Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

To τέλειο σπιτικό αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό

To τέλειο σπιτικό αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό

Πολλά ροφήματα που βασίζονται στον espresso, όπως ο cappuccino ή ο macchiato, παίρνουν τον ιδιαίτερό τους χαρακτήρα από το αφρόγαλα. Πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσουμε ποιοτικό αφρόγαλα στο σπίτι; To Coffees.gr μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να πετύχουμε τέλειο αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό!

Τι ακριβώς είναι το αφρόγαλα;

Το αφρόγαλα δεν είναι τίποτε παραπάνω από συνηθισμένο γάλα το οποίο έχει «αφρατέψει» με την παγίδευση αέρα στο εσωτερικό του και την δημιουργία μικρών φυσαλίδων. Η σωστή υφή του αφρογάλακτος είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των ροφημάτων που συνδυάζουν τον espresso με το γάλα, αλλά κι ένας πονοκέφαλος για κάθε ερασιτέχνη barista, αφού πέρα από τον εξοπλισμό, απαιτείται και εμπειρία, για να «δαμάσει» κανείς το γάλα σε απολαυστικό αφρόγαλα.

Οι επαγγελματικές μηχανές espresso διαθέτουν ακροφύσιο ατμού, το οποίο χρησιμεύει ακριβώς για την παρασκευή του αφρογάλακτος, ωστόσο πολλές οικιακές μηχανές δεν διαθέτουν αυτή τη λειτουργία. Πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε αφρόγαλα στο σπίτι, αν δεν έχουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό;

Αφρόγαλα στο σπίτι, με απλά μέσα!

Αρχικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ένα γάλα μακράς διαρκείας (και ιδανικά, χαμηλών λιπαρών) είναι καταλληλότερο για την παρασκευή αφρογάλακτος από τα φρέσκα ή τα ολόπαχα γάλατα. Έχοντας έτοιμο το γάλα μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

Αφρογαλιέρα: Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές συσκευές, οι αφρογαλιέρες, για την παρασκευή ζεστού και κρύου αφρογάλακτος. Είναι συνήθως οικονομικές, μικρές σε μέγεθος, και τα αποτελέσματά τους είναι σταθερά και ποιοτικά, όμως δεν επιτρέπουν μεγάλο έλεγχο της διαδικασίας και απαιτούν καθαρισμό μετά από κάθε χρήση.

Φραπεδιέρα: Χτυπώντας το γάλα μας με μία μικρή φραπεδιέρα χειρός, μπορούμε να του δώσουμε μια υφή η οποία μοιάζει με το αφρόγαλα, αν και το αποτέλεσμα θα απέχει αρκετά από αυτό που θα δοκιμάζαμε σε μια καφετέρια. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε κρύο γάλα.

Χειροκίνητη αφρογαλιέρα: Οι χειροκίνητες αφρογαλιέρες λειτουργούν με την πίεση ενός εμβόλου και παράγουν αφρόγαλα σε 30 περίπου δευτερόλεπτα. Είναι συνήθως κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, καθαρίζονται εύκολα, είναι μικρές και πρακτικές και κατάλληλες για ερασιτέχνες.

Καφετιέρα French Press: Καθώς ο σχεδιασμός της French Press μοιάζει με τον αντίστοιχο της χειροκίνητης αφρογαλιέρας, υπάρχουν αρκετοί λάτρεις του καφέ που την χρησιμοποιούν σαν εναλλακτική λύση, χτυπώντας το γάλα τους κατά αυτόν τον τρόπο. Είναι μια πρακτική λύση ανάγκης για τις διακοπές ή το εξοχικό μας.

Μπλέντερ / ραβδομπλέντερ / μίξερ: Αποτελεί επίσης μια λύση ανάγκης, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που θυμίζει αρκετά αφρόγαλα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν χτυπάμε ζεστό γάλα, καθώς τα μπλέντερ πολλές φορές «εκρήγνυνται» και τα μίξερ μπορούν να πιτσιλίσουν τον χώρο μας με σταγόνες γάλακτος, κάτι που απαιτεί επίπονο καθάρισμα.

Αν όλα αυτά ακούγονται σύνθετα και πολύπλοκα, η γεύση ενός απολαυστικού σπιτικού cappuccino, με το δικό μας αφρόγαλα, σίγουρα θα μας αποζημιώσει για την όποια ταλαιπωρία!

Το Coffees.gr είναι το μεγαλύτερο e-shop στην ελληνική αγορά του καφέ, με ειδίκευση στον καφέ espresso και όλα τα σχετικά προϊόντα. Στον ιστότοπο του Coffees.gr, εκτός από τεράστια ποικιλία σε όλα τα μεγάλα brands espresso, μπορεί κανείς να βρει δεκάδες tips και συμβουλές για να ξυπνήσει τον barista που κρύβει μέσα του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Close Icon