Πλούσια και γιορτινή σαλάτα που μπορεί να σταθεί και σαν πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα. Αν θέλουμε, μπορούμε να καβουρδίσουμε και λίγη καρυδόψιχα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι απλώς να ροδίσει απαλά και να πασπαλίσουμε πάνω από τη σαλάτα.
Εκτέλεση:
Ντρέσινγκ με σταφύλι: Πολτοποιώ τα σταφύλια στο μούλτι και πιέζω τον πολτό από ψιλό σουρωτηράκι για να πάρω τον καθαρό χυμό τους. Τον βάζω σε ένα μπολάκι μαζί με το ξίδι, το μέλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω με ένα πιρούνι. Προσθέτω το ελαιόλαδο σε αργή ροή, χτυπώντας διαρκώς με το πιρούνι, μέχρι να φτιάξω ένα αρκετά λείο μείγμα. Προσθέτω τους ολόκληρους κόκκους από χρωματιστά πιπέρια και ανακατεύω.
Σαλάτα: Πλένω καλά τα μήλα, τα σκουπίζω και τα κόβω στη μέση. Πετάω σπόρια και πυρήνες, κόβω τα μήλα σε φέτες και τα ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνω αμέσως με το χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν. Προσθέτω τις ρώγες των σταφυλιών, το ροκφόρ (ή όποιο μπλε τυρί χρησιμοποιήσω) και τα ραπανάκια. Αλατοπιπερώνω προσεκτικά, περιχύνω με το ντρέσινγκ και ανακατεύω. Σερβίρω αμέσως.
▪ για 4 άτομα
▪ Για τη σαλάτα
▪ 2 ώριμα κόκκινα μήλα
▪ χυμός από ½ λεμόνι
▪ περίπου 20 ρώγες από άσπρο σταφύλι, κατά προτίμηση σουλτανίνα, κομμένες στη μέση
▪ 150 γρ. τυρί ροκφόρ (ή άλλο μπλε τυρί, όπως Δανίας ή γκοργκοντζόλα), κομμένο σε μικρά κομμάτια
▪ 3 ραπανάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
▪ ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
▪ αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
▪ Για το ντρέσινγκ με σταφύλι
▪ 10 ρώγες από άσπρο ή μαύρο σταφύλι
▪ 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή άλλο απαλό ξίδι)
▪ 1 κουτ. γλυκού μέλι
▪ αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
▪ 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ολόκληροι ανάμεικτοι σπόροι από πράσινο και κόκκινο πιπέρι
Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube