Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή πρασόρυζου: Πρασόρυζο με λεμόνι και μυρωδικά

Συνταγή πρασόρυζου: Πρασόρυζο με λεμόνι και μυρωδικά

Συνταγή πρασόρυζου: Το πρασόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσου με την υφή του ρυζιού. Είναι ιδανικό για μια ελαφριά γεύμα είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό.


Το πρασόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσου με την υφή του ρυζιού. Είναι ιδανικό για μια ελαφριά γεύμα είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Η προσθήκη λεμονιού και μυρωδικών του δίνει μια αναζωογονητική γεύση και αρωματική διάσταση.

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 300 γρ. ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή αρμπόριο)
  • 3-4 φύλλα πράσου, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή νερό)
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
  • Προαιρετικά, φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία των υλικών: Ξεκινήστε καθαρίζοντας τα πράσα και κόβοντας τα σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Σοτάρισμα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάροντας τα έως ότου γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα πράσα και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθήκη ρυζιού: Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά να καλυφθεί από το λάδι και τα λαχανικά. Αφήστε το να σοταριστεί για 1-2 λεπτά.
  4. Μαγείρεμα: Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών ή νερό, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το υγρό.
  5. Αρωματισμός: Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανακατέψτε προσεκτικά και αφήστε το πρασόρυζο να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά.
  6. Σερβίρισμα: Σερβίρετε το πρασόρυζο ζεστό, γαρνίροντας με φέτες λεμονιού και επιπλέον μυρωδικά αν θέλετε. Είναι ιδανικό να συνοδευτεί με φρέσκο ψωμί ή ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.

Αυτή η συνταγή είναι όχι μόνο εύκολη και γευστική, αλλά και υγιεινή! Καλή σας όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 ιδέες για σάντουιτς αν έχετε βαρεθεί το παραδοσιακό τοστ

Σουφλέ με ζυμαρικά και με τραγανή κρούστα

Πρωινό απευθείας από το Παρίσι

Πόσες ώρες πρέπει να απέχουν τα γεύματά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon