπτης του Life2day αγκινάρες στιφάδο. Μάθε την συνταγή .

Φαγάκι νόστιμο και νηστίσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αγκινάρες αν σας δυσκολεύουν στο καθάρισμα. Οι φρέσκες, όμως, έχουν άλλη γεύση!!!

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
περίπου 1 ώρα + 15
Υλικά:
Για 4 άτομα
12 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες*
χυμός από 1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
300 γρ. κρεμμυδάκια, για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
500 ml ζωμός λαχανικών
3 μέτριες, ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 ξυλάκι κανέλας
5 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζω τις καθαρισμένες αγκινάρες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο, κρύο, αλατισμένο νερό και το χυμό λεμονιού. Τις βράζω για περίπου 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, τις στραγγίζω καλά και τις αφήνω κατά μέρος.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, φαρδιά και ρηχή, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για στιφάδο για 3 – 4 λεπτά, μέχρι όλα να ροδίσουν απαλά. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνω τις στραγγισμένες αγκινάρες και τις σοτάρω για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνω το ζωμό, τις κομμένες ντομάτες, την κανέλα, τα μπαχάρια, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Αφήνω το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι οι αγκινάρες και τα κρεμμύδια του στιφάδου να μαλακώσουν. 
Διορθώνω το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρω. Σερβίρω το φαγητό αμέσως και συνοδεύω με φέτα και χωριάτικο ψωμί.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ


Κόβω τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάω μόνο 3 εκ. και τα καθαρίζω καλά από τις ίνες τους. Επειδή δεν τα χρειάζομαι στη συγκεκριμένη συνταγή τα βάζω στο ψυγείο, τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για άλλη συνταγή. Αφαιρώ τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνω και βγάζω το χνούδι από το εσωτερικό τους. Κόβω τις καρδιές στη μέση, τις τρίβω με ένα κομμάτι κομμένου λεμονιού και, κάθε μία που καθαρίζω τη ρίχνω σε μια λεκάνη με κρύο νερό και άλλα 2 λεμόνια κομμένα, για να μην μαυρίσει, μέχρι να καθαρίσω και τις υπόλοιπες.

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Αυτά τα λαχανικά θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας

Winter spice Γκρανόλα: Υγεινή συνταγή για γκρανόλα με χειμωνιάτικες γεύσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Ένα υγιεινό γλύκισμα ιδανικό για παιδιά

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Τα μπισκότα ταχίνι με σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Η πλούσια γεύση του ταχινιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια, γλυκιά γεύση της σοκολάτας

Λωτοί: Το μυστικό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά των ονείρων σας

Λωτοί: Ο καρπός λωτού είναι γνωστός για τις θρεπτικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία, αλλά μπορεί να προσφέρει και εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία των μαλλιών. Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Σκανδιναβική διατροφή: Πόσο υγιεινό είναι αυτό το διατροφικό πλάνο;

Σκανδιναβική διατροφή: Παρέχει ισορροπία, ευεξία και μια πιο συνειδητή προσέγγιση στη διατροφή και είναι μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή, φιλική προς το περιβάλλον διατροφή.

Αχλάδια: 5 οφέλη που θα σας εκπλήξουν

Αχλάδια: Τα αχλάδια είναι ένα φρούτο που πολλές φορές παραμελείται, αν και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από τη γλυκιά και δροσερή γεύση τους, τα αχλάδια προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία μας.

Καρύδια: Το μυστικό για να παραμείνετε υγιείς όλο τον χειμώνα

Καρύδια: Τα καρύδια είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που μπορεί να συμβάλει στην υγεία μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με την άφιξη του ψυχρού καιρού, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν, και τα καρύδια είναι ιδανικά

Κανέλα: Το κλειδί για γερό ανοσοποιητικό;

Κανέλα: Η κανέλα, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μπαχαρικά, δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, με κυριότερο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αρωματική κοτόσουπα με αυγολέμονο: Η τέλεια συνταγή για τις κρύες μέρες 

Η αρωματική κοτόσουπα με αυγολέμονο είναι μία από τις πιο κλασικές ελληνικές συνταγές, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο συνδυασμός του τρυφερού κοτόπουλου, των φρέσκων λαχανικών και της αναζωογονητικής σάλτσας αυγολέμονο δημιουργεί ένα πιάτο υγιεινό και χορταστικό που ζεσταίνει την καρδιά και τον οργανισμό.

Μαύρο vs Πράσινο Τσάι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Μαύρο vs Πράσινο Τσάι: Η επιλογή μεταξύ μαύρου και πράσινου τσαγιού είναι συχνά θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά και οι δύο τύποι τσαγιού προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένες διαφορές στην επεξεργασία τους

Close Icon