Ριζότο με μανιτάρια
Με κρεμώδη υφή και γεμάτη γεύση
Υλικά για 2-4 άτομα
- • 1 φλυτζάνι του καφέ καστανό ρύζι
- • 50 γραμμάρια μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- • 1 πιπεριά
- • 5 ελιές
- • 1 κρεμμύδι
- • αλάτι
- • πιπέρι
- • παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Βάζετε νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε μέχρι να βράσει.
- Μόλις βράσει προσθέτετε το ρύζι, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και αλατοπιπερώνετε.
- Όταν το ρύζι πιει τα υγρά του, κόβετε τις ελιές σε ροδέλες και τις ανακατεύετε μέσα στο ρύζι.
- Το ριζότο είναι έτοιμο, πασπαλίζετε με παρμεζάνα και σερβίρετε.
Σπιτικό μπέργκερ
Το αγαπημένο όλων
ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά για 4 άτομα
- • 1 μέτριο κρεμμύδι
- • ½ κοφτό κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- • 4 κουταλιές ξίδι λευκό
- • 1 κουταλάκι ζάχαρη
- • 4 αγγουράκια τουρσί όχι πολύ μικρά από βαζάκι
- • αλάτι
Για το μπέργκερ
- • 500 γρ. χοιρινό κιμά
- • 1 ½ κοφτή κουταλιά καστανή ζάχαρη
- • 2 κουταλιές σόγια σος
- • 2 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
- • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- • 1 κοφτό κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- • 1 κουταλάκι σησαμέλαιο
- • 1 πρέζα μπούκοβο
- • 4 ψωμάκια για χάμπουργκερ κομμένα στα δυο
- • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- • 2 κουταλάκια καυτερή σος τσίλι
- • 2 γεμάτες κουταλιές μαγιονέζα
- • αλάτι
- • πιπέρι
- • λάδι για άλειμμα
Εκτέλεση
- Κόβετε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.
- Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι με 1/3 φλ. νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και ½ κουταλάκι αλάτι να βράσει, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Το αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το τζίντζερ και το αφήνετε να κρυώσει.
- Κόβετε τα αγγουράκια τουρσί σε πολύ λεπτές ροδέλες, τις βάζετε στο μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι με το τζίντζερ και το υγρό τους.
- Τα ανακατεύετε και τα κρατάτε στην άκρη.
- Προθερμαίνετε την ψησταριά σε μέτρια/δυνατή φωτιά.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τα μπέργκερ. Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ την καστανή ζάχαρη με τη σόγια σος, το τζίντζερ, το σκόρδο, το σησαμέλαιο και το μπούκοβο.
- Παίρνετε 1 κουταλιά από το μείγμα και το κρατάτε στην άκρη και ύστερα προσθέτετε μέσα στο μπολ τον κιμά και τα κρεμμυδάκια.
- Ζυμώνετε καλά και ύστερα το χωρίζετε σε 4 μέρη και τα πλάθετε σε μπέργκερ.
- Λαδώνετε την καυτή σχάρα ή την πλάκα ψησίματος, τα βάζετε πάνω και τα ψήνετε για 3-5 λεπτά (να ροδίσει καλά η κάτω πλευρά).
- Τα γυρίζετε, τα αλείφετε με το μείγμα της σόγιας σος που κρατήσατε στην άκρη και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 3-5 λεπτά ή μέχρι τα μπέργκερ να ψηθούν καλά.
- Στο μεταξύ, αλείφετε τα ψωμάκια στην κομμένη τους πλευρά με το ελαιόλαδο και τα ψήνετε και αυτά πάνω στη σχάρα ή την πλάκα (στην κομμένη πλευρά), μέχρι να ροδίσουν.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολάκι τη μαγιονέζα με την καυτερή σος τσίλι.
- Απλώνετε λίγη μαγιονέζα πάνω στο κάτω μέρος κάθε ψωμιού, βάζετε πάνω ένα μπέργκερ, μερικά στραγγισμένα φετάκια κρεμμυδιού και αγγουριού τουρσί.
- Στη συνέχεια, κλείνετε τα μπέργκερ με το δεύτερο κομμάτι ψωμιού και τα σερβίρετε.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube