Υλικά:
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες (φασόλια Καστοριάς ή άλλης ποικιλίας)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 πιπεριά (κόκκινη ή πράσινη), ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 400 γρ. ντομάτες κονσέρβας (ή φRESH ντομάτες)
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη (για να ισορροπήσει την οξύτητα)
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. θυμάρι (προαιρετικά)
- 1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία των φασολιών: Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια γίγαντες και τα μουλιάζουμε σε νερό για τουλάχιστον 8 ώρες (ή καλύτερα όλη τη νύχτα). Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε.
- Μαγείρεμα των λαχανικών: Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καρότα και την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά.
- Προσθήκη σκόρδου και ντομάτας: Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες κονσέρβας (ή τις φRESH ντομάτες κομμένες σε κύβους). Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το φύλλο δάφνης. Αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρώς.
- Συνδυασμός: Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 10-15 λεπτά, για να ενωθούν οι γεύσεις.
- Σερβίρισμα: Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και σερβίρουμε τα φασόλια γίγαντες ζεστά, με μια ελαφριά πασπάλισμα από φρέσκο φιλιστερι (ή τριμμένη φέτα).
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για χορτοφάγους, και μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Καλή σας όρεξη!