Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα

Συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα


 

Φαγάκι ζεστασιάς και νοστιμιάς, κυριακάτικο αλλά και γιορτινό. Συνοδέψτε τον με τον πουρέ κάστανου που σας προτείνω και αφήστε τις καλύτερες εντυπώσεις στους καλεσμένους σας.


Χρόνος Προετοιμασίας:
10΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
περίπου 1 ώρα + 15

Υλικά:
– Για 4 – 6 μερίδες
– 350 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στη μέση
– 2 φλιτζάνια (400 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
– ½ φλιτζάνι (100 ml) ελαιόλαδο
– 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
– 2 μέτρια πράσα (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
– 2 – 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 800 γρ. χοιρινή σπάλα με το κόκαλο, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
– 1 σφηνάκι κονιάκ
– 1 φύλλο δάφνης
– λίγο ξερό θυμάρι
– ½ κουτ. γλυκού μπαχάρια, σπασμένα
– 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Μουσκεύω τα δαμάσκηνα στο κόκκινο κρασί για 30 λεπτά. Τα στραγγίζω και τα αφήνω κατά μέρος, χωρίς να πετάξω το κρασί.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και τα πράσα για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω κατά μέρος.
Πλένω και σκουπίζω καλά τα κομμάτια του χοιρινού και τα αλευρώνω. Τα τινάζω να φύγει το πολύ αλεύρι και τα σοτάρω στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι το αλεύρι που τα καλύπτει να γίνει μια χρυσαφένια κρούστα. Ρίχνω ξανά στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πράσα, ανακατεύω και σβήνω με το κονιάκ και το κρασί όπου μούσκεψα τα δαμάσκηνα. Μαγειρεύω για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω το φύλλο δάφνης, το θυμάρι και τα σπασμένα μπαχάρια. Μαγειρεύω για άλλο 1 λεπτό και ρίχνω τα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν καλά τα κομμάτια του κρέατος και, όταν πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 45 – 50 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει αρκετά. Τότε ρίχνω και τα μουσκεμένα δαμάσκηνα και συνεχίζω ο μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ζεστό νερό (περίπου 1 φλιτζάνι), ώστε το φαγητό να έχει αρκετή σαλτσούλα.
Σερβίρω το κρέας με τα δαμάσκηνα και τη σάλτσα του και συνοδεύω με πουρέ κάστανου.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΟΥ
Το ιδανικό συνοδευτικό για αυτό το πλούσιο πιάτο με χοιρινό είναι ένας βελούδινος πουρές κάστανου που ταιριάζει θαυμάσια με το κρέας του χοιρινού αλλά και με τα δαμάσκηνα: Λιώνω στο μπλέντερ 500 γρ. έτοιμα προβρασμένα κάστανα (τα βρίσκω σε συσκευασίες βάκουμ στα σούπερ μάρκετ και σε πολλά μπακάλικα), μαζί με 1 σκελίδα σκόρδου, μέχρι να γίνει ομοιογενής και πυκνός πουρές. Προσθέτω 500 ml ζεστό γάλα, αργά και σταδιακά, μαζί με 1 κουτ. σούπας μαλακωμένο αγελαδινό βούτυρο. Συνεχίζω το χτύπημα το μπλέντερ, μέχρι να φτιάξω έναν λείο και βελούδινο πουρέ.
Τον μεταφέρω σε ωραίο μπολ, προσθέτω 1 φλιτζάνι πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Τον σερβίρω ζεστό ή χλιαρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Close Icon