Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή της ημέρας: αγκινάρες στιφάδο

Συνταγή της ημέρας: αγκινάρες στιφάδο

Η σεφ Ντινά Νικολάου μαγειρεύει για τους επισκέπτης του Life2day αγκινάρες στιφάδο. Μάθε την συνταγή .

Φαγάκι νόστιμο και νηστίσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αγκινάρες αν σας δυσκολεύουν στο καθάρισμα. Οι φρέσκες, όμως, έχουν άλλη γεύση!!!

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
περίπου 1 ώρα + 15
Υλικά:
Για 4 άτομα
12 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες*
χυμός από 1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
300 γρ. κρεμμυδάκια, για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
500 ml ζωμός λαχανικών
3 μέτριες, ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 ξυλάκι κανέλας
5 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζω τις καθαρισμένες αγκινάρες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο, κρύο, αλατισμένο νερό και το χυμό λεμονιού. Τις βράζω για περίπου 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, τις στραγγίζω καλά και τις αφήνω κατά μέρος.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, φαρδιά και ρηχή, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για στιφάδο για 3 – 4 λεπτά, μέχρι όλα να ροδίσουν απαλά. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνω τις στραγγισμένες αγκινάρες και τις σοτάρω για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνω το ζωμό, τις κομμένες ντομάτες, την κανέλα, τα μπαχάρια, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Αφήνω το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι οι αγκινάρες και τα κρεμμύδια του στιφάδου να μαλακώσουν. 
Διορθώνω το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρω. Σερβίρω το φαγητό αμέσως και συνοδεύω με φέτα και χωριάτικο ψωμί.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ


Κόβω τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάω μόνο 3 εκ. και τα καθαρίζω καλά από τις ίνες τους. Επειδή δεν τα χρειάζομαι στη συγκεκριμένη συνταγή τα βάζω στο ψυγείο, τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για άλλη συνταγή. Αφαιρώ τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνω και βγάζω το χνούδι από το εσωτερικό τους. Κόβω τις καρδιές στη μέση, τις τρίβω με ένα κομμάτι κομμένου λεμονιού και, κάθε μία που καθαρίζω τη ρίχνω σε μια λεκάνη με κρύο νερό και άλλα 2 λεμόνια κομμένα, για να μην μαυρίσει, μέχρι να καθαρίσω και τις υπόλοιπες.

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Απολαυστικό ριζότο με σπαράγγια, κολοκυθάκια και αρακά

Κρεμμυδόσουπα - Μια ιδανική επιλογή για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταχίνι για πολλαπλά οφέλη στα οστά μας

Ταχίνι :Χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και αντιοξειδωτικά, το ταχίνι ενισχύει τη δομή των οστών και προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Πότε βάφουμε τα αυγά κόκκινα και γιατί 

Κόκκινα αυγά: Στην παράδοση, υπάρχει η συνήθεια τα αυγά να είναι πάντα βραστά, ώστε να διατηρούνται καλύτερα και να αντέχουν κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών.

Πλιγούρι για την ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς και κράμπες

Πλιγούρι: Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Συμπεριλαμβάνοντας το πλιγούρι στη διατροφή μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τη μυϊκή λειτουργία και να μειώσουμε την ενόχληση που προκαλείται από τις μυϊκές κράμπες.

Ακτινίδιο και υγεία του αναπνευστικού

Ακτινίδιο :Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και νερό ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τους αεραγωγούς.

Ένας φυσικός σύμμαχος για την καλή λειτουργία του εντέρου

Σιμιγδάλι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και την ικανότητά του να συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα οφέλη του γάλακτος με τζίντζερ τον χειμώνα

Γάλα τζίντζερ: Η κατανάλωση γάλακτος τζίντζερ το χειμώνα είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να βελτιώσουμε την πέψη και να χαρίσουμε στο σώμα μας ζεστασιά και χαλάρωση.

Close Icon