Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

Συνταγή της ημέρας:Ποπ κορν,μια λιχουδιά με χίλια πρόσωπα

Συνταγή της ημέρας:Ποπ κορν,μια λιχουδιά με χίλια πρόσωπα

Το ξέρατε ότι το ποπ κορν φτιάχνεται εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια; Στην κεντρική Αμερική, πατρίδα του καλαμποκιού, οι προϊστορικοί πληθυσμοί ανακάλυψαν πολύ νωρίς ένα γοητευτικό αυτό φαινόμενο και απολάμβαναν το ποπ κορν σε μεγάλες ποσότητες. Κάτι που σήμερα συμβαίνει σε όλες της γωνιές της γης. Γιατί;

Αν σκεφτείτε πόσο απλός είναι ο τρόπος που ετοιμάζεται, θα καταλάβετε το γιατί: χρειάζεται μόνο ένα σπυρί καλαμπόκι και αρκετή θερμότητα! Είναι απλούστατο, πάμφθηνο και νοστιμότατο! Το ποπ κορν φτιάχνεται πανεύκολα στο σπίτι, είτε σε μια απλή κατσαρόλα είτε στις ειδικές συσκευές που πωλούνται στο εμπόριο. Θα τις βρείτε σε όλα τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας.

Τι υλικά θα χρειαστείτε
Καλαμπόκι
Όχι ό,τι κι ό,τι καλαμπόκι. Αναζητώ μια ποικιλία καλαμποκιού ειδική για ποπ κορν που βρίσκω σε όλα τα μαγαζιά με ξηρούς καρπούς ή κάβες, στα σούπερ μάρκετ αλλά και σε μπακάλικα. Προσοχή όμως. Το καλαμπόκι είναι το Νο 1 γενετικά τροποποιημένο προϊόν στον κόσμο. Γι’ αυτό και η γνώμη μου είναι να το αναζητήσετε σε ένα κατάστημα με βιολογικά τρόφιμα. Η ποικιλία καλαμποκιού για ποπ κορν διαφέρει από τις υπόλοιπες γιατί η σάρκα της είναι πιο ψωμωμένη, έχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό υγρασίας και φυτικού λίπους (αν έχει αποθηκευτεί σωστά και δεν είναι μπαγιάτικο) και το περίβλημά του έχει τη σωστή αντοχή που χρειάζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να σκάσει τη στιγμή ακριβώς που η σάρκα έχει διογκωθεί και ζελατινοποιηθεί από την υψηλή θερμοκρασία. Αυτός είναι ο λόγος που πωλείται ξεχωριστά, ως καλαμπόκι για ποπ κορν και έτσι ακριβώς θα το ζητάω.
Λάδι ή βούτυρο
Οι Αμερικανοί, μεγάλοι λάτρεις του ποπ κορν, χρησιμοποιούν το βούτυρο που, ομολογουμένως, δίνει μαγευτικό άρωμα και γεύση. Παρόλα αυτά όμως το αποφεύγω και προτιμώ ένα αγνό ελαιόλαδο. Η ποσότητα είναι πάντα μικρή και ποικίλει, ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας. Βάζω τόσο όσο χρειαστεί για να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας με ένα πολύ λεπτό φιλμ. Αν πάλι βάλω βούτυρο, επιλέγω αγελαδινό ή μαργαρίνη, πάλι σε πολύ μικρή ποσότητα.
Αλάτι
Το αλάτι νοστιμίζει το ποπ κορν αλλά η ποσότητα που είναι θέμα γούστου. Φυσικά, όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο. 
Βαριά, βαθιά κατσαρόλα
Επιλέγω μια ανοξείδωτη κατσαρόλα με βαρύ, γερό πάτο. Το μέγεθός της θα είναι ανάλογο με την ποσότητα ποτ θα χρησιμοποιήσω.

