Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

Χαλβάς: Το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής

Χαλβάς: Το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής


Συνδεδεμένος με τα οικογενειακά σαρακοστιανά τραπέζια, υπήρξε ο λόγος που ως παιδιά θέλαμε να έρθει αυτή η εποχή. Τον έχουμε φάει σκέτο, με λαγάνα, με αλμυρά, ως κυρίως, ως συνοδευτικό και φυσικά ως γλυκό. Αυτή η τόσο χαρακτηριστική γεύση του ταχινιού σε συνδυασμό με την σχεδόν αμμώδη υφή του, τον κάνουν αξεπέραστο. Αυτός λοιπόν ο χαλβάς, ο σαρακοστιανός, ονομάζεται και χαλβάς του μπακάλη και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Μακεδονία. Το όνομά του, halwa, σημαίνει, γλυκό. Οι ρίζες του βρίσκονται στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την υπέροχη αυτή συνταγή. Αυτό λοιπόν το εκπληκτικό γλυκό θέλει να ακολουθήσεις την τεχνική και να προσθέσεις μέσα ό,τι τραβάει η όρεξή σου (κυρίως ξηρούς καρπούς).

Ο χαλβάς είναι πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά ενώ με την πρωτεΐνη του είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Υποκαθιστά έτσι εν μέρει το κρέας και γίνεται μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νηστείας. Είναι επίσης πλούσιος σε ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες για το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως λιγνάνες, βιταμίνη Ε και σελήνιο καθώς και σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Από θερμίδες, τα 100 γρ. χαλβά του Μπακάλη έχουν 330 και μια μικρή πηρουνιά ζυγίζει 45 γρ.


Για την ιστορία υπάρχει και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, αλλά αυτός είναι μια διαφορετική ιστορία από μόνος του.

Πάμε να φτιάξουμε ταχινένιο χαλβά ή χαλβά του μπακάλη με μια εύκολη και νόστιμη.

Υλικά

Ζάχαρη 260 γρ.

10 γρ. γλυκόζη

450 γρ. ταχίνι

80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

1 βανίλια

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα θα βάλουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό και θα αρχίσουμε να ανακατεύουμε χωρίς να σταματήσουμε. Όταν ετοιμάζουμε χαλβά με ταχίνι χρειάζεται προσοχή στα γραμμάρια των υλικών.

Στη συνέχεια θα προσθέσουμε τη γλυκόζη και θα ανακατεύουμε με ένα σύρμα συνεχώς για να ετοιμάσουμε το μείγμα της καραμέλας.

Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Δε σταματάμε στιγμή να ανακατεύουμε γιατί μπορεί να κολλήσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα.

Σε ένα μπολ έχουμε ρίξει το ταχίνι. Προσθέτουμε τη βανίλια και την κουβερτούρα. Αυτό το στάδιο το ετοιμάζουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μείγμα της καραμέλας.

Στη συνέχεια φορώντας το ειδικό γάντι, προσθέτουμε με μεγάλη προσοχή (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας) την καραμέλα στο μείγμα με το ταχίνι. Φροντίζουμε να ρίξουμε το μείγμα καραμέλας σε 2 διαδοχικές φάσεις, αργά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ανακατεύουμε για να δέσουν και να σφίξουν τα υλικά.

Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και όταν τον σηκώνουμε τα υλικά του χαλβά με ταχίνι δεν σκορπίζονται. Τοποθετούμε τον χαλβά στο σκεύος από το οποίο θέλουμε να πάρει το σχήμα του και τον αφήνουμε να κρυώσει εκεί για 20-30 λεπτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Close Icon