Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Βασιλόπιτα ποντιακή

Συνταγή της ημέρας: Βασιλόπιτα ποντιακή


Βασιλόπιτα με… τυρί; Κι όμως! Η ποντιακή βασιλόπιτα περιέχει μια γενναία ποσότητα ανάλατου τυριού, ανακατεμένου με άχνη και κανέλα και θυμίζει λιγάκι τη γέμιση από τα κρητικά καλιτσούνια ή λυχναράκια. Γίνεται τόσο αφράτη αι μεστή που αξίζει να την δοκιμάσετε, όχι μόνο για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αλλά και σαν ξεχωριστό και ιδιαίτερο κέικ!

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 1 ώρα περίπου

Υλικά:
▪ Για 1 πίτα
▪ 70 γρ. νωπή μαγιά (από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ όπου πωλείται σε μικρά κυβάκια βάρους 25 – 26 γρ.)
▪ 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
▪ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪ 1 φλιτζάνι λιωμένο Βιτάμ (ή βούτυρο)
▪ 3 αυγά + 1 κρόκος αυγού, όλα βιολογικά
▪ μια πρέζα αλάτι
▪ 500 γρ. ανάλατη μυζήθρα
▪ 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
▪ 1 κουτ. γλυκού κανέλα
σουσάμι, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολάκι βάζω τη νωπή μαγιά και την κομματιάζω με ένα πιρούνι. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, το λιωμένο Βιτάμ (ή το βούτυρο), τα αυγά και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτω και λιγάκι χλιαρό νερό και αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη αρκετά μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζω τη λεκάνη και την αφήνω κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 – 32 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τη μυζήθρα με την άχνη και την κανέλα μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά λείο και αφράτο.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης μέχρι να αποκτήσει διάμετρο 32 – 34 εκ., δηλαδή όση και η διάμετρος του ταψιού. Μπήγω μέσα και το «φλουρί», τυλιγμένο σε ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο.
Εφαρμόζω προσεκτικά τη ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί και από πάνω απλώνω το μείγμα του τυριού. Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε παχύ δίσκο με την ίδια διάμετρο και καλύπτω τη γέμιση.
Χαράζω ελαφρώς το πάνω φύλλο φτιάχνοντας το σχήμα του σταυρού. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο με 2 κουτ. σούπας νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Close Icon