Τέλειο ποπ κορν σε 6 βήματα
Υλικά για 1 μεγάλο μπολ ποπ κορν
• 2 – 3 κουτ. σούπας καλής ποιότητας σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
• ½ φλιτζάνι καλαμπόκι για ποπ κορν, καλής ποιότητας
• ½ – 1 κουταλάκι αλάτι
Βήμα 1: Συγκεντρώνω κοντά τα υλικά μου: Μια μεγάλη κατσαρόλα, λάδι, το καλαμπόκι, αλάτι. Η συνταγή απαιτεί γρήγορες κινήσεις, γι’ αυτό καλό είναι να μην τα ψάχνω την τελευταία στιγμή.
Βήμα 2: Ρίχνω το λάδι στην κατσαρόλα και το απλώνω με ένα πινέλο για να καλύψει όλο τον πάτο της κατσαρόλας. Πασπαλίζω το λάδι με 1/2 – 1 κουταλάκι αλάτι και από πάνω σκορπίζω ομοιόμορφα το καλαμπόκι. 
Βήμα 3: Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύω το καλαμπόκι μερικές για να γυαλίσουν οι κόκκοι του από το λάδι. Μετά, σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνοντας μια μικρή χαραμάδα για να βγαίνει ο ατμός και να μην μαλακώσουν (να μην παπαριάσουν όπως λέμε) τα ποπ κορν. Ετσι θα γίνουν στεγνά, φουσκωτά και τραγανά.
Βήμα 4: Περιμένω μερικά λεπτά, χωρίς να ανοίξω την κατσαρόλα! Η θερμότητα θα κάνει τη δουλειά της! Θα αρχίσω να ακούω τους κόκκους του καλαμποκιού να πετάγονται με ένα αφράτο «ποπ» πάνω στο καπάκι. Μην ανησυχείτε, το βάρος τους είναι μηδαμινό και δεν μπορούν να μετακινήσουν το καπάκι. 
Βήμα 5: Μετράω περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να σκάνε οι κόκκοι. Στο διάστημα αυτό το ποπ κορν είναι έτοιμο. Σβήνω το μάτι της κουζίνας και τραβάω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Δεν την ξεσκεπάζω ακόμα. Θα βγάλω το καπάκι όταν σταματήσουν να σκάνε οι κόκκοι. 
Βήμα 6: Αδειάζω το ποπ κορν σε μια μεγάλη σαλατιέρα ή σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως!
4 + 1 Ιδέες για ξεχωριστό ποπ κορν
Ποπ κορν αμερικάνικο, με λιωμένο βούτυρο
Μόλις ετοιμάσω το κλασικό ποπ κορν και απομακρύνω την κατσαρόλα από τη φωτιά, πριν το αδειάσω στο μπολ, ζεσταίνω λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη σε ένα μπρίκι και το αφήνω να λιώσει καλά, χωρίς όμως να κάψει. Η ποσότητα δεν παίζει ρόλο, είναι ανάλογη με του καθενός, αλλά συνήθως 2 – 3 κουταλιές είναι αρκετές. Ρίχνω το ποπ κορν σε μεγάλο μπολ, περιχύνω με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύω αμέσως με μια ξύλινη κουτάλα για να πάει παντού. Σερβίρω αμέσως. 
Ποπ κορν με μπαχαρικά
Αν είστε μερακλήδες, αρωματίστε το ποπ κορν με μπαχαρικά. Μόλις τα αδειάστε στο μπολ και όσο είναι ακόμα καυτά, πασπαλίστε τα με ένα από τα παρακάτω μπαχαρικά: 
• καπνιστή πάπρικα
• κάρι
• κουρκουμά
• ανάμεικτα πιπέρια
• πιπέρι καγιέν
• καυτερή πάπρικα ή σκόνη τσίλι
• κύμινο
Ποπ κορν με παρμεζάνα
• 1 μπολ έτοιμα ποπ κορν (βλ. βασική συνταγή)
• 3 κουταλιές αγελαδινό βούτυρο, ανάλατο (ή μαργαρίνη)
• 3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
• λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζω το ποπ κορν όπως στη βασική συνταγή.
Λιώνω το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αφρίσει. Συνεχίζω για 1 λεπτό, μέχρι το βούτυρο να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και να μυρίσει σαν καβουρδισμένο. 
Τραβάω αμέσως από τη φωτιά και περιχύνω το ποπ κορν. Πασπαλίζω αμέσως με την τριμμένη παρμεζάνα και ελάχιστο αλάτι, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως. 
Ποπ κορν σκορδάτο
Υλικά για 1 μεγάλο μπολ
• ½ φλιτζάνι καλαμπόκι για ποπ κορν, καλής ποιότητας
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 σκελίδες σκόρδου
• ½ φλιτζάνι τριμμένο πεκορίνο
• ½ κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζω πρώτα τα ποπ κορν, σύμφωνα με την αρχική συνταγή. Τα αφήνω στην άκρη. Σε ένα μικρό τηγανάκι ζεσταίνω μαζί το ελαιόλαδο με τα σκόρδα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σκορπίσει το σκόρδο το άρωμά του, χωρίς να ροδίσει. Πετάω το σκόρδο και αποσύρω από τη φωτιά.
Αδειάζω το καυτό σκορδόλαδο στα ποπ κορν, προσθέτω αμέσως το τυρί και το αλάτι και ανακατεύω καλά, με μια ξύλινη κουτάλα. Σερβίρω αμέσως.
Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων
• ½ φλιτζάνι καλαμπόκι για ποπ κορν, καλής ποιότητας
• 1 κουταλάκι καλό σπορέλαιο ή καλής ποιότητας ελαφρύ ελαιόλαδο
• αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνω το ωμό καλαμπόκι και το λαδάκι. Ανακατεύω με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μου, μέχρι να λαδωθούν οι κόκκοι του καλαμποκιού όσο γίνεται. Αδειάζω το λαδωμένο καλαμπόκι σε μια μεγάλη χαρτοσακούλα του μανάβη και ρίχνω το αλάτι. Κλείνω το στόμιο της σακούλας με το ένα χέρι και ανακατεύω καλά για να σκορπίσει παντού το αλάτι. 
Διπλώνω το στόμιο της σακούλας δυο-τρεις φορές και πιέζω, για να μην ανοίξει. Βάζω τη σακούλα στο φούρνο μικροκυμάτων, τον ανάβω στη μέγιστη θερμοκρασία και ψήνω για 2½ – 3 λεπτά ή όταν ακούσω παύσεις των 2 δευτερολέπτων ανάμεσα στα «ποπ» που κάνουν τα καλαμπόκια που σκάνε. 
Βγάζω τη σακούλα, την ανοίγω με προσοχή γιατί θα βγει ατμός και μπορεί να κάψω τα χέρια μου, και αδειάζω τα ποπ κορν σε μπολ.

+ 2 Γλυκά ποπ κορν!
Καραμελωμένο ποπ κορν
Υλικά για 1 μεγάλο μπολ
• 2 μεγάλα μπολ έτοιμο ποπ κορν (το έχω ετοιμάσει όπως στην αρχική συνταγή)
• 2 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
• 1 φλιτζάνι σιρόπι καλαμποκιού (θα το βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
• 1 κουταλιά κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο και το σιρόπι και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, ανακατεύω και ρίχνω τα ποπ κορν. Αποσύρω από τη φωτιά και ανακατεύω πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Μοιράζω το μείγμα σε μικρά φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή σε θήκες για μάφινς, στρωμένες με χαρτί ψησίματος. Αν θέλετε αδειάζετε το μείγμα σε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Ψήνω για 1 ώρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130 – 150º C, ανακατεύοντας κάθε 15 λεπτά περίπου.
Ποπ κορν με λιωμένη σοκολάτα
• 1 μεγάλο μπολ έτοιμο ποπ κορν (το έχω ετοιμάσει όπως στην αρχική συνταγή)
• 2 κουτ. σούπας σκούρο ρούμι ή κονιάκ
• 200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί
Εκτέλεση
Ρίχνω το ποτό στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύω καλά.
Μόλις βγάλω τα ποπ κορν από την κατσαρόλα τα ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ (όχι αυτό που θα τα σερβίρω) και τα περιχύνω αμέσως με τη λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα και τα απλώνω σε ένα ταψάκι, στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνω κατά μέρος, για 10 λεπτά, μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα. Τα βάζω σε μεγάλο μπολ και σερβίρω.

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Close Icon