Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή πρασόρυζου: Πρασόρυζο με λεμόνι και μυρωδικά

Συνταγή πρασόρυζου: Πρασόρυζο με λεμόνι και μυρωδικά

Συνταγή πρασόρυζου: Το πρασόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσου με την υφή του ρυζιού. Είναι ιδανικό για μια ελαφριά γεύμα είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό.



Το πρασόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσου με την υφή του ρυζιού. Είναι ιδανικό για μια ελαφριά γεύμα είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Η προσθήκη λεμονιού και μυρωδικών του δίνει μια αναζωογονητική γεύση και αρωματική διάσταση.


Υλικά για 4 μερίδες:

  • 300 γρ. ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή αρμπόριο)
  • 3-4 φύλλα πράσου, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή νερό)
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
  • Προαιρετικά, φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία των υλικών: Ξεκινήστε καθαρίζοντας τα πράσα και κόβοντας τα σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Σοτάρισμα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάροντας τα έως ότου γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα πράσα και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθήκη ρυζιού: Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά να καλυφθεί από το λάδι και τα λαχανικά. Αφήστε το να σοταριστεί για 1-2 λεπτά.
  4. Μαγείρεμα: Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών ή νερό, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το υγρό.
  5. Αρωματισμός: Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανακατέψτε προσεκτικά και αφήστε το πρασόρυζο να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά.
  6. Σερβίρισμα: Σερβίρετε το πρασόρυζο ζεστό, γαρνίροντας με φέτες λεμονιού και επιπλέον μυρωδικά αν θέλετε. Είναι ιδανικό να συνοδευτεί με φρέσκο ψωμί ή ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.

Αυτή η συνταγή είναι όχι μόνο εύκολη και γευστική, αλλά και υγιεινή! Καλή σας όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 ιδέες για σάντουιτς αν έχετε βαρεθεί το παραδοσιακό τοστ

Σουφλέ με ζυμαρικά και με τραγανή κρούστα

Πρωινό απευθείας από το Παρίσι

Πόσες ώρες πρέπει να απέχουν τα γεύματά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon