Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

Συνταγή της ημέρας ORAC: Κέικ λεμονιού με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη !

Συνταγή της ημέρας ORAC: Κέικ λεμονιού με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη !


 

Κέικ λεμονιού , γλυκός «πειρασμός» που ενισχύεται από τις θρεπτικές ιδιότητες του λεμονιού!


 Υλικά για 12 μερίδες

  • Μίγμα για κέικ με γλυκαντικά (σουκραλόζη)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. Λιωμένη μαλακή μαργαρίνη
  • 1/4 φλ. ξύσμα λεμονιού
  • ½ κ.γ. ανθό μοσχοκάρυδου (θα το βρείτε σε κατάστημα με μπαχαρικά)
  • 2 αυγά
  • 2κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 3/4 φλ. φρέσκο γάλα 1,5% σε λιπαρά
  • 2 κ.γ. σπόρους καρόμ (θα τους βρούμε σε καταστήματα με μπαχαρικά)
  • 4κ.σ. κρέμα λεμονιού για το σερβίρισμα

 Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 180oC.
  2. Αλείφουμε με μαλακή μαργαρίνη μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  3. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη μαλακή μαργαρίνη και το ξύσμα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα γλυκαντικών, τα αυγά, το κόλιανδρο και τον ανθό μοσχοκάρυδου και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ετοιμάσουμε ομοιόμορφο μίγμα.
  4. Ρίχνουμε το μισό γάλα, χτυπάμε μέχρι να αναμιχθούν απλώς τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα για κέικ, σε δύο δόσεις, δουλεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και τους σπόρους καρόμ και ανακατεύουμε ελαφρώς. Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψάκι και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  5. Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά σε σχάρα. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σερβίρουμε, συνοδεύοντας με κρέμα λεμονιού.

Σχόλιο: Αυτό το κέικ παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών οικογένειας Β που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Η παρουσία αυγών αυξάνει το περιεχόμενο του γλυκού σε πρωτεΐνες που ενισχύουν το μυϊκό σύστημα. Επιπλέον, παρέχει βιταμίνη Α για την καλή λειτουργία της όρασης, ενώ το β-καροτένιο και ιδιαίτερα η βιταμίνη C που προέρχονται από το λεμόνι αποτελούν ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, τονώνοντας την άμυνα του οργανισμού και προστατεύοντας από την εμφάνιση καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 486 in vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Close Icon