Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή πρασόρυζου: Πρασόρυζο με λεμόνι και μυρωδικά

Συνταγή πρασόρυζου: Πρασόρυζο με λεμόνι και μυρωδικά

Συνταγή πρασόρυζου: Το πρασόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσου με την υφή του ρυζιού. Είναι ιδανικό για μια ελαφριά γεύμα είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό.


Το πρασόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσου με την υφή του ρυζιού. Είναι ιδανικό για μια ελαφριά γεύμα είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Η προσθήκη λεμονιού και μυρωδικών του δίνει μια αναζωογονητική γεύση και αρωματική διάσταση.

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 300 γρ. ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή αρμπόριο)
  • 3-4 φύλλα πράσου, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή νερό)
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
  • Προαιρετικά, φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία των υλικών: Ξεκινήστε καθαρίζοντας τα πράσα και κόβοντας τα σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Σοτάρισμα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάροντας τα έως ότου γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα πράσα και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθήκη ρυζιού: Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά να καλυφθεί από το λάδι και τα λαχανικά. Αφήστε το να σοταριστεί για 1-2 λεπτά.
  4. Μαγείρεμα: Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών ή νερό, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το υγρό.
  5. Αρωματισμός: Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανακατέψτε προσεκτικά και αφήστε το πρασόρυζο να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά.
  6. Σερβίρισμα: Σερβίρετε το πρασόρυζο ζεστό, γαρνίροντας με φέτες λεμονιού και επιπλέον μυρωδικά αν θέλετε. Είναι ιδανικό να συνοδευτεί με φρέσκο ψωμί ή ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.

Αυτή η συνταγή είναι όχι μόνο εύκολη και γευστική, αλλά και υγιεινή! Καλή σας όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 ιδέες για σάντουιτς αν έχετε βαρεθεί το παραδοσιακό τοστ

Σουφλέ με ζυμαρικά και με τραγανή κρούστα

Πρωινό απευθείας από το Παρίσι

Πόσες ώρες πρέπει να απέχουν τα γεύματά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